Felült a halott – ez volt a címe Bayer Zsolt hódmezővásárhelyi polgármesterválasztás után született írásának.

A cikk a hirdetés után folytatódikMagyarország legorbánközelibb trágárkodója természetesen az ellenzékre utalt ezzel. Teljesen jogosan. Ma ugyanez történt. Mármint nem Bayer Zsolttal, hanem az ellenzékkel. Csak most még a vásárhelyinél is nagyobb csoda történt. Nem egy szimpla halott ült fel, hanem egy oszlásnak indult, bűzlő hulla.

Valószínűleg pártfüggetlen felismerés volt az ellenzéki éceszgébereknél, hogy a túlóratörvény az egyetlen és nagyjából utolsó esélyük, hogy a várható nagy, minden eddiginél nagyobbnak ígérkező jövő tavaszi Fidesz-győzelmet valamelyest mérsékeljék és hírt adjanak arról, hogy egyáltalán léteznek, egy kicsit komolyan lehet venni őket, nem csupán nevetségesen jelentéktelen statisztái az Orbán Viktor által rendezett tragikomédiának.

Bár a pulpitusfoglalásban csak a baloldali képviselők vettek részt, azért a Jobbik és az LMP is aktívan bekapcsolódott a Parlamentben zajló akcióba. Megakadályozni ugyan nem tudták a szavazásokat, azok érvényességét viszont a körülmények miatt akár meg is tudják majd kérdőjelezni. Ezen kívül olyan váratlan és éles helyzetbe kényszerítettek kormánypárti politikusokat, többek között magát Orbán Viktort, amilyenbe azok többsége, főleg a miniszterelnök már évek óta nem került.

A Párbeszéd képviselője, Tordai Bence közvetítése többek között azért is volt lebilincselő, mert végre valós, a politikai pr világától távoli szituációkban láthattunk olyan embereket, akiknek amúgy egyik legfőbb célja hosszú évek óta az ilyen szituációk minden áron való elkerülése. Most nem volt ott Havasi Bertalan, hogy közbe lépjen, az egyébként mindenkit távol tartó testőrök és biztonsági emberek sem tudták Orbántól ellökdösni a soha ilyen aktívnak nem látott ellenzéki politikusokat, akik nem csak a túlóratörvényt olvasták a kormánypárti vezetők fejére.

Amikor ezt írom, egy 1000-1500 fős tömeg vonul Budapest utcáin, Tordai Bence ugyanis nem vacsorázni ment a Parlamentből, hanem ?sétálni? hívta a Kossuth téren tüntetőket. Ez megint egy olyan potens politizálásra utal, amit régen láttunk már ellenzéki oldalon.

A halott egyelőre csak felült, de azért még nem él. A feltámadáshoz ennél sokkal-sokkal több kell. Nem csak a politikusok részéről. Nem Orbán Viktort kell legyőznie a nem fideszes többségnek, hanem saját magát.

Fotó: MTI/Mónus Márton

KategóriákPUNK