Ahogy arról tegnap beszámoltunk, puccs történt a pécsi Városházán: egy teljesen alkotmányellenes “döntéshozó testületet” hoztak létre Csizi Péter vezetésével, amelynek feladata lesz “segíteni Pécs irányítását”. A testület tagjai: Csizi Péter, Hoppál Péter, Páva Zsolt és Őri László. A jogilag nonszensz lépésre minden párt reagált valamit a maga vérmérséklete szerint. Összegyűjtöttük őket egy csokorba.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzó szerint idézzük a közleményeket – ahol vannak. 

LMP – “A közgyűlés feloszlatásával kell eltávolítani a polgármestert”

“Az utóbbi hónapokban sokszor kimondtuk: Pécs polgármestere, Páva Zsolt már megbukott, csak formailag van hatalmon. Politikai felettesei – a város sorsát a fideszes pártérdekeknek alárendelve – nem engedik meg, hogy jogi értelemben is lemondjon. De a valós hatalmi struktúra immár mindenki számára világos lehet: Csizi Péter bejelentette, hogy egy gyalázatos és illegitim eljárással “hivatalosan” is átveszi az irányítást Pécs felett. A volt alpolgármester, most országgyűlési képviselő nyilatkozta tökéletesen hiteltelen, válaszra sem méltó. Ha Páva Zsolt polgármesterben a pártpolitikai hűség mellett van még felelősségérzet, akkor figyelmen kívül hagyja politikai felettesei döntéseit, és a szeptember 7-én tartandó testületi ülés előtt bejelenti a lemondási szándékát. Amennyiben ezt nem teszi meg, a közgyűlés feloszlatásával kell eltávolítani a polgármesteri székből. Ennek érdekében megfogalmaztam, és megküldtem a testület feloszlatására vonatkozó határozati javaslatot, kérve annak napirendre vételét.” 

Jobbik – “Vicc a köbön, ám csak sírni lehet”

“Akkor kezdődik új politikai szakasz Pécs város életében, ha az alkalmatlan fideszesek végre eltűnnek Pécs éléről! A Jobbik, városunk csőd közeli állapota miatt javasolta, hogy a későbbiekben egy FÜGGETLEN testület segítse Pécs jövőképének kialakítását. A Jobbik megdöbbent Csizi Péter csütörtöki hablatyolásán, mert bár ez idáig is edzésben voltak képviselőink a fideszes szerencsétlenkedéseket tekintve, a képviselő mai kinyilatkoztatása sokkoló volt. Ha úgy tetszik, ?elképesztő?. Jogászainkkal megbeszélést folytatunk a tervezett fideszes pécsi stratégiai irányító testületről, aminek tagjai a mostanra kialakult tragikus pénzügyi helyzet felelősei lennének. Csak egy tudathasadásos alak gondolhatja azt, hogy átveheti egy város irányítását a megválasztottaktól. Csak egy buta ember hiheti azt, ha átnevezi a város tönkretételében közreműködő galerit stratégiai irányító testületté, holnaptól kolbászból lesz a kerítés. Csak egy időzavaros személy beszélhet arról, hogy a 21. századi verseny most kezdődik. Csak egy tisztességtelen ember nyilatkozhat az Eu-s pénzek dinamikusabb lehívásáról, miközben korábban bizonyíthatóan hűtlenül kezelték ezeket az összegeket. Csak egy önértékelési gondokkal küzdő egyén remélheti, hogy a korábban megbukott politikáját folytathatja. Csizi Péter! El a kezekkel Pécstől, el a kezekkel Egyetemünktől! Csizi Péter! Zárjuk le a múltat, aminek Önök is a részei!”

