Hosszú interjút közölt a pécsi önkormányzat lapja, a Pécsma Péterffy Attilával, Pécs új polgármesterével, sok fontos információval. A teljes interjút természetesen nem közöljük, azt a Pécsma oldalán olvashatják el, az alábbiakban egy kis összefoglalót adunk íz írásból, a szerintünk legfontosabb kérdésekkel és válaszokkal. Annyi megjegyzést azonban teszünk, hogy lapunk egyik volt alapító-munkatársa, a Pécsma új főszerkesztője, Nimmerfroh Ferenc által készített interjúhoz hasonlót szívesen olvastunk volna az előző időszakban is a városi pénzből fenntartott médiumon, ahogyan a mediaworks-ös nagy Orbán-interjúk esetében is.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legfontosabb infók szerintünk az alábbiak, de ajánljuk a teljes interjú végigolvasását is, amit a Pécsmán tehetnek meg.

Pécsnek év végéig több mint 8,5 milliárd forintot kell vagy kellene visszafizetnie az államnak. Mint ismert, a rendkívüli  kormányzati kölcsönt még az előző városvezetés által előidézett költségvetési hiány miatt kellett folyósítaniuk Orbánéknak.

Péterffy Attila szerint azonban szinte lehetetlen a tartozás visszafizetsése, ezért a törlesztés átütemezését fogja kezdeményezni.

Pécs város gazdálkodását továbbra is kontrollálja az Államkincstár, amelynek szakembereivel szerinte kiváló az új vezetés kapcsolata.

Együttműködésre törekszik a kormánnyal, de készül vészforgatókönyvvel is.

A városi cégek és intézmények vezetőitől teljesen új szemléletet vár el, a gazdálkodást átláthatóbbá és költséghatékonyabbá tenné.

A városvezető sokpárti koalíció (minden kormánypárti propagandamédium állítólagos vagy vélt híre, híresztelése ellenére is) továbbra is stabil és egységes.

A Tüke Busznál lévő kisebbik szakszervezettel kialakult egy bérvita. Péterffy szerint a cég alulfinanszírozottsága tény, és évek óta az. Az állami, normatív támogatás nem fedi le a buszos cég költségeit, Pécsnek kell kiegészítenie, és az optimálisnál kevesebb forrás jut bérre, béremelésre, ez tehát egy komplex probléma, amelyhez komplex módon szeretnénk hozzányúlni, a gazdálkodást javítani. Például, ha már ezeket a túlárazott használt buszokat megvásárolta a város, a hitel Tüke Buszt érintő törlesztésén szeretnénk enyhíteni. A felvett hitelt olcsóbbal kiváltani.

Egyes önkormányzati cégek vezetőit lecserélték, másokét viszont nem, vagy még nem, például a Volvo-nyomozás által érintett közlekedési cég vezetését a helyén hagyták (meg kell jegyezni, hogy a buszos cég vezetése később érkezett, ezt Péterffy is kiemelte). A Fidesz mindenesetre politikai tisztogatást emleget. Ezt Péterffy határozottan tagadta, szerinte nem volt és nem is lesz politikai tisztogatás sem a városházán, sem a cégeknél. Minden egyes vezetőváltás esetében megvolt a racionális indok. Olyan vezetőkre szerinte nincs szükség Pécsett, akiknek akár csak egyes döntéseik nem a köz érdekében születnek. A felmentett vezetőket az előző fideszes városvezetés nevezte ki, Péterffy szerint most nyilván próbálják takargatni azokat a hibákat, amiket elkövettek.

A pécsi önkormányzat többségi tulajdonában álló cégek és gazdálkodó szervezetek jogi átvilágítására fél évet adott az új polgármester, ez tehát még tart. A cél feltárni a legfontosabb múltbeli problémákat, tényeket mondva és bemutatva. Ha kell, megteszik a szükséges büntetőjogi lépéseket. Azon ügyekben, amelyek kapcsán el tudnak, tudunk jutni nevekig, és bizonyítékokkal tudunk mindent alátámasztani, ott lesznek nevek és meg is fogják tenni a feljelentéseket. 

