Elragadtatta magát Bayer Zsolt. (És nem kissé, ahogyan a klisé szól.) És nem először. Sokadszorra.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem másodvonalas újságíróként tevékenykedett valaha a még ma is laza tollal és gördülékenyen író Fidesz-alapító. Bayer viszont ma már csupán a kormány, annak mundérja, és persze a saját megélhetése védelmében dolgozó propagandista-publicista. Nem csak ő, de a kormány médiagépezete is támadásba lendült egy magyar középiskolás fiatal hölgy, Nagy Blanka ellen.

A lovagkeresztes Bayer, aki megfogadta, hogy felhagy az alpári stílussal, most is megszegte saját maga által tett ígéretét. A gimnazista lányhoz hasonlóan Bayer sem finomkodott. Blanka a Fidesszel, Orbánnal, Áder János köztársasági elnökkel nem finomkodott, Zsolt Blankával nem.

Blanka azóta megvédte magát. Szerintem okosan és vagányan. Arra utalt, amire “mindenki” gondolhatott, hiszen ?mindenki? tudja, közismert, hogy Bayer nem arról híres, hogy finomkodna, úgy általában. Erre ő, Bayer, a szellemi verőlegény kezd ismét hegyes köpködésbe. 

Az olvasó is eldönti majd, vérmérséklettől függően, hogy ez mennyire volt jó válasz Bayernek. Egyáltalán kell-e neki válaszolni. Meg azt is, hogy Blanka eredeti két beszéde mennyire volt helytelen stílusában, bele lehet-e kötni tartalmába, és amennyiben nem, az utóbbi indokolhatja-e az előzőt. Ehhez még annyit, hogy Blanka ?válaszában? az is szerepelt, hogy miért beszélt így, és hogy a körülmények ellenére (tüntetés, felspannolt hangulat stb.) is  örül annak, hogy elmondta és kimondta, amit gondolt, mert szerinte kb. főbenjáró bűn, amit a kormány elkövet több tekintetben a magyar emberek ellen. És emiatt kb. nem is érdemelnek más hangot és stílust.

Blanka még csak gimnazista, épphogy felnőtt, közszereplőket támadott beszédében, meggyőződésből. Nem ebből él, egyelőre biztosan nem is fog ebből élni. Azaz nem függött anyagilag sem senkitől, csak elmondta, amit gondolt, és lehetséges, hogy sok helyütt improvizált, főleg a beszéd legkeményebb részeinél.

Blankával szemben Zsolt jó ideje abból él, hogy szereti Orbánt és a Fideszt, és harcosan kiáll mellettük, és harcol azokkal a maga eszközeivel, akik akár csak minimálisan veszélyesek lehetne Orbánékra. Zsolt egy tévében, a saját showműsorában, nagy nyilvánosság előtt, előre eltervezetten, megfontoltan beszélt. Amikor kreténnek, barom állatnak, prolinak nevezte a 18 éves magyar gimnazista lányt.

Nekem sok minden eszembe jutott a nap folyamán ezzel kapcsolatban. Mégis csak egyetlen gondolat maradt végül: ránézésre úgy tűnik, Bayer (minimum) a felszínen tud maradni káromkodással, gyűlölködéssel, odamondogatással, karaktergyilkolászással. Vannak kitűnő publicisták, újságírok az úgymond másik oldalon, a még megmaradt független, ellenzéki, kormánnyal szemben kritikus oldalon, köztük nagyon kemény, szókimondó, nem finomkodó kollégák is. Mégsem jut eszembe egyetlen egy olyan másik újságíró sem (de a lakájmédiából sem), akinek az elmúlt évekbeli szakmai munkássága folyamatosságában vizsgálva ilyen förtelmes, ilyen mértékben vállalhatatlan stílusú volna. Senki más, aki abból tud “megélni”, hogy egy tuskó.

(Kiemelt fotó: Babos Attila/Szabad Pécs /2017/)

KategóriákPUNK