Amit a mozgáskorlátozottak hazai helyzetéről, az Önállóan lakni – közösségben élni csoporttal közösen szervezett a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet. A helyszín a pécsi Szabadkikötő.

A cikk a hirdetés után folytatódikA ?Nem nagyon bírjuk egymást a falakkal? című kiállítás szombaton, március másodikán érkezik Pécsre, egy workshop kíséretében.

Az izgalmas, és fontos társadalmi problémáról szóló egésznapos programnak és a kiállítás megnyitónak a Facebook-eseményére is fel lehet iratkozni.

Annak ismertetője szerint több ezer mozgáskorlátozott ember él Magyarországon. Színházba és egyetemre járnak, bringaszervizben dolgoznak, hosszú túrákra mennek, mégsem ezek az első gondolataink róluk. A tárlat célja, hogy rádöbbentse a nézőket, hogy milyen rejtett előítéleteik vannak a mozgássérült emberek életével kapcsolatban.

A Nem nagyon bírjuk egymást a falakkal című kiállítás a párbeszéd, a közös munka hatásairól szól. A kiállítási projekt bemutatja ahogy két, egészen más közegben élő idegen egymás megismerése során létrehoz valamit, ami a másik nélkül nem készülhetett volna el.

Az alkotások létrehozásán az ‘Önállóan lakni’ csoport mozgássérült tagjai több hónapig dolgoztak együtt fiatal magyar képzőművészekkel. Az alkotók úgy kezdtek a projektbe, hogy egymás számára idegenek voltak, a párok képzőművész tagjai által készített interjúkon keresztül kezdtek ismerkedni a csoport tagjaival. Volt olyan pár, aki fotósorozatban örökítette meg közös munkáját, volt aki videóban, és készült levelezést bemutató interaktív fotóalbum is.

Az Önállóan lakni – közösségben élni aktivista csapat több mint húsz mozgássérült ember és négy szövetséges együttműködése, akik hisznek abban, hogy az önálló lakhatás, az önálló életvitel mindenkit megillet.

Szombaton, március 2-án délelőtt 11 órától az Önállóan lakni csoport tagjaival ismerkedhetnek meg egy workshop keretében, majd 17 órától várnak minden érdeklődőt a kiállítás megnyitójára a pécsi, Király utcai Szabadkikötőben. 

A helyszín akadálymentes!

Az ingyenesen megtekinthető tárlatot Pécsett március 23-ig lehet megtekinteni, majd azt követően egészen júniusig lehet majd látni az ország különböző pontjain.

Kiállító művészek: Bordás Róbert, Ember Sári, Halász Dániel, Piti Marcell, Rubi Anna, Vígh Viktória, Zombori Andris

Az Önállóan lakni – közösségben élni csoport résztvevő tagjai: Farkas Gábor, Hruskó Erika, Molnár Zóra, Turi Zsuzsanna, Kisfaludi Judit, Balázs Péter, Csizovszky Andrea 

Projektvezető: Rubi Anna

Kurátor: Török Tünde

KategóriákMETÁL