Minden, ami a pécsi mamutból megmaradt, megtekinthető lesz jövő péntektől a Janus Pannonius Múzeumban.

A cikk a hirdetés után folytatódik1928. március 6-án az Első Duna Gőzhajózási Társaság pécsbányatelepi homokbányájában az addig és azóta legteljesebbnek számító magyarországi mamut leletanyag került elő, a mamutcsontváz 75 százalékát megtalálták – írja a múzeum lapunknak elküldött közleménye.

Az ősállat becsült hossza 5,1 m, magassága 3,1 m lehetett, bár más tudósok egyéb következtetésre is jutottak. Próbáltak következtetni a korára is, a fogazata alapján és más jellemzőket figyelembe véve körülbelül 35-40 éves lehetett. A megmaradt bal- és jobboldali agyardarabokat sikerült egy-egy nagyobb egész darabbá összeragasztani a restaurálás során. A jégkor pécsi vándora – A ?pécsi mammut? című kiállításon a más akkoriban élt állatok maradványai is megszemlélhetők. A tárlat interaktív elemekkel, játékokkal (pl. összerakható mamutcsontváz makett) egészül ki. Emellett életnagyságú nyomtatásban (3×5 méter) csodálhatjuk meg a mamutot feltáró bányamérnök-geológus, Rihmer László rajzát a ?mammut? csontvázáról, valamint a feltárás térképét.

Rihmer László dolgozószobája

A március 1-től május 30-ig a múzeum Természettörténeti Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.) megtekinthető kiállítás kiegészítő témái a jégkorszakok, valamint a klímaváltozások kutatása lesznek.

Fotók: Janus Pannonius Múzeum

KategóriákPOP