DK – Illegitim az egész folyamat

“A Demokratikus Koalíció pécsi önkormányzati képviselőjeként tiltakozom a városvezető Fidesz antidemokratikus akciója ellen! Az általuk létrehozott döntéshozó szervezetnek, a legálisan megválasztott közgyűlésben semmilyen szerepe nem lehet, törvényesen arra hatást nem gyakorolhat, mivel nincs megfelelő törvényi felhatalmazása! Fentiek alapján illegitimnek tekintem az egész folyamatot, s magát a döntéshozó szervet is!” Kunszt Márta

ÖPE

Kővári János: “Jogilag nem releváns, ez egy politikai stratégiai testület. Pártbelügynek tekintjük.”

 

Fidesz 

“A rombolás logikája szerint gondolkodik az, aki szerint ?megpuccsoltuk?, vagy ?gyámság alá helyeztük? Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot. Nálunk, ebben a polgári közösségben az összefogás, az együtt gondolkodás, egymás segítése és a közös munka erőt jelent. Olyan erőt, olyan vezérlő elvet, olyan alapot, amelyet a kezdetek óta követünk és mélyen hiszünk benne. Csak a rombolás logikája mentén gondolkodók számára érthetetlen és értelmezhetetlen mindez. Sajnálatos és szomorú, hogy az ellenzéki pártok a Város Ünnepét próbálják felhasználni önös politikai érdekeikre. Sajnálatos, de érthető, hogy Tóth Bertalan nem ünnepel Péccsel és a pécsiekkel, hiszen mióta elköltözött Budapestre, minden erejével szocialista politikai karrierjének építésére koncentrál az MSZP-ben. Fontosabb ez számára, mint Pécs, ez teljesen nyilvánvaló! Talán ezért nincs tisztában azzal, hogy mennyi minden változott meg, újult meg és épült újjá az elmúlt években Pécsett, hogy több mint 102 milliárd forint fejlesztési pénz érkezett a városba a kormánynak és a városvezetésnek köszönhetően 2009-2010 óta. Ahogy egyre messzebb kerül Pécstől, úgy rövidül az emlékezete Tóth Bertalannak, mert láthatóan elfelejtette már azokat az időket, amikor a csőd szélére sodorta a várost szocialista politikustársaival együtt 2008-ban és csak egy sok milliárdos ingatlan-, és kötvény-trükkel tudták elódázni pár hónapig a fizetésképtelenséget, és 38 milliárdos adósságot; romokban lévő és drága közszolgáltatásokat; elpasszolt buszokat; kiszámíthatatlan közösségi közlekedést; a bukás szélére sodródott EKF programot; pusztuló és életveszélyes oktatási intézményeket, a betegekhez méltatlan orvosi rendelőket hagyott maga után 2009-ben, de eközben nem felejtkezett meg a milliós jutalmak bezsebeléséről, illetve ezek osztogatásáról. Megértjük, hogy Tóth Bertalan azért drukkol, és azért dolgozik, hogy minél rosszabb, minél nehezebb, minél gyászosabb idők köszöntsenek Pécsre és a pécsiekre, de ez teljesen kizárt, hogy sikerüljön neki. Pécs és a pécsiek ma ünnepelnek, a 2000 éves várost és annak fennállását, és mindazt az erőfeszítést, valamint munkát, ami Pécset Magyarország egyik legszebb és legkedvesebb városává tette. Tóth Bertalannal ellentétben mi hiszünk Pécsben és a pécsiekben, és hiszünk abban, hogyha lassan és nehezen is, hosszú évek munkájával, de magunk mögött hagyjuk a nehézségeket, a kudarcokat, a lezüllesztett várost, és modern, nyüzsgő, élettel teli és biztos gazdasági alapokon nyugvó nagyvárost építünk – együtt a pécsiekkel. Pécs az otthonunk, az ember pedig szereti, megbecsüli, óvja és védi, szépítgeti, építi az otthonát. Mert a jövő alapja csak az otthon lehet! Tóth Bertalannak és Szakács Lászlónak már nem Pécs az otthona. Nekünk viszont mindig az marad!”