Orbán Viktor rögtön az önkormányzati választások után azt nyilatkozta, hogy nem lesz bosszú és nem fogják büntetni az ellenzéki vezetésű városokat. Péterffy Attila az elmúlt két hónap alatt nem tapasztalta ennek az ellenkezőjét, egyelőre nem érzékel büntető szándékot, sem az önkormányzattal, sem a cégeivel szemben. Finom jelek azonban vannak, amelyekre érdemes figyelni. Ilyennek nevezte például azt, hogy érkezett egy kötbérigény a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a pécsi Zsolnay-gyár nem megfelelő volumenű termelése miatt 140 milliós kötbért kíván az önkormányzattal szemben érvényesíteni az állami cég. (Azt a Szabad Pécs jegyzi meg, hogy egy sok évvel ezelőtti, az állam és Pécs városa közti szerződés szerint ezt megtehetik, sőt, meg is tehették volna akkor is, avagy meg kellett volna tenni akkor is, amikor Páva Zsolték voltak hatalmon, de nem tették. Magyarán ez akár egy nagyon komoly bizonyíték, konkrét eset is lehet arra, hogy másképpen bánnak a két vezetéssel, és ebben az ügyben a Szabad Pécs hétfőn meg fogja keresni a miniszterelnökséget és az illetékes minisztériumot.) 

Péterffy szerint az idei év, sőt 2020 első félévének egyik legfontosabb kérdése Pécs szempontjából az, hogy a magyar kormány és a pécsi önkormányzat tud-e együttműködni, és ha igen, milyen feltételek mentén. Erre szerinte egyértelmű és világos választ kell kapniuk még az év első felében.

Péterffy Attila továbbra is 23 milliárdos működési hiányt említve azt mondta, hogy annak volt egy része, ami abból alakult ki, hogy az uniós, TOP-os pénzekből megvalósítandó, jóváhagyott pécsi projektekre megítélt források és a piac által diktált valós forrásigény között jelentős különbség van. Ahhoz, hogy ne csak az idei, de a jövő évi projektek is be tudjanak fejeződni, az kell, hogy a forráskiegészítést vagy forrásátcsoportosítást le tudják tárgyalni a kormánnyal.

És, hogy mi van akkor, ha az állam nem járul hozzá az átütemezéshez? Van-e vészforgatókönyv? Péterffy Attila e téren bizakodó, mert a kormánynak nem lehet érdeke szerinte az, hogy egy egész várost büntessen azért, mert ellenzéki vezetést választott magának. Ez szerinte politikai értelemben öngyilkosság, nem szól racionális érv egy ilyen lépés mellett. Ráadásul nem arról van szó, hogy idén nem akarnak egy fillért sem törleszteni. Az idei évre egy reálisan bevállalható, teljesíthető összeget szeretne kialkudni a polgármester. Hivatalos levelet küldött ezügyben Péterffy Attila Varga Mihály pénzügyminiszternek, amiben a tárgyalásokat kezdeményezi. Hanem tudják átütemezni a nyolc és fél milliárd visszafizetését, az, jelen pillanatban legalábbis pbeláthatatlan gazdasági és működésbeli következményekkel járhat.

Pécsi fideszes körökben (állítólag) arra számítanak, és azt terjesztik, hogy a pécsi városházi nagykoalíció nem húzza öt évig, mert szerintük olyan ellentétek feszülnek az azt alkotó politikai erők között, hogy hosszabb távon kizárják a hatékony együttműködést. Péterffy szerint azonban Pécs az említett nehéz pénzügyi-gazdasági problémák ellenére (is) politikailag nagyon szerencsés helyzetben van. A városvezető ugyanis nem politikai párt tagja, ebből adódóan a koalíciót alkotó pártok szempontjából nem hiteltelen, és politikailag sem beskatulyázható. Ő azt ígérte, hogy rendszereket épít ki. Az elmúlt hónapokban a polgármesteri hivatalon belül, az intézmények és cégek irányítására vonatkozóan kialakítottak döntéshozatali rendeket, irányítási vonalakat. Most abban a szakaszban tartanak, amikor a politikai döntéselőkészítések rendszerét építik ki. A Fidesz persze, nyilván, azt reméli, hogy szakadás lesz, de csalódni fognak. Ő maga is figyel arra, hogy ez a szövetség együtt maradjon, és együtt adja ugyanazt az erőt, amit a kampányidőszakban képes volt megjeleníteni, és amire a választók szavaztak.

KategóriákMETÁL