De nem mindenhol! A frekventáltabb helyeken mentek most lejjebb az albérletárak. Az új építésű lakások ára viszont soha nem látott magasságba szökött.

A cikk a hirdetés után folytatódikBekövetkezett az, amire már egy ideje számítani lehetett. Ingatlanpiaci forrásaink szerint azokban a városrészekben (orvosi kar környéke, belváros), ahol korábban boldog-boldogtalan lakást vett, hogy azt kiadja, jelentős túlkínálat alakult ki, így az albérletárak akár 20-30 százalékkal is csökkentek.

Hogy jelentős a túlkínálat Pécsett, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ingatlan.com 1361 találatot dob ki, ha kiadó lakásokat keresünk a városban. Ez akkor is nagyon magas szám az általunk megkérdezett szakértők szerint, ha tudjuk, hogy az ingatlanos oldalakon egy-egy hirdetés többször is fent van.

A többi, Pécs méretű nagyváros keresési adatai a következők:

Debrecen: 1077

Szeged 534

Győr 352

Miskolc 145.

A túlkínálatot nem csak az új építésű lakások tömeges megjelenése okozta, hanem az is, hogy nagyon sokan használt lakásokat vásároltak befektetési célból abban a reményben, hogy azokat kiadják. Mivel a banki kamatok még mindig nagyon alacsonyak, a bérleti díjak csökkenése sem hoz komoly változást ebből a szempontból. A lakásokat viszont egyre nehezebb lesz kiadni, és hosszabb megtérülési idővel kell számolniuk az ingatlanba fektetőknek. Aki pedig nem enged az árból, annak akár hosszú ideig is üresen marad a lakása.

Vannak olyan városrészek, amelyeket ez a csökkenés nem érint, Kertvárosban például továbbra is 60-80 ezerért bérelhetők a lakások.

Fontos ingatlanpiaci fejlemény még, hogy tovább drágultak az új építésű lakások, a négyzetméterár az orvosi kar környékén és a belvárosban már 500.000 felett van, de kínálnak 600.000 forintnál drágábban is ingatlanokat. A drágulás két fő oka továbbra is a munkaerőhiány és az építőanyagok árának folyamatos emelkedése.

Fotó: Pixabay.com

KategóriákMETÁL