 

Péntek du.1, MSZP-sajtótájékoztató

 

Szakács László és Tóth Bertalan

 

Szakács László szerint törvénytelen az új testület

Szakács László szocialista pécsi-komlói országgyűlési képviselő szerint a Fidesz méltatlan helyzetbe hozta a pécsi Tudományegyetemet és Pécset, illetve a várlos lakosságát azzal, hogy a pénteki egyetemalítási jubileum ünnepe, és a város nagy napja helyett, mindezek ellenére nem erről szólnak a hírek. Hanem arról, hogy lecserélik a pécsi városvezetést olyanokra, akik informálisan eddig is beleszóltak a város vezetésébe.

A szocialisták pécsi sajtótájékoztatóján Szakács úgy fogalmazott, hogy szerinte törvénytelen módon hozták létre ezt a grémiumot, amely ugyanazokat a hibákat fogja elkövetni, amelyeket eddig is elkövettek, és amelyek miatt itt tart ez a város.

Eredményes városvezetésre van szükség

Szerinte olyan városvezetésre van szükség, amely legalább 10 ezer új munkahelyet tud teremteni, megakadályozza az elvándorlást, és akár 15-20 ezerrel is növelni tudja a Pécsett tanuló hallgatók számát.

Szerinte Orbán Viktor azon mondata megbukott, hogy azoknak kell rendbe hozni a hibát, akik azt elkövették, mert akiket most jelöltek a testületben ezt nem tudják rendbe hozni, egyszerűen azért, mert nem értenek hozzá, nem ismerik fel, mit rontottak el, és hogyan kellene azt rendbe hozni.

Korábban is volt működési hiány, de az az MSZP szerint más volt

A HVG.hu azt kérdezte, mit gondolnak a szocialisták arról a jelenelegi ügy kapcsán, hogy a Fidesz felemlegeti a 45 milliérdnél is magasabb rekordadósságot, amit ők halmoztak fel, Tóth Bertalan pécsi országgyűlési képviselő, az MSZP parlamenti ftrakcióvezetője azt mondta, hogy azoknak a hiteleknek egy részét a fideszesek költötték el, köztük egyébként fontos és máig látható, meglévő beruházásokra, például az EKF- vagy a Siopianae-programra, de a működési hiányuk nem volt ilyen magas.

Évi 3 milliárd forint volt a mínusz

A Szabad Pécs viszonzt azt vetette közbe, hogy akkor ezek szerint nem jól emlékszünk arra, hogy annak idején csak a mintegy 6 milliárd forintért, a ?spanyoloknak? eladott startégiai ingatlancsomag (pl. Áper, Magasház) húzta ki Pécset a slamasztikából, és szabadította meg őket az enélkül durván elszálló működési hiány  terhétől. Tóth Bertalan azt mondta, hogy a 6 milliárdos ingatlanbevétel minden egyes forintját valóban fontos működési forrásra használták fel. És való igaz, hogy akkoriban is volt mintegy évi 3 milliárdos mínusz a pécsi költségvetésben, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy azóta egyszer átvállalták az adósságot, vagyis azt nem kellett fizetni, és már a rengeteg pénzt felemésztő intézmény-fenntartás súlya sem terheli Páváékat. Így tehát szerinte egyáltalán nem lehet  összehasonlítani a két időszakot, a mostani vezetés könnyebb helyzetben, jóval nagyobb ütemben adósította el a várost, és hozta össze a hatalams működési hiányt.

Titkolják, hogy mennyi is az annyi

Ráadásul azt, hogy egészen pontosan mennyi is ez a hiány, nem is lehet tudni, mivel a városvezetés titkolózik, kérésre sem adja ki az adatokat, és a költségvetési sorok közé elrejtik a valós hiányt.

Gulyás Emil szocialista városházi képviselő, mint tegnap meg is írtuk, hogy mi várható, bejelentette, hogy szeptember 7-én kezdeményezik a pécsi közgyűlés feloszlatását.

 

KategóriákMETÁL