A cikk a hirdetés után folytatódikMiló ötéves, édesanyjával egy éve költöztek Pécsről a fővárosba. Otthon sokat beszélnek arról, hogy a Föld veszélyben van, vigyázni kell rá, környezettudatosan élni, és hogy az a jó, ha ezt minél hamarabb megtanulja valaki. Milót annyira fontosnak érezte ezt az ügyet, hogy elérte, anyukája elkezdje szervezni a ?gyermek-demonstrációt? a bolygó megmentéséért.

Mármint azt szervezze az édesanya, amit ő, az életkora miatt nem tud megtenni – például elmenni a rendőrségre és bejelenteni a rendezvényt, hangosításról gondoskodni, vagy éppen a TASZ-hoz, a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezethez fordulni, hogy ezt így lehet-e, és mit gondolnak erről az ötletről, mesélte a Szabad Pécsnek Pénz Míra, az ötéves, Dos Santos Miló édesanyja. Minden mást ugyanis Miló kitalál, s ha másképpen nem, ötleteket kér, és azok közül választ, vagy azok alapján mond újat. Így volt például a ?gyermektüntetésnek? a címével is, amit kifejezetten fontosnak tartott, és végül az, a valóban jól hangzó, ?Gyerekek a Földért – Mentsük meg a bolygót!? címet kapta. Nem mellesleg mindenfajta háború ellen is szól a megmozdulás a kisfiú elképzelése szerint. 

Miló édesapja portugál-angolai férfi, de ők külön élnek, Míra új párjával költözött Milóval együtt hármasban Pécsről a fővárosba. 

A gyermekeknek szervezett megmozdulás is Budapesten lesz, pénteken 17 órától az Orczy-Parkban.

Miló a mindennapokban is odafigyel arra, hogy mit és hogyan tesz, árt-e azzal a környezetnek, vagy sem. Persze itt egyszerű dolgokra kell gondolni, ahogyan Míra meséli. Mikor kapcsolunk villanyt, mennyit engedjük a vizet, veszünk-e műanyagpalackos vizet vagy nyaggatjuk-e a szüleinket ezért a boltban, autózunk-e pár kilométerekért, vagy inkább gyalog, biciklivel vagy busszal indulunk-e el, és így tovább. Amik betartására egy ötéves kislány és kisfiú is képes.

Míra azt is elmondta, hogy korántsem valami újkeletű ötletről van szó, amit gyorsan megszervezett, hogy a kicsi fia kedvében járjon. Nagyon meglepte, amikor ezt Miló láthatóan elszántan, nagyon komolyan felvetette otthon. És ennek már több mint fél éve, s Miló lelkesedése cseppet sem csökkent, édesanyja nem tudta, később pedig már nem is akarta lebeszélni az ötletéről a kisfiát, mert látja rajta, hogy komolyan gondolja, ezért is tartott ki az ötlete mellett fél éven át, és ezért is vágtak bele közösen a gyermek megmozdulás szervezésébe. Amellyel viszont már most vannak terveik: nem fognak csüggedni, ha kevesen lesznek is, mert majd évről évre újra megszervezik, és akkor évről évre többen csatlakoznak majd, és akkor talán igazi, pozitív hatása is lesz valamikor, akár a határokon túlnyúlóan is.

Ha hatása idén esetleg nem is lesz, üzenete egészen biztosan: és az bizony nagyszerű.

KategóriákMETÁL