A kormányfő által leokézott koncepció már rég megvan, most pénzeket is rendeltek hozzá.

A cikk a hirdetés után folytatódikA december 23-ai Magyar Közlönyben jelent meg néhány, Pécset is érintő, kormányzati sporttámogatásokról szóló döntés. A kormány a PSN Zrt-nek a PMFC-akadémia fejlesztésére 870 milliót, a PEAC-nak ?sportszakmai többletfeladatok ellátására? 220 milliót, a PVSK-nak telekvásárlásra 430 milliót ad.

E döntések mögött információink szerint egy olyan megállapodás van, amely az önkormányzat tulajdonában lévő, a PMFC-t és annak utánpótlásképzését működtető PSN Zrt., az egyetem és annak sportklubja, azaz a PEAC, a PVSK, és a város között jött létre. Az október eleji egyezség csak egy állomása egy új pécsi futballkoncepció megvalósításának, amire több forrásunk szerint Orbán Viktor is rábólintott már jóval korábban.

A terv lényege, hogy a városban a felnőtt futballt legmagasabb szinten a jövőben a PVSK Verseny utcai komplexumában űznék. (A PMFC felnőtt csapata a harmad-, a PVSK-é és a PEAC-é a negyedosztályban játszik jelenleg, hogy ezeket hogyan fogja érinteni a változás, egyelőre nem tudjuk.) Mint arról beszámoltunk, 2019-ig a PVSK összesen 4,6 milliárd forint támogatást kap a kormánytól a Verseny utcai sporttelepének fejlesztésére. 2019-ben lesz száz éves a vasutas klub, a centenáriumra új edzőpályákat, egy centerpályát, mellé egy 800 fős fedett lelátót is építenek. A korábban a Fidesz által belengetett mecsekaljai stadionfejlesztés ?elfelejtésével? és ennek a pécsi szinten hatalmas támogatásnak 2017-es bejelentésével egyértelművé vált, hogy Orbánék merre akarnak mozdulni Pécsett fociügyben. A 800 fős lelátó egyben azt is jelenti, hogy rövid- és középtávon valószínűleg nem számolnak első osztályú focicsapattal Pécsett.

A megvalósuláshoz egyre közelebb kerülő terv ingatlanokat érintő főbb pontjai a következők:

  • Kovácstelepen létrejön a PMFC új utánpótlásközpontja.
  • Az uránvárosi, Stadion utcai jelenlegi PMFC-komplexum az egyetem kezelésébe kerülhet. Erről tervek vannak, konkrét döntés még nincs. Az ingatlan érdemi fejlesztésére, közösségi térré való alakítására a most megítélt 220 millió biztosan nem elég.
  • A PVSK sporttelepével közvetlenül szomszédos Verseny utcai PEAC-pálya, ami a városé, de a PEAC kezelésében van, a PVSK megújuló létesítményéhez tartozna.

Így már talán érthető, miért kapott most 430 milliót telekvásárlásra a PVSK és hogy milyen jellegű sportszakmai többletfeladatai lesznek a jövőben a PEAC-nak.

Mind az egyetemnek, mind a PVSK-nak küldtünk kérdéseket az elnyert összeg felhasználását illetően, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Érdemes egyébként végigböngészni a Közlönyt. A horvátországi Eszék Mészáros Lőrinc tulajdonában álló fociakadémiájának működésére és fejlesztésére például 1 milliárd forintot adnak a magyar adófizetők, bár őket erről nem kérdezte meg a kutya se.

A futtbalkoncepciót ugyan nem érinti, de pécsi vonatkozású döntés az is, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, amit a közlöny csak Rátgéber Akadémiaként említ, 1,5 milliárd forintot kapott jövő évi működésének biztosítására.

Fotó: Orbán Viktor a PVSK sporttelepén 2017 szeptemberében Czerpán István PVSK-elnök (középen) és Rákossy Balázs államtitkár társaságában Forrás: Rákossy Balázs Facebook-oldala

KategóriákMETÁL