Frissítve!! Covid-19 vírusfertőzés következtében életét vesztette egy fiatal lány, ma esti információink szerint az általunk korábban közöltnél két évvel idősebb, 16 éves fiatal hunyt el. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja nem erősítette meg a halálhírt. Úgy tudjuk, nem volt ismert alapbetegsége, egy 16 éves lány azonban szerepel elhunytként a ma közölt listában, ráadásul neki voltak ismert alapbetegségei.

A cikk a hirdetés után folytatódik19.40 FRISSÍTÉS!

Elhunyt egy fiatal lány Pécsett, Covid-19 vírusfertőzés következtében. Korábban azt írtuk, hogy 14 éves lány vesztette életét, de ma, esti információink szerint idősebb, 16 éves lehetett az elhunyt. Úgy tudtuk eddig, hogy nem volt ismert alapbetegsége az elhunytnak, ugyanakkor egy 16 éves lány szerepel elhunytként a ma közölt listában, akinek azonban voltak ismert és nyilvántartott alapbetegségei. Frissítve! Covid-19 vírusfertőzés következtében életét vesztette egy fiatal, ma kora esti információink szerint 16 éves fiatal lány kedden, értesült a hírről a Szabad Pécs. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja egyelőre nem erősítette meg a halálhírt. Úgy tudjuk, nem volt ismert alapbetegsége, egy 16 éves lány azonban szerepel elhunytként a ma közölt listában, akinek voltak alapbetegségei. Így tehát lehetséges, hogy a korábbiakban közöltek – az alábbiakban olvasható a korábban írt cikkünk változatás nélkül – egy vagy akár több ponton is tévesek, amiért mind az elhunyt hozzátartozóitól, mind olvasóinktól elnézést kérünk! Igyekeztünk megtenni mindent annak érdekében, hogy az eleve nagyon biztosnak gondolt információnkat a legtöbb helyről leellenőrizzük. Az egyetemet is megkerestük, még a délelőtt folyamán, ahonnan azonban kora estig nem érkezett semminemű válasz, a kora esti válász sem tért ki a részletekre (de nem is cáfolta meg értesülésünket). Az egyetemnek, illetve a Klinikai Központnak elküldött kérdéseinkben leírtuk az alábbiakban közölt adatokat, amikkel kapcsolatban nem kaptunk cáfolatot. Ettől függetlenül, ha tévedtünk, az elsősorban a mi döntésünk miatt történt, ami miatt bocsánatot kérünk!

Korábban írtuk

Kedden, a PTE Gyermekgyógyászati Klinikájának intenzív osztályán elhunyt egy 14 esztendős lány, értesült a hírről nem hivatalos, de nagyon megbízható forrásból a Szabad Pécs.

A fiatal lányt tudomásunk szerint néhány nappal a halála előtt, már súlyos állapotban szállították kórházba, úgy tudjuk tüdőgyulladással és nagyon alacsony véroxigén-szinttel került a gyermekklinikára, ahol azonnal az intenzív osztályon helyezték el, és megkezdték a gépi lélegeztetését, az életét azonban már nem sikerült megmenteni, kedden elhunyt.

​​A Szabad Pécs megbízható forrásból származó információja szerint az elhunyt fiatalnak nem volt semmilyen ismert alapbetegsége. Ugyancsak nem hivatalos értesülésünk, hogy nem kapott védőoltást.

A Szabad Pécs az esettel kapcsolatban ma, délelőtt 11 órakor megkereste a PTE Klinikai Központot, ahonnan azonban mostanáig, a munkaidő végéig nem kaptunk választ, így egyelőre, hivatalosan még nem erősítették meg a halálhírt. A válasszal kapcsolatos érdeklődésünkre napközben annyit mondtak, hogy a válasz készül. Azt már mi írjuk, hogy a szokásos rend szerint a választ előbb a klinikai központ vezetésével, majd azt követően Budapesttel, a koronavírus központtal is egyeztetnie kell az egyetemnek, hiszen egy covid-os halálesettel kapcsolatban érdeklődtünk.

Arra is rákérdeztünk, hogy mi az oka annak, hogy a tegnapi haláleset nem szerepelt a ma közölt, elviekben a tegnapi covid-os haláleseteket soroló országos statisztikában, de a fentiek értelmében erre sem kaptunk még választ. A Szabad Pécs azonban úgy tudja, hogy van, lehet időbeli csúszás a rendszerben, azaz minden egyes egészségügyi ellátóhely – például egyetemi klinika esetében az egyetemi klinikai központ – lejelenti a koronavírusos elhunytakat Budapestnek, a személyes és egészségügyi adatokkal együtt, ugyanakkor attól függően, hogy a haláleset a nap folyamán mikor történt, lehetséges, hogy a másnap reggel közölt adatok közt még nem szerepel egy előző napi eset. Vélhetően ez történhetett ebben az esetben is, de ezt csak a nem hivatalosan ismert gyakorlat alapján írjuk és következtetjük, ám ha ez igaz, a csütörtöki elhunytak közt egy 14 éves lány is szerepelni fog.

Nem tudunk arról, hogy lett volna korábban hasonlóan fiatal, ismert alapbetegség nélkül élt áldozata hazánkban a koronavírus-járványnak. Az elhunytak közt volt tavasszal egy szintén 14 éves lány, aki asztmás volt, illetve két 16 éves lány is, mindkettejüknek volt ismert, nyirokrendszeri betegsége, szintén idén tavasszal vesztette életét egy csecsemő is, aki koronavírusos volt, de a hivatalos közlés szerint halálához más ok, vérmérgezés vezetett, nemrég pedig, november közepén elhunyt egy mindössze 4 éves, Down-szindrómával élt kislány is.

Frissítés – 18.18 Válaszolt az egyetem

Elküldte válaszát szerdán kora este a Pécsi Tudományegyetem. A következőt írták kérdéseinkre: „Konkrét esetről a hatályos szabályozások alapján nem áll módunkban információt nyújtani. Az adatszolgáltatásokkal kapcsolatos kötelezettségét a PTE Klinikai Központ az előírásoknak megfelelően teljesíti.”

KategóriákMETÁL