Összeszedtük a csütörtöki pécsi közgyűlés legfontosabb témáit, döntéseit. Örüljön velünk Ön is például annak, hogy további milliókat kap az önkormányzatnak kedves, civileknek pénzt osztó civil szervezet. 

A cikk a hirdetés után folytatódikRengeteg politikai vitát hozott az év második közgyűlése csütörtökön, például hosszan vitáztak arról a képviselők, hogy melyik politikai oldalnak van nagyobb felelőssége abban, hogy Pécs ilyen gazdasági helyzetbe jutott. Ezt a vitát élőben tudósítottuk, itt elolvashatják a szópárbajokat.

Az adok-kapokból kiválogattuk azokat a tényeket, amelyek érdekesek lehetnek a pécsieknek.

Takarékszövetkezeti fiókok szűntek meg Vasason és Hirden, az ott élő azt szeretnék, ha legalább egy-egy bankautomata maradna a városrészekben.

A fideszes médiaholding, azaz a Közép Európai Sajtó és Médialapítványhoz tartozó, két nyomdával rendelkező Lapcom Zrt.-vel köt szerződést a Pécsi Híreket is kiadó Pécsi Kommunikációs Központ nyomdai szolgáltatásra. Ebből következően a NER-en belülre kerül az önkormányzati lap kinyomtatásáért fizetett közpénz.

Harminc különböző típusú, Pécsett gyártott új hulladékszállító járművet tud az önkormányzat beszerezni egy korábbi pályázat eredményeképpen, ezek a szűk mecsekoldali dűlőutakra is be fognak férni – ígérik.

A Verseny utcai városi ingatlanok (ezek egyike a PEAC-pálya) eladásával kapcsolatban derült ki, hogy az államnak jelzálogjoga van ezeken az ingatlanokon (nyilván a korábbi, csődhelyzet miatti extra állami támogatások ellentételezéseként), ha tehát a PVSK ki is fizet ezekért 160 milliót, korántsem biztos, hogy azt az összeget a város kapja majd meg.

23 új fizető parkolóhelyet alakítanak ki az Ifjúsági Ház (IH) melletti területen. A tervek szerint szeptemberben kezdődik az IH felújítása.

Kétszer kapott a csődközeli helyzet miatt állami támogatást az önkormányzat, egyszer 3 milliárdot, ezt tavaly év végén visszafizették, és egyszer 6,5 milliárdot.

Az önkormányzat közös céget hozna létre az egyetemmel (a többségi tulajdonos a város lenne) annak érdekében, hogy minél több cég települjön a városba. Ellenzéki ellenérvek szerint fölösleges külön önkormányzati céget létrehozni erre, hiszen a városházán és az egyetemen is vannak olyan szakemberek, akik ezzel foglalkoznak jelenleg is.

Az ülés legemlékezetesebb része az LMP-s Kóbor József nevéhez fűződik, aki ennél a napirendi pontnál kijelentette, részben pont az önkormányzati cégek okozzák a város pénzügyi problémáit, ezért többet közülük “be kéne szántani”, és az új önkormányzat első dolga az kell, hogy legyen, hogy ezeket a cégeket megszünteti.

Az önkormányzat az elmúlt években több tízmillió forintos támogatás után további 10 millió forintot szavazott meg 2019-re a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesületnek (HACS), ami a helyi civil szervezeteknek szánt pénzek szétosztására alakult még 2016-ben az önkormányzat gyámkodása mellett. Rendkívül figyelemreméltó tény, hogy a HACS elnöke Őri László alpolgármester.

Címkék:
KategóriákMETÁL