A tavaszi európai választás legfőbb tanulsága az lehet az ellenzéki pártok számára, hogy szavazóik egyre kevésbé tolerálják, ha Fidesz-bérencnek tűnnek. A DK és a Momentum megerősödésének egyik fő oka, hogy az ő politikusaikról tudták a szavazók legkevésbé elképzelni, hogy egy alcsútdobozi kastély udvarán együtt vakargatják Orbán Viktorral a hűsölő, gázszerelőből milliárdos kesztyűbábbá átlényegült mészároslőrinc fültövét. Hiába gondolják az LMP-nél egyesek azt, hogy azért váltak törpepárttá, mert nem volt saját médiájuk meg mert a gyíkemberek szemétkedtek velük. Minden jel szerint azért szereztek két (2) darab százalékot áprilisban, mert addigi szimpatizánsaik döntő többsége azt gondolta, a Fidesz luxusszekerét tolják azzal, hogy látványosan akadályozzák az ellenzéki koordinációt olyan helyeken, ahol annak értelme lenne.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécsen az LMP már korábban bejelentette, hogy kiszáll az ellenzéki szövetségből és ősszel mind a 18 körzetben saját képviselőjeltöltet indít. Most ezt megfejelték azzal, hogy – ellentétben a várakozásokkal – saját polgármesterjelöltjük is lesz. Ezzel két piros vonallal aláhúzva mintegy kirakatba helyezték eddig is egyértelmű álláspontjukat.

Nem lenne ezzel semmi gond, ha nyílt kártyákkal játsszva egyúttal azt is elmondanák őszintén, hogy

  1. Nem hülyék és a választókat sem nézik annak, tudják, hogy nincs esélyük egyedül megverni a Fideszt, mert Pécsen kicsivel több mint 3,5 százalékot gereblyéztek össze legutóbb, a Fidesz pedig majdnem 43-at.
  2. Tehát legfeljebb annyit érhetnek el, hogy kompenzációs listán bejuttatnak 1-2 képviselőt a közgyűlésbe. Bár ha nem sikerül minimum megduplázni a tavaszi eredményüket, ez egészen biztosan nem fog sikerülni.
  3. Ja és szerintük inkább jöjjön még öt év Fidesz Pécsen, semmint hogy az ellenzéki összefogás győzzön.

Nyilván ez utóbbit a legnehezebb kimondaniuk, pedig egy Pécsen három százalékon álló párt külön indulása ezt jelenti. Kóbor József polgármesterjelölti “székfoglalójában” az áll, azért elfogadhatalan számukra az ellenzéki összefogás, mert “a bukott fideszes városvezetés helyett az azt megelőző, pontosan ugyanúgy megbukott garnitúrát és érdekköröket hozza ismét helyzetbe”. Ez azért furcsa érv, mert mindössze négy hónappal ezelőtt, április elején az LMP akkori, a választási kudarc után aztán lemondott társelnöke, Keresztes László Lóránt még a kétezres évek baloldali prominensei, Kunszt Márta és Gulyás Emil mellett jelentette be az összellenzéki összefogást. Ráadásul videónk tanúsága szerint kifejezetten aktív volt azon a sajtótájékoztatón. Az LMP számos közös kampányeseményt rendezett az EP-választás előtt a pécsi ellenzéki összefogásban továbbra is részt vevő, Pécsett eddig kizárólag ellenzékből politizáló Jobbikkal. A Momentum többségében huszonéves politikusai pedig nehezen vádolhatók azzal, hogy tönkre tették volna Pécset, hiszen tíz-tizenöt éve még talán középiskolások sem voltak. Szóval simán szerezhetett volna szövetségeseket az új közgyűlésben az LMP, hogy ellensúlyozza a csúnya szocikat és “érdekköreiket”. Így külön indulva viszont még az is előfordulhat, hogy egyetlen képviselőjük sem lesz a testületben, de az ellenzéki győzelmet megakadályozzák. Pompás stratégia egy olyan országban és egy olyan városban, ahol az erőforrások kilencven százaléka a Fidesz kezében van. Dögöljön meg a szomszéd egyetlen girhes, beteg tehene is.

Kóbor József, az LMP pécsi polgármesterjelöltje szakmájában és helyi politikusként is hiteles ember. Áprilisban megmutattuk, hogyan semmisítette meg a pécsi közgyűlésben kampányolgató Hoppál Pétert. Akkor még ő is arról beszélt, nem kell, hogy az ellenzéki pártok szeressék egymást, egyszerűen csak együtt kell működniük a Fidesz leváltása érdekében. A pécsi közgyűlés történetének talán legőszintébb, legdrámaibb és legemberibb felszólalása volt ez.

Hogy időközben mi lett fontosabb a pécsi LMP-nek, Keresztesnek, Kóbornak és a többieknek mint a Fidesz leváltása, és miért, arról minden érintettnek megvan a maga magyarázata. Az azonban nem kétséges, hogy az ellenzéki összefogásról való teljes leválással egy olyan városban nehezítik meg a Fidesz legyőzését, ahol arra reális esély mutatkozik. A pécsi ellenzéki szavazók nyilvánvalóan ugyanolyan frusztráltak az elmúlt évtized ellenzéki szempontból kudarcos választásai miatt, mint az ország más részein élők. Nem öt, tíz, tizenöt vagy harminc év múlva akarják leváltani a Fideszt, hanem most. Ha a Lehet Más a Politika ebben valamiért nem kíván partner lenni, azt világosan a szemükbe kéne mondani. Akkor lenne valóban más a politika.

KategóriákPUNK