A Baranya Gazdasági Fejlesztéséért adandó kitüntetetést pénteken este, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos éves üzleti estélyén adták át a Duna-parti város polgármesterének.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Zsolnay Díjról, és mindegyik másik, pénteken este átadott díjról szokásosan a kamara elnöksége dönt. A PBKIK honlapján már olvasható is a kitüntetettek névsora. Mint írták, számos javaslat érkezett a kamarai testületek és tisztségviselők részéről a díjakra érdemesnek tartott személyekre. A kamara elnöksége e javaslatokat mérlegelve, még tavaly decemberben hozta meg a döntéseket.

Fejlesztette a városát a most kitüntetett polgármester

A Zsolnay Díj Baranya Gazdasági Fejlesztéséért kitüntetettje Szekó József. Az indoklás szerint:

?Szekó József 1998. október 18-án tette le hivatali esküjét Mohács polgármestereként. Húsz évvel ezelőtt csaknem háromszázmillió forintos hiány mutatkozott az önkormányzat kasszájában, jelenleg pedig 48 fejlesztési program fut több mint tízmilliárd forint összértékben. Egy nem teljes lista az eddigi megvalósult projektekről: az Ipari park kialakítása majd később II. és III. ütemű fejlesztése, az Inkubátorház kialakítása és fejlesztése, a belváros és Déli városrész rehabilitáció, a Déli I. és II. lakópark kialakítása, a város energetikai korszerűsítése valamint a városi nagy rendezvények, köztük a busójárás összefogása, fejlesztése. Szekó József polgármester a mohácsi híd és a kereskedelmi kikötő megvalósításának motorja.?

Amúgy nem Szekó József az egyedüli, nagyon komoly szakmai díjjal elismert baranyai polgármester. Mint megírtuk, Páva Zsolt tavaly szeptemberben a Pécsi Tudományegyetem egyik legmagasabb kitüntetését, a Nagy Lajos király Díjat kapta meg az új rektortól. Az elsőt, az alapítás évében, 2017-ben a pécsi püspökség (=Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye Pécsi Püspöksége) kapta, így Páva Zsolt lett az első magánszemély, aki  örülhetett ennek a különleges elismerésnek. Azt azért ezzel együtt is el kell mondani, hogy ha csupán a teljesítmény oldaláról nézzük Szekó mindenképpen erősebb versenyző Pávánál, ettől függetlenül ő is egy pártpolitikus-polgármester, akinek a dolga persze ettől még nyilvánvalóan a városának az irányítása és fejlesztése. Lejjebb olvashatják, hogy volt két másik baranyai polgármester is, akik díjat kaptak pénteken este.

Angster József Díj

A kitüntetett idén Somogyvári Lajos lett. Az indoklás szerint a Harman Professional Kft. vezetője a cég pécsi indulása óta szervezi a vállalkozás tevékenységét. Ma már pedig több mint 300 alkalmazottal dolgoznak, jelentős részük volt Elcoteq-es kolléga. Mint a kamarai indoklásban elhangzik: ?A fiatal szakemberek korrekt felvétele és a visszavándorlás megindítása komoly pécsi sikertörténet. A városért érzett felelősségük keretében valósították meg a TV torony kivilágítását, amely ma már (sic!) népszerű turisztikai célpont is.?

Az Év Üzletembere Díj

Az elismeréssel Urbán Ernőt, az Erla Sound & Light egyik tulajdonosát és vezetőjét tüntették ki. Mint írják, a vállalkozás évtizedek óta a hazai fesztiválok és koncertek kihagyhatatlan szereplője. Urbán Ernő vezetésével a cég a helyi média komoly vállalkozása, a 2018-ban átadott Nagykozári filmstúdióban országos TV-k számára készülnek sorozatok, filmek. Kitartó és eredményorientált munkája révén a megye és Pécs városa ismét felkerülhet a filmipar hazai és nemzetközi térképére. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ők vették át megbízással a kisebb szünet után újrainduló Pécs Televízió működtetését. 

