Nem tudott ugyanis beszámolni ez ügyben előrelépésről ma Páva Zsolt. A pécsi közgyűlésen esett szó a fürdőről, amit még 2015-ben ígért meg a városnak Orbán Viktor.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi közgyűlés ma a kivonult ellenzéki képviselők nélkül, a megszokott tempóhoz képest rohamléptekben, egyhangú szavazásokkal zavarta le ez évi utolsó ülését.

Összegyűjtöttük az érdekesebb témákat és döntéseket.

Jó élményfürdőhöz idő kell (sok)

A Lauber Dezső sportcsarnokra elnyert 800 milliós európai uniós energetikai korszerűsítési támogatás kapcsán került elő az élményfürdő és a hozzá kapcsolódóan tervezett új sportcsarnok ügye. 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök vidéki haknikörútja egyik állomásaként Pécsett járt, ahol Páva Zsolt polgármesterrel aláírtak egy ?megállapodást?, ami a Modern Városok Program pécsi fejlesztéseiről szólt. Ennek volt része fő elemként (ERRE VÁGYNAK LEGJOBBAN A PÉCSIEK!!!) egy élményfürdő és a hozzá kapcsolódó új sportcsarnok és uszoda. Kővári János (ÖPE) azt kérdezte Pávától a Lauber fejlesztése (amivel egyébként egyet ért) nem megy-e szembe a tervezett új sportcsarnok tervével. Erre Páva Zsolt – benyomásunk szerint meglehetősen kényszeredetten – azt válaszolta, hogy az élményfürdőhöz kapcsolódó sportcsarnok valószínűleg nem fog megvalósulni, de az uszoda még tervben van. Kővári azt kérte, hogy a jövő évi első közgyűlésen, januárban a városvezetés tájékoztassa részletekbe menően a testületet arról, hogyan áll a tervezés. Emlékeztetőül: a 2015-ben beígért élményfürdőről még azt sem lehet tudni, pontosan hol is lesz, egyéb részletekről nem is beszélve.

A Lauberen kívül a Veress Endre utcai rendelő, a Kodály Zoltán utcai óvoda, a Nagy Jenő utcai óvoda és az Ajtósi Dürer utcai óvoda és bölcsőde részesült energetikai fejlesztést célzó európai uniós támogatásban.

Focipályák fiatalkorú gyerekeknek

Új műfüves ovifoci pályák is épülnek a városban nagyrészt az MLSZ pénzéből, négy helyszínen: a meszesi iskola mellett, az ANK mellett, a Nagy Ferenc téren, és az uránvárosi Szivárvány gyermekház mellett. Tíz százalék önerőt kell letennie a városnak, mintegy 6,4 milliót. Ahogy Páva Zsolt kicsit fáradtan fogalmazott: a pályák elsősorban ?fiatalkorú gyerekek? számára készülnek, aztán hogy tisztázza, miről is van szó, kimondta, hogy óvodásoknak. Éppen ezért, mint fogalmazott, óvodákhoz közel tervezték ezeket, mivel a helyszűke miatt óvodák területére nem tudták. Hétvégenként, mint mondta, a környéken élők is használhatják majd a pályákat. Oszoli Dénes (Fidesz-KDNP) némileg szokatlan módon enyhén hülyét csinált a polgármesterből felszólalásával. Azt mondta, a meszesi helyszín nem megfelelő, mivel nincs a közelében óvoda, ráadásul a régóta tervezett iskolai tanuszoda helyét venné el. Azt kérte, korrigálják a helyszínt, ha lehet.

Kell néhány tízmillió, na bumm!

Volt még egy nagyon talányos napirendi pont, ami arról szólt, hogy a Pannon Filharmonikusok Pécs Nonprofit Kft. lemond a neki járó önkormányzati támogatás (évi 100 millió forint) feléről a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) számára. A felállás a következő: a ZSÖK az önkormányzat cége, a PFZ pedig a ZSÖK-é. Berényi Zoltán (ÖPE) azt kérdezte: tudnak-e az érintettek erről az egészről. Kővári János pedig azt nehezményezte, hogy a kulturális bizottság nem tárgyalta az előterjesztést, hiszen, mint mondta, nem tudható, hogy az érintettek ezt szakmailag helyesnek találják-e. Ezért kérte a napirendi pont elnapolását (hiába). Lovász István jegyző megjegyezte: az érintett cégek maguk kérték mindezt. Elég óvatos felvetések voltak ezek. Az alapkérdést ugyanis senki sem tette fel: miért van szükség egyáltalán a ZSÖK kisegítésére, csak nem gond van a cégnél?

Fejenként 359 forint

Érdekes volt még a Biokom Kft. díjhátralékáról szóló napirendi pont. 2010-ben, 2011-ben, és 2012-ben összesen 52 millió forint szemétdíjtartozást nem tudott behajtani az önkormányzati cég, amit most a város, azaz az adófizetők fizetnek ki. (Ez 145.000 lakossal számolva fejenként 359 forint.) Kővári János felvetésére, hogy ez nincs rendjén,  Lovász István jegyző annyit reagált, hogy a jövőben ilyen probléma nem lesz, mivel a szemétdíjtartozásokat egy ideje az adóhatóság hajthatja be.

Fotó: Orbán Viktor Páva Zsolttal 2015-ben a Modern Városok Program pécsi bejelentésekor

KategóriákMETÁL