Jogszabályilag tiltsák be az elektromos jetskik használatát is a Balatonon! – kezdeményezi a Nők a Balatonért Egyesület (NABE). A felhívásra néhány nap alatt félezernél is több aláírás gyűlt össze.

A cikk a hirdetés után folytatódik



?Nem akarunk semmilyen jetskit a Balatonra!?  – szögezte le a Szabad Pécsnek Hajósy Adrienne, a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) egyik déli parti aktivistája. Kérdésünkre, hogy sebességkorlátozással, vagy csak egyes, fürdőzők által nem használt vízfelületeken sem tartanák-e jónak a környezetbarát elektrojetek feltűnését, azt válaszolta:

?Nem, ezt sem akarjuk. Se jetskit, se motorcsónakot, a szabályok lazítása helyett a szigorítást kezdeményezzük. Azt, hogy úgy módosítsák a jogszabályt: ne csak belső égésű motorral hajtott kishajó és csónak, hanem mindenféle kishajó és csónak közlekedése legyen tiltott, természetesen a most is létező kivételek (mentő, rendőr, hajózási hatóság, stb.) meghagyásával. A lényeg: a szórakozásból száguldozás továbbra sem kívánatos a Balatonon!?

Vihart arattak

Elektrojet, nem jetski – írtuk meg nemrég, amikor lehetőségünk nyílt közelről is megszemlélni a Balatonra (is) szánt új járgányt, s kérdéseket feltenni az elektrojet tervezőjének és a projekt műszaki vezetőjének. Ott és akkor tudtuk meg, hogy a magyar fejlesztésű elektrojet nem vízi sporteszköz, mint a jetski, hanem (55 kilométer/órás sebesség elérésére képes) kisgéphajó, amihez kisgéphajóvezetői jogosítvány szükséges. S bár megálmodója és gyártója szerint nem szükséges jogszabálymódosítás ahhoz, hogy a Balatonon használni lehessen, sejteni lehetett, hogy nem fog ez ilyen simán menni, hanem kisebbfajta vihar kíséri majd a feltűnését. Hiszen már a gyártás elkezdésének a bejelentésekor azt írta a Balatontipp.hu, hogy ?vége a nyugalomnak a Balatonon, ezek a száguldó szörnyek strandolókat gyilkolhatnak?. A Balaton Fejlesztési Tanács pedig azt vizsgálja, hogy szükséges-e jogszabálymódosítás az e-jetski balatoni használatához.

Korábban Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke azt mondta a Szabad Pécsnek: szerinte zárt, kijelölt pályán szabadna engedélyezni, vagy 15 kilométerre korlátozni a sebességüket. Megjegyezzük: különösen ez utóbbi esetében aligha adna bárki érte 17 millió forintot, ma ugyanis ennyibe kerül egy Balatonvilágoson gyártott elektrojet. 

?Maradjon családi paradicsom? 

A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség legutóbbi ülésén – a Balatontipp.hu beszámolója szerint – a Nők a Balatonért Egyesület képviselője azt kérte, hogy a szövetség is támogassa fellépésüket az e-jetskik ellen. Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke azt mondta: szigligeti polgármesterként teljesen egyetért a NABE véleményével; levélben ki fogja kérni a tagok álláspontját is a kérdésben.

A NABE petíciója egyébként így fogalmaz: ?A Balatonon ma tilos a motorcsónakázás és a jetskizés. Törvény tiltja, évtizedek óta. Ezért is lett napjainkra a Balaton a szezonban a strandolóké és a vitorlázóké, valamint egész évben a szép tájban gyönyörködő, nyugalmat kereső pihenni vágyóké. Ha megjelennének a száguldozó „sportolók”, hamar elüldöznék a mostani vendégkör nagy részét. Évtizedekkel ezelőtt, mikor a tiltás született, nem gondoltak arra, hogy egyszer majd lehetővé válik az benzinmotor helyett az elektromos meghajtás. A jogászkodók ezért máris megtalálták a kiskaput, mert szerintük az elektromotorral felszerelt csónak és a jetski használatát a Balaton-törvény nem tiltja.  Az aláírók a Balaton és a balatoni turizmus érdekében azt kérik a törvényalkotóktól, hogy módosítsák a Balaton-törvényt, egyértelművé téve, hogy a tavon a motorcsónak és a jetski használata tilos. Maradjon a Balaton „családi paradicsom”!

Címkék:
KategóriákMETÁL