A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata december 8-án tartotta soros közgyűlését, amin a 2021-re tervezett népszámlás is téma volt.

A cikk a hirdetés után folytatódikSőt, Ritter Imrét, a német nemzetiség parlamenti képviselőjét arra kérik, hogy “ebben az ügyben is képviselje az érdekeiket a parlamentben”. Ugyanis a közgyűlés szerint a kormány által már tárgyalt és jóváhagyott, a 2021. évi népszámlálásról szóló törvényjavaslatban aggályos, hogy a kérdések megválaszolásakor mindenkinek meg kell adnia a családi és az utónevét. Ezt, valamint azt a tényt, hogy a későbbi feldolgozás során a népszámlás eredményeit más nyilvántartásban korábban rögzített adatokkal is össze lehet kötni, az így szerzett információk alapján a kormány az adott személlyel kapcsolatban egyéb szenzitív adatokhoz is hozzáférhet.

Ez meglehetősen nyugtalanít bennünket! Ha abból indulunk ki, hogy a népszámlálásnak továbbra is az a célja, hogy statisztikákat készítsen, akkor nincs az az érdek, amely felülírhatja az anonimitást

? hangsúlyozta Schubert Olívia, az országos német önkormányzat elnöke. Azt is hozzátette, hogy a magyarországi németekben még mindig él félelem, amelyet az 1941-es népszámlálás és az abból következő vagyonelkobzás és elűzetés okozott. “Ha az említett törvényjavaslatot nem sikerül módosíttatni, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a közösségünk tagjai közül sokan nem fogják magukat németnek vallani. Az pedig jelentősen gyengítené a magyarországi németséget” ? mondta az elnök.

A közgyűlésen nemzetiségi óvodapedagógus-hiány mérséklése céljából ösztöndíjprogram indítása mellett is döntöttek. qA német nemzetiségi országgyűlési képviselő kezdeményezésére, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a kormány együttműködése alapján a közeljövőben lehetővé válik, hogy a 2018/2019-es tanévben a nappali, esti, illetve levelezőtagozatra beiratkozott nemzetiségi óvodapedagógus-hallgatók ösztöndíjban részesüljenek. A kormány támogatásának felhasználásával az első szemeszterben várhatóan 104 német, 9 roma, 7 román, 4 szlovák és 1 horvát ösztöndíjas kaphat juttatást. A pályázati felhívás a www.ldu.hu honlapon, valamint a többi érintett országos nemzetiségi önkormányzat weboldalán jelenik majd meg.

A testület elfogadta az önkormányzat 2019-es költségvetését. Véglegessé vált az MNOÖ által fenntartott Magyarországi Német Színház jövő évadjának programja is, amely hat különböző műfajú bemutatót tartogat. Az országos német önkormányzat kulturális és médiabizottságának javaslata alapján a közgyűlés elfogadta a január 12-i, nagyszabású országos gála fellépőinek névsorát is.

Fotó: MNOÖ

KategóriákPOP