Két egymást követő évben, a tavalyi után idén is bekerült a világ legjobb mobilfotósai közé Keresnyei Vince. A fővárosban élő, Pécsről származó fotós azt mondta, a második beválogatás jót tesz az önbizalmának. És ahogyan tavaly, úgy idén sem csak ő volt az egyedüli magyar fotós, akit a legjobbak közé választottak.

A cikk a hirdetés után folytatódikKeresenyei Vince (29) a világ legrangosabb mobil fotós versenyének, a Mobile Photo Awards-nak a díjazottja lett. Nem először ráadásul, hanem másodszor a tavalyi sikere után. És ismételten egy fekete-fehér fényképpel, s újfent a honorable mentions kategória díjazottja lett.

Keresnyei Vince grafikusként, fotósként és operatőrként dolgozik 2006 óta foglalkozik komolyabban fotózással.

Érdeklődésünkre azt mondta, a fotó megint csak Budapesten, most a Móricz Zsigmond körtéri aluljáróban készült.

Mint mondta, elképsztően jó érzés, hogy újra beválasztották a fényképét, és nagy megtiszteltetés, mert egyszer még lehet azt mondani, hogy véletlenül lőtt egy jó fotót, és bekerült, de másodjára már nem lehet véletlen. És mivel mindig benne van a kétely, hogy valóban jó fotós-e, egy olyan pillanat, amikor a szakma visszajelez, hogy van értelme ezen az úton járnia, az valóban sokat jelent számára.

A dijazott kép címe a good&bad, a fény és a sötétség, és azért, mert egy ismert anekdota jutott az eszébe, amikor a fotó elkészült.

Fotó: Keresnyei Vince

 

?Egy este az öreg cherokee indián mesélni kezdett az unokájának arról a csatáról, ami minden emberben zajlik.

Azt mondta:

? Fiam, a csata két farkas között zajlik, amik mindannyiunkban ott lakoznak. Egyikük a Rossz. A düh, irigység, féltékenység, kapzsiság, erőszak, önsajnálat, bűntudat, harag, kisebbrendűség, hazugság, hamis büszkeség, felsőbbrendűség és az ego. Másikuk a Jó. Az öröm, béke, szeretet, remény, nyugalom, alázat, kedvesség, jóindulat, empátia, nagylelkűség, igazság, együttérzés és a hit.

Az unoka elgondolkozott egy pillanatra, majd megkérdezte nagyapját:

? És melyik farkas győz?

Az öreg indián mosolyogva válaszolt:

? Az, amelyiket eteted.?

Keresnyei Vince tavaly díjazott fotója, Az időutazó

Egyből egy

A világ legjobb mobilfotósai közé választották az idén Valkovics Tündét is, méghozzá a fotóriporter kategória legjobbjai közé, ugyancsak dicséretben részesítve a munkáját.

A dijazott képet 2018. július 15-én, vasárnap este készítette, Párizsban, a Concorde téren, amikor a franciák ismét megnyerték a futball-világbajnokságot. Franciák ezrei tömött sorokban énekelve, táncolva, idegenek egymást ölelve vonultak a Champs-Élysées felé. Mint írta, ilyen intenzitású utcai örömünnepet korábban sosem élt át.

Fotó: Valkovics Tünde

A fényképe beválogatása különlegesnek is mondható két dolog miatt. Az egyik, hogy Valkovics Tünde tavaly olvasott és hallott először erről a versenyről, így idén pályázott első alkalommal. És azért is, mert a Párizsban élő hölgy a mindennapokban nem fotósként, hanem újságíróként dolgozik. Persze, előfordul, hogy a cikkeit illusztrálva fotói megjelennek magazinokban, de sosem fotográfus minősítésben. Tünde így magát teljesen amatőrnek vallja fotósként. Amikor viszont az idei mobilfotós világversenyen dijazott fotóját elkészítette, illetve egy sorozatot, arra gondolt, hogy beküldi a versenyre, mert annyira különleges élmény volt a párizsi örömünnep felvonulás, hogy úgy érezte, ez a nem mindennapi élmény átjön a képein is.

KategóriákJAZZ