Facebook-os posztokban (is) közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy mennyi maszk, kesztyű és lélegeztetőgép érkezett ma Kínából. És aztán a Magyar Kormány is közölte a jó hírt, ugyancsak a Facebookon (is). Habár a kormányzati tájékoztatás nem teljesen transzparens (így azért nehéz követni, hogy mikor, mit hoztak, ami persze jó is, hiszen nem egy-két szállítmányról van szó), de az azért meglepő, hogy az időben későbbi poszt, a kormányé meglehetősen szerény a külügyminiszterhez képest. Sőt!

A cikk a hirdetés után folytatódik„Éjjeli műszak. Közel 5 millió maszk, 115 ezer izolációs köpeny, valamint 170 ezer teszt kipakolása, elvámolása és elszállítása hosszú időt vesz igénybe. Köszönjük a töretlen munkát!” – olvasható Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma hajnali, 5 óra 4 perckor kitett Facebook-posztjában. Jó hír, mindenki örülhet.

Nem csoda, hogy a Magyar Kormány Facebook-oldalán is eldicsekedtek, elvileg ugyanarról a szállítmányról. Az illusztrációként használt fotó is ugyanaz mindenesetre, és csupán néhány óra a különbség.

„Újabb 3 millió 120 ezer maszk, 2 millió kesztyű és 164 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra Kínából. A védekezéshez szükséges eszközök kórházakba, rendelőintézetekbe kerülnek” – olvasható Magyarország Kormánya Facebook-oldalán. A poszt szerdán 11.00.kor került ki.

Ez is jó hír. Habár nem csak a posztolás időpontjában van (csaknem hat teljes óra) eltérés. A különbség 1 millió 880 ezer maszk (Szijjártó Péter javára). És a közölt egyéb adatokban is.

És akkor még nem beszéltünk az operatív törzs tagjai által a mai sajtótájékoztatón elmondottakról. Amit később az MTI számára még pontosítottak is, igaz, itt sem minden részletre tértek ki. Mint láthatják a szerénység (avagy egyfajta bennfetes számháború) a maszkokat érintően folytatódott.

“Kiss Róbert alezredes ismertette: a három járat 31,5 tonna egyéni védőfelszereléssel érkezett Budapestre, egy járat pedig lélegeztetőgépeket és további védőfelszereléseket hozott. Szerda hajnalban 2 035 000 kesztyű és 2 400 000 maszk érkezett 1 kamionnal és 1 repülőgéppel. (A sajtótájékoztatón elhangzott számokat az alezredes utólag, az eseményt követően pontosította az MTI-nek.)”.

Itt tehát nem hangzik el, hogy mennyi lélegeztetőgép érkezett, és az is zavaros, hogy akkor a 2,4 millió maszk az összesen érkezett-e, vagy csak az egy kamionnal és az egy repülőgéppel, miközben egy kamion és három repülőgép van említve.

És, hogy ne legyen azért az élet annyira egyszerű, mint általában, cikkünk végén idézzük ismét Szijjártó Péter külügyminisztert, illetve az ő az MTI-nek adott nyilatkozatát. Ez utóbbi a Magyar Távirati iroda oldalára ma délelőtt 10.31-kor került fel. Itt már két kamionról beszélnek és egy repülőgépről, illetve egy újabb, a korábbi Szijjártó-poszttól eltérő adat szól a maszkokról. (Ez a közlés már azonos a kormány Facebook-oldalára később kikerültekkel. Illetve nyilván ezzel egyezik meg a kb. fél órával későbbo kormányzati adatközlés.)

„Szerdán két kamion és egy repülőgép érkezett védőfelszerelésekkel Magyarországra, ezek 3 millió 120 ezer maszkot, 2 millió kesztyűt és 164 lélegeztetőgépet hoztak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.”

Viszont Szijjártó Péter megnyugtatta a közvéleményt, arról, hogy lesz tájékoztatás a jövőben is, olvassák csak:

„A szállítások ezen a héten is folyamatosak, és minden nap lesz tájékoztatás  az érkező repülőgépek számáról és rakományukról –közölte a miniszter”.

Mit lehet erre mondani? Ez persze el is várható, de köszönjük szépen, hogy a kormány is fontosnak tartja a tájékoztatást.

KategóriákMETÁL