Ha nettó politizálás lett volna, még az egyházi személyek körében ritka kormánykritikus hangok ellenére sem lett volna túl érdekes. De Szalay Lajos pécsi nyugalmazott református lelkipásztor és tábori lelkész szavai alapvetően a szegénységről szóltak.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉs arról, vajon miképpen áll a két kormánypárt ehhez a kérdéshez (szerinte nagyon rosszul). Persze, a témaválasztás nem volt véletlen, mivel Szalay Lajos vasárnap délelőtt Pécsett, a Mindenki ünnepe 2018 elnevezésű étel- és adományosztáson beszélt.

Gonda Tibor, Pécs volt MSZP-s alpolgármestere már nem aktív politikus, a jótékonysági eseméynre segíteni azonban ő is eljött

Mint megírtuk, Mellár Tamás, a Párbeszéd-frakcióban ülő független országgyűlési képviselő által életre hívott Mindenki Pécsért Egyesület és Mozgalom jótékonysági rendezvénye volt a vasárnap délelőtt, a pécsi Kossuth téren megtartott esemény.

Lukky és vendége

Mellár Tamás mellett részt vettek az ételosztásban aktív és korábbi baranyai szocialista és DK-s politikusok, voltak momentumosok, és független civilek is. Például a művészettörténész és közgazdász végzettségű pécsi holland, Simon Wintermans kis holland palacsintákat készített a rászorulóknak. Megjegyezzük, Wintermans már a korábbi években is szervezett hasonló jótékonysági palacsintasütéseket Pécsett.

Péterffy Attila, a Pécsi Hőerőmű volt vezérigazgatója, független pécsi polgármester-jelölt, és Szakács László, az MSZP alelnöke is tálalták a babgulyást a rászorulóknak

Mellár Tamásék az előző évben is osztottak ételt. Éppen ezért abból indultak ki, amit tavaly tapasztaltak. Csakhogy jóval többen mentek el az ebédosztásra, így minden egyes lefőzött adag el is fogyott.

Mellár Tamás is odaállt
Az aláírásokat is gyűjtötték

A szervezőket is megdöbbentette, mennyien jöttek el a Mindenki ünnepe elnevezésű jótékonysági rendezvényre a pécsi Kossuth térre Advent vasárnapján. A tavalyi számokból indultak ki, de most az utolsó tál babgulyás és lecsó is elfogyott – ezek, és a palacsinta mellett sütemény, pogácsa, és zsíros kenyér volt még kapható. Illetve ajándékcsomagokat osztottak, édességgel, játékokkal, ruhákat is lehetett válogatni, és két fodrász ingyen vágott hajat.

Simon Wintermans, a legismertebb pécsi holland és a sok kis Poffertjes 

Ételt osztott a Kossuth téren Péterffy Attila, a Pécsi Hőerőmű volt vezérigazgatója is. Róla korábban a Szabad Pécs írta meg azt, hogy elindul jövő ősszel független polgármester-jelöltként Pécsett. A nyilvános szereplését kihasználva lapunk  interjút készített a cégvezetővel, amelyet külön anyagban közlünk hétfőn.

Mellár Tamással is sikerült röviden beszélnünk, őt most csak az ételosztásról kérdeztük. Azt mondta, hogy advent harmadik vasárnapjára időzítették az ételosztást, hiszen ebben az időszakban még fontosabb az, hogy segítsenek a rászorulóknak, keresztényként pedig ez kötelesség is. megdöbbentette, hogy mennyien voltak, de az összefogás és a szervezés nagyon pozitív volt. És abbéli meggyőződésében is megerősítették, hogy sajnos egész évben nagyon fontos a rászorulók segítése.

Szalay Lajos nyugalmazott pécsi református lelkipásztor és tábori lelkész

Nagyon erős beszédet mondott Szalay Lajos pécsi nyugdíjas református lelkipásztor. Azt vetette fel, hogy meglátása szerint a valódi kereszténység nagyon másról szól, mint amit a kormány tesz. Ráadásul egy olyan kormány, amelynek az egyik tagja egy nevében kereszténydemokrata párt.

Szerinte egyértelmű, látható, hogy szükség van a jótékonyságra, mert azzal szemben, amit a kormánypropaganda mond, hogy dübörög a magyar gazdaság, sajnos nagyon sok a szegény, rászoruló ember. Ezt bizonyítja a mostani ételosztás is. Két pártot nem látott még ételt osztani, a kormánypártokat, talán mert azzal beismernék, hogy vannak szegény emberek.

Két fodrász is vállalta 

A konkrétabb politikai része a beszédének arról szólt, hogy ha választások előtt valaki egy tál ételért feladja az elveit, és eladja magát olyanoknak, akik négyévenként gondolnak csak rájuk, akkor sajnos nem csodálkozhat azon, ha ismét ismét ilyen helyzetbe kerülhet.

(Frissítés: a cikk korábbi verziójához képest Szalay Lajos református lelkipásztorként nyugdíjas, mint tábori lelkész nem nyugdíjas. Az érintettől elnézést kérünk a félreérthető fogalmazás miatt.)   

(Fotók, videó: Babos Attila/Szabad Pécs)

KategóriákMETÁL