Drágult volna a taxizás a fővárosban, de egyúttal lett volna arra is mód, hogy a fix tarifáktól egy kicsit eltérjenek, lefelé is, felfelé is. A taxisok többsége ezt nem akarta, az érdekvédelmi szervezeteik sem. Lobbiztak is a tervezet ellen, mire a kormány lépett és felülről lehetetlenítette el a változást. Rövid időn belül a második olyan eset történt, amikor kiderült, hogy a taxisok érdekérvényesítési lehetőségei, mondjuk úgy, jobbak az átlagnál. Gondoljunk csak a Kata adónem kilúgozására (ami kicsit gyorsabban ment, mint jóváhagyni a finn NATO-csatlakozást). Ők abból sem jöttek ki rosszul. OK, nyilván, nekik is van épp elég bajuk, és ők is az érdekeiket védik, miért ne tennék? A szomszéd tehene meg csak éljen, jó sokáig, jó egészségben. De mégiscsak elgondolkodtató, ami történt. Aztán tovább is lehet gondolni! Miért is ne lehetnének épp a taxisok a magyar kisemberek, a bérből és jövedelemből élők utolsó mentsvárai? Lehet, hogy csak meg kell kérni őket, és segítenek!

A cikk a hirdetés után folytatódikKedves Taxisok!

Azt lehetne, hogy kérnétek az új Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatát is? Kérnétek, hogy a historizáló és köldöknéző szemlélet helyett modern, naprakész ismereteket és módszereket vezessenek be az oktatásban, az állami iskolákban is? Hogy emeljék fel az állami intézmények normatíváját is az egyházi intézmények szintjére, vagy legalább a közelükbe?

Megkérnétek szépen a kormányt és a miniszterelnököt, hogy legyen több fejlesztő pedagógus az iskolákban? Hogy a menza ne lehessen büntetlenül pocsék, még hébe-hóba se? Hogy legyen szabad tankönyvválasztás a néhol jobb, néhol nagyon rossz egyentankönyvek helyett? Követelnétek, hogy legyenek olyanok a feltételek mindenütt, amelyekkel nem lehetséges az (vagy a nullához közelítő), hogy épp az iskola növeli, termeli ki vagy termeli újra a társadalmi hátrányokat? Kérnétek kötelező óraszámcsökkentést a pedagógusoknak? És egyben ezzel együtt is béremelést? És az ápolóknak?

Követelnétek, hogy a politikusok (igen, a miniszterek is, a polgármesterek is, meg a nemrég még politikusok) kikerüljenek az egyetemi alapítványokból? És induljon meg ennek a modellnek az átgondolása, a régi struktúra kijavításával? És, ha már, akkor írnátok egy nagyon kedves, de határozott levelet (e-mail is jó) a kormányfőnek vagy aki hatni tud rá, arról hogy az állami hivatalokba és minisztériumokba képességek alapján vegyék fel az emberek 100%-át?

Megkérnétek Semjén Zsoltot, hogy éjfélkor inkább aludjon? 

Nagy kérés lenne, ha azt is szóba hoznátok egyszer, hogy vannak ugyan, akik sok mindenhez jól értenek, de Pintér Sándor nem biztos, hogy közéjük tartozik?

Arról lehet szó, hogy lobbizzatok egy kicsit azért, hogy a tao-felajánlásban legyen egy kis rotáció vagy vetésforgó? Hogy például a sport most kikerüljön pár évre, de teljesen, ne lehessen sportegyesület kedvezményezett, ám egyben az eddig alulfinanszírozott (khmm.. tömeg-) szabadidős sportra és a magyar sikersportok utánpótlás-nevelésére több juthasson az állami kasszából közvetlenül? És, hogy ha kell csapjatok a megfelelő asztalra, hogy akkor a tao-t mondjuk a jövőben kórházak felszerelésére, infrastruktúrájára, plusz bérekre lehessen fordítani? Egyben megkérnétek “őket”, hogy ne cseréljék le hirtelen jövő változtatás miatt az MTK-t a János kórházra, a Fradit mondjuk az OMIII-ra és így tovább? De tao juthatna még szociális ellátásra, felzárkóztatásra, civilek által vitt tanodákra is? Gondolom, ezeket ti is szeretnétek, ugye? Felvetnétek azt a lehetőséget, hogy a kormányfő ne szónokolni járjon egy rádióműsorba, hanem rendszeresen adjon interjút a kritikus sajtónak, ne évente, hanem  mondjuk havonta egyszer fáradjon be a kormányinfóra, oda pedig kaphasson meghívást a független vidéki sajtó és a Magyar Hang is? És a minisztériumok, állami hivatalok médiaköltéseire is rákérdeznétek? Lehetne-e az esetleg nem politikai alapú és lehetne-e, hogy a hasznosság és információérték alapján hirdessenek?

Ha már nemrég említettem a civileket: követelnétek, hogy ne akarjanak folyton ellenséget kreálni és “patás ördögöt a falra festeni”? Terroristák megfigyelésére szolgáló programokat egyértelműen nem terroristák megfigyelésére fordítani? És még akkor sem, ha nem fideszesek? Kérnétek még egy kis jövedéki adócsökkentést? És áfacsökkentést? A nyugdíjminimum emelését? A nyugdíjak emelésében egy olyan sáv meghatározását, amely felett a következő években nem jár emelés, ellenben a kevesebből élők egy kicsit több plusz kaphatnának?

És tényleg, nem kérnétek azt is, vagy ha kell az a taxis, akinek a legmélyebb a hangja, hogy kezdjük el a csatlakozást az Európai Ügyészséghez és írjanak ki nyilvános pályázatot a magyar főügyész pozíciójára. Akár úgyis, hogy a mostani ember megkapja az összes fizetését addig a napig, amíg hivatalban maradhatott volna? És követeljétek már ki, hogy ne lehessen olyan ember az új főügyész, aki az elmúlt 10 évben 0-ánál többször szotyolázott együtt a világ bármelyik futballstadionjában Orbán Viktorral vagy Mészáros Lőrinccel?

Szerintetek nem lenne jó, ha nem dobálnánk ki, mi közösen, rengeteg közös pénzt az ablakon álkonzultációkra és a magyarokat egymás ellen, a pirézek ellen és a világ ellen (mínusz tudjukki) hergelő plakátokra?

És lehet még egy kérésem? Ha a fentiekben benne vagytok, de szerintetek kimaradt valami, kérlek benneteket, írjátok már azt is hozzá a követelendőkhöz! Köszönöm! Köszönjük!

Hajrá, Taxisok!

A felvétel Budapesten, a taxisblokád idején, a Gellérthegyről nézve készült az Erzsébet híd budai hídfőjéről a taxisblokád idején, 1990. október 26-án – Fotó forrása: Fortepan/Záray Péter
KategóriákPUNK