Már a Momentum is bemutatta listáját a jövő májusi Európai parlamenti választásokra. A párt EP-listáját két női jelölt vezeti, harmadik a pécsi Nemes Balázs, a párt új szóvivője.

A cikk a hirdetés után folytatódikNemes ezzel a legelőkelőbb helyen szereplő férfi jelölt is egyben, olvastuk az alaphírt a 444.hu-n. A Momentum szombati küldöttgyűlésének döntése értelmében az első helyen dr. Cseh Katalin, a párt korábbi elnökségi tagja áll, a második helyen pedig Donáth Anna alelnök. Őt most ismerhette meg az ország, a kormányellenes tüntetések alkalmával előállították a rendőrök, mert egy füstbombát emelt fel a Parlamentnél, nem messze a rendőrsorfaltól.

A harmadik helyen áll Nemes Balázs, aki a Momentum szóvivője, a pécsi kormányellenes tüntetés főszervezője. Nemrég pedig bejutott a Dunántúli Napló székházába is. Mint megírtuk a következő pécsi fáklyás tüntetés, szintén a Barbakántól indulva január 4-én, pénteken lesz (ez már egy módosított időpont, eredetileg január 5-e lett volna).

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke biztosan nem lesz brüsszeli és strasbourg-i képviselő, noha rajta van a listán, de annak utolsó, 21-ik helyén.

Magyarországnak ugyanis a következő ciklusban is 21 képviselője lesz.

Az, hogy a Momentum bejut-e az EP-be, 2019. május 26-án dől majd el, akkor tartják ugyanis a választást Magyarországon.

A bejutási küszöb itt is 5 százalék. Ahogyan eddig is, kizárólag pártlistára lehet majd szavazni, egyéni jelöltekre nem voksolunk. Egy párt listájának harmadik bejutó helyéhez már, azaz három képviselőhöz annak a pártnak kb. 14 százalékot kell elérnie az EP-választáson.

A Momentum listáján négy külföldön élő magyar, a londoni Csillag Tamás, a párizsi Kimmer Diána, a bécsi Menyhárt Tamás és a brüsszeli Molnár Álmos is szerepet kap.

Eddig csak a Fidesz-KDNP jelentette be EP-listáját, csütörtökön. Egészen biztos, hogy új igazságügyi minisztere lesz az országnak, hacsak vissza nem lép Trócsányi László, ő ugyanis a listavezető. A következő három helyen a jelenlegi legismertebb fideszes EP-képviselők vannak, Szájer József, Járóka Lívia és Deutsch Tamás. A Pécsről származó, az elmúlt négy év után ismét államtitkári rangot kapó Rákossy Balázs a 16-ik helyen szerepel. Nagyot kell ahhoz a Fidesznek nyernie jövő májusban, hogy ő is bejusson az Európai Parlamentbe.

Nem lennének nyelvi problémái

Nemes Balázs 26 éves, Pécsett született. Közgazdász, a Momentum Mozgalom egyik alapító tagja, a pécsi alapszervezet korábbi elnöke, a 2017 júniusában alakul pécsi alapszervezet egyik alapítója. Tavasszal a 8. helyen szerepelt a Momentum országos listáján. Francia-magyar kéttannyelvű osztályban érettségizett, de még előtte egy tanévet az amerikai Hackley Schoolban töltött. A Budapesti Corvinus Egyetemen előbb nemzetközi gazdálkodás, majd közgazdálkodás és közpolitika szakon tanult. Belgiumban, a Leuveni Katolikus Egyetemen európai politika és közpolitika szakon is tanult. Az Európai Ifjúsági Parlament 67. nemzetközi ülésének magyar delegáltja volt 2011-ben. a magyar mellett anyanyelvi szinten beszél angolul, felsőfokon franciául, németül, olaszul és spanyolul, valamint alapfokú nyelvtudással rendelkezik holland, horvát, portugál és kínai (mandarin) nyelvből.

Komoly kormányzati pozíciók

Rákossy Balázs jelenleg a Pénzügym inisztérium uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Pécsett született, 1971-ben. A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán 1995-ben diplomázott. Az elmúlt négy évben az Európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár volt, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak dolgozva. Öz éve, két éven át a Nemzetgazdasági Minisztérium kabinetfőnöke, az előtt pedig az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter volt.

(Kiemelt fotó: Pál Zsombor)

KategóriákMETÁL