A Magyar Tudományos Akadémia után a kormány a magyar labdarúgást és a fociakadémiákat is ízekre szedi, derül ki egy, a JÖVŐBŐL szerkesztőségünkhöz eljutott nyílt levélből. A cél itt is a GAZDASÁGI HASZON.

A cikk a hirdetés után folytatódikNyílt levélben foglalta össze Orbán Viktor miniszterelnök kedden, miért van szükség a Magyar Tudományos Akadémia porig bombázására. A Szabad Pécshez a jövőből, 2019 márciusából eljutott másik nyílt levél arra enged következtetni, hogy a tudomány után a focinak is nekimegy a kormány, hiszen nyilván az élet minden területén ugyanazokat a kőkemény elveket kell érvényesíteni.

Át is adjuk a szót a miniszterelnöknek.

Tisztelt klubtulajdonosok, edzők, labdarúgók!

Mindig fejfájást okoz, amikor nyílt levelet kapok. Nehéz eldönteni, ki is a valóságos címzett: a 72 fős lelátói publikum vagy jómagam. Akárhogy is van, úgy találom illendőnek, ha válaszolok megtisztelő soraikra. (Jövőre egy fillér taóban ne reménykedjen, aki írta!)

Levelüket olvasva az a benyomás alakult ki bennem, hogy azonos térfélen állunk: mindannyian a magyar labdarúgás és a magyar emberek javát keressük. Ugyanakkor az is a dolgok rendjéhez tartozik, hogy adott problémákat olykor más nézőpontból, eltérő megközelítésből látnak a magyar foci szereplői és másként a kormány. Éppen ezért fontos, hogy az egymással való párbeszéd során ne félinformációk irányítsanak minket, hanem az a közös cél, hogy munkánk révén egyszerre növeljük a magyar labdarúgás hírnevét és Magyarország versenyképességét.

Az vitán felül áll, hogy a körülöttünk zajló változások ma olyan kihívásokat támasztanak, amelyek megoldásában a profi labdarúgás kiemelt szerepet játszhat. (Egyszer talán közösen csúszunk be páros lábbal Sorosnak vagy löbbölünk át migránsokat a kerítésen.) Egyetérthetünk abban is, hogy Magyarországon a labdarúgás feltételei érzékelhetően javultak, de még hiányzik a rendszerből az az elem, amely garantálná, hogy abból közvetlen gazdasági haszon is keletkezzen. (Csak viszitek a pénzt sajnos.) A nemzetközi rangsorok sajnos azt mutatják, hogy hazánk az európai országok között a gyengébben teljesítők között foglal helyet. Ezért egy felelős kormánynak itt cselekednie kell.

via GIPHY

Számunkra az látszik mindebből világosan, hogy a magyar futball hozzáadott értékének növelése úgy lehetséges, ha labdarúgó klubjaink is összpontosítják erőforrásaikat az utánpótlásképzés és a profi futball területén egyaránt. Arra pedig, hogy mennyire olajozottan működhet egy olyan rendszer, ahol a klubok egy-egy jól körülhatárolható célra kapnak állami támogatást, ma Magyarországon a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia jelenti a legjobb példát.

Így és ezért történt, hogy a kormány úgy határozott, hogy a források emelése (stadiont minden Felcsút-szurkolónak!) mellett felülvizsgálja a teljes struktúra működését, ennek részeként az akadémiai hálózatot is. A cél az, hogy akárcsak a kutatás-fejlesztés átalakításánál, úgy a labdarúgás területén is egy optimális, adminisztratív kötöttségektől mentes, de felelősségteljesebb és átláthatóbban működő rendszer jöjjön létre. Érték tehát nem veszhet el, és a klubok szabadsága sem sérülhet.

A cél az, hogy egy felelősségteljesebb, átláthatóbb rendszer jöjjön létre Fotó forrása: 444.hu

Eddigi erőfeszítéseiket nagyra értékelve és megköszönve munkájukhoz további sikereket kívánok.

Budapest, 2019. március 22

Tisztelettel:

Orbán Viktor

KategóriákPUNK