Életmű Díj

A kitüntetett Behekné Barta Mária, aki immáron ?30 éve végez kiemelkedő munkát az idegenforgalom és a vendéglátás területén?. 1993-tól 2011-ig a Dóm étterem, 1996 óta pedig a Bagolyvár étterem és fogadó tulajdonosa. Kiemelik, hogy a vállalkozásaik fejlődését saját erőből érték el, illetve hogy tematikus vacsoraestek szervezésével nagyban hozzájárultak a határmenti gasztronómiai örökség megismertetéséhez és a nemzetiségi gasztronómiai hagyományok megőrzéséhez. Emellett társadalmi szerepvállalása, szakmaszeretete is kiemelkedő és példamutató a kitüntetettnek a méltatás szerint.

Szintén Életmű Díjjal tüntetették ki Fodrócziné Pohl Margitot. Az üzletasszony évtizedek óta baromfihús tovább-feldolgozásával, csirke- és pulykahús alapanyagú készítmények gyártásával és forgalmazásával foglalkozó pécsi eFeF Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője. Ebbéli minőségében ügyvezetőként 150 alkalmazottat irányit mindenki megelégedésére. 

Életmű Díjjal ismerték el Rendeczki Lajos fodrász mester munkásságát is, aki ?mindig is szívén viselte szakmája sorsát, támogatta a fodrász szakma művelőinek folyamatos fejlődését. A szakképzésben aktívan részt vállalt oktatóként, szakértőként, képzések, vizsgák és versenyek előkészítésében valamint lebonyolításában. Mesterelnökként évekig felügyelte a mestertanfolyamokat és vizsgákat. A fodrász szakma erősítéséért fáradozott a kamara szakképzési bizottságának egykori tagjaként is?.

Az Év Fiatal Üzletembere Díj

A cím kitüntetettje Csepregi Zoltán, a W5labs IT-fejlesztő cég tulajdonos-ügyvezetője. Az indoklás szerint ?a hatékony és innovatív megoldásokat kínáló 30 fős vállalkozás élen jár a webfejlesztés és digitális grafika területén – A tudatos cégépítés és tervezés mind a siker felé viszi a vállalkozást?.

Címzetes kamarai tanácsos

Vétek Jánosné

dr. Orosdy Béla

Bogos Csaba

Baranya Megyei Idegenforgalmi Díj

Pannon Filharmonikusok – Pécs NKft.

Baranya Megyei Szakképzési Díj

Zsiga István

Osvald Levente

Treszner Kft.

Baranya Megyei Innovációs Díj

Infratrainer Kft.

Wallgo Design Kft.

Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj

Tomelilla Kft.

Baranya Megyei Export Díj

Huniolift Kft.

Kiváló Kamarai Munkáért Díj

Kutseráné Pernyéz Zsuzsanna

Kozma Béla

Liszácz Mihály

Záray Károly Díj

Pohli Krisztina

Az Év Kereskedője Díj

Folkmann Ferenc.

Az Év Kézművese Díj

Lebedy János

Mohácsi Szakképzési Díj

HVS-Bau Kft.

Mohácsi Idegenforgalmi Díj

Lakatos László

Jánosi Engel Adolf Díj (Komló)

Rajnai Norbert

Komlói Szakképzési Díj

Schelb József

Komlói Idegenforgalmi Díj

Faragó Endre

Szigetvári Idegenforgalmi Díj

A Szigetvári Vár üzemeltetői

Than Károly Díj

Horváth István, Vajszló polgármestere

Siklósi Szakképzési Díj

Márkus-Késmárki Krisztina

Siklósi Idegenforgalmi Díj

Beck Engelbert Joakim, Palkonya polgármestere

Elismerő oklevelek

Kiemelkedő gazdaságfejlesztési tevékenységért

dr. Csörnyei László, Hosszúhetény polgármestere

Kiemelkedő szakképzési tevékenységéért

Metzger Tibor

Rittlinger Zoltán

KategóriákMETÁL