Egyetlen önkormányzat sem fog 100 százalékos bér- és járuléktérítést kapni a kormánytól március elsejétől a közmunkások után. A Start-program talán kivétel lesz.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Volt olyan polgármester, aki sírva, más dühöngve hívott fel, miután kijött egy tájékoztatóról, ahol eligazítottak baranyai polgármestereket arról, milyen változások jönnek a közmunka állami finanszírozásában márciustól? – tájékoztatta a hírről a Szabad Pécset Hohn Krisztina baranyai országgyűlési képviselő (LMP), az Új Kezdet alelnöke.

Eddig ugyanis a közmunkaprogramba bevont emberek utáni béreket, adókat és járulékokat központi költségvetési és minisztériumi pénzből finanszírozták, márciustól azonban a bér- és járulékterheknek csak a többségét vállalják át. Az önkormányzatok anyagi helyzete, adópraritása alapján lesznek települések, amelyek ezen kiadásoknak márciustól csupán 70, 80 vagy 90 százalékát kapják meg. Miez egy, több baranyai polgármester részvételével zajló hivatlos tájékoztatón hangzott el. Ez azonban országos program, nem helyi specialitás, magyarázta lapunknak Hohn Krisztina. Aki nagyon is tudja, mindez mit jelent valójában a falvaknak, hiszen a múlt nyárig a Pécs és Komló közt fekvő Mánfa polgármestere volt.

Mint fogalmazott, ez azért is érdekes, és egyáltalán nem jó hír, mert a legszegényebb falvak még a tíz százalékot sem tudják majd finanszírozni, de a 80 és a 70 százalékra belőtt településeknek sem lesz könnyű dolguk. A leghátrányosabb térségekben lévő települések pedig egészen biztos, hogy csak komoly áldozatok árán, valahonnan máshonnan, más nagyon fontos helyről elvéve fogják tudni biztosítani a szükséges forrást. Kérdésünkre Hohn Krisztina azt mondta, hogy a szintén munkanélkülieket foglalkoztató Start-programról még nincs biztos információjuk, de az talán kivétel lesz, ott talán megmarad a 100 százalékos állami finanszírozás.

Tavaly egyébként a kulturális közfoglalkoztatást vezették ki, amint azt szintén elsőként a Szabad Pécs írta meg.

Ráadásul a mostani hír – amennyiben a korábbi szabályok maradnak – egyben azt is jelenti ? magyarázta az országgyűlési képviselő ?, hogy a dologi kiadásokra sem lesz a továbbiakban teljes a finanszírozás. Azt ugyanis korábban nem a konkrét kiadásokhoz (eszközök, anyagok szükséges beszerzése), hanem a kapott támogatáshoz igazítva biztosították. Magyarul ott is veszíthet egy, mondjuk 80 százalékos finanszírozási csoportba tartozó település 20 százalékot. Márpedig még egy, 90 százalékosan finanszírozott település esetében is éves százezer forint plusz terhet jelent csak a bér- és járuléktámogatás változása minden egyes alkalmazott közmunkás után

És persze érti, sejti azt Hohn Krisztina, hogy ezt majd mivel magyarázzák Orbánék: hogy ezzel is arra kényszerítik majd a közmunkások (és a településvezetők) egy részét, hogy mind többen menjenek és találjanak maguknak munkát a hagyományos, azaz az elsődleges munkaerőpiacon. Csakhogy – így Hohn Krisztina – az elmúlt években az elsődleges munkaerőpiac már valóban felszívta azokat a közmunkaprogramban bizonyított, és fizikai, lelki és mentális egészségüket tekintve is munkaképes embereket, akik néhány éve még nem dolgoztak, mára azonban ez a kör gyakorlatilag bezárult.

Vagyis azok, akik az elmúlt egy-két-három évben még mindig közmunkások voltak, azok döntő többségének valóban ez az egyedüli munka típusú foglalkoztatás, amelyet el tudnak végezni, és amely a nagyon kevés és csak  rövid ideig járó segélynél többet és rendszeresebb bevételt jelenthet a számukra. És ezeknek az embereknek az többsége már most is, és így is mélyszegénységben él.

Amennyiben ezt a most megtudott tervet/változtatást bevezetik, az azt fogja jelenteni, hogy a legszegényebb településeken a legelesettebb emberek közül sokaknak nem jut még közmunka sem, mert a falvak vezetői nem fogják tudni bevállalni az új terhet, vagy nem kellő mértékben, ami ?csodálatos? hír 12 órával azt követően, hogy Orbán Viktor családvédelmi intézkedéseket jelentett be, vélekedett a kistelepülési polgármesterből lett országgyűlési képviselő. Aki azt is mondta, nagyon reméli, nem azokat a forrásokat keresi most a kormány, amivel a vasárnapi évértékelőn széles mosollyal és tapsvihar közepette bejelentett ?akcióterv? finanszírozását biztosítani lehet.

KategóriákMETÁL