Történelmi nap a mai. Magyarország miniszterelnöke válaszol a magyar újságírók kérdéseire. És nekünk még ez sem elég jó.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Orbán Viktor tartja a szavát? – csúsztatott egy nagyot Havasi Bertalan, Orbán Viktor testőre az RTL Híradónak. Arra utalt, hogy Orbán mégis megtartja majd azt a sajtótájékozatót, amit megígért. Hogy majd lehet tőle kérdezni. Mármint azoknak az újságíróknak is, akik egész évben nem, vagy inkább évek óta nem tudták kérdezni a miniszterelnököt.

Ma eljött ez a történelmi nap. Orbán Viktor ma sajtótájékoztatót tart. A Kormányinfót ő tartja meg ezúttal. (A Szabad Pécs is próbálja majd átvenni a ma délelőtt 10.30-kor kezdődő esemény közvetítését, és élő szöveges közvetítéssel a lényeget is összefoglaljuk.)

Az eseményt kb. fél nappal korábban jelentette be Havasi Bertalan.

Az a legkisebb csúsztatás, hogy nem 2018 végén volt a sajtótájékoztató, hanem 2019 elején, ezen még senki sem akadt volna fenn.

Azon viszont már, ami ezután következett, nem csak felháborodni kell, hanem szót emelni és tiltakozni ellene. Ugyanis nincs túl sok független és/vagy ellenzéki lap van, amely még talpon maradt Orbánék médiatarolása után. Tudják biztosan önök is: Magyarországon már nincs sajtószabadság, de szabad sajtó még van. Na, most ezek közül, az ellenzéki/független médiumok többeknek is azt írták vissza Havasi Bertalanék (Orbánék), hogy sajnos beteltek a helyek, nem tudják a regisztrációs kérelmüket elfogadni. Ilyen a Magyar Hang, a Mérce.hu, a Klubrádió, az Azonnali.hu, Direkt36 is. Akikről biztosan tudunk. OK, lesz ott attól még más is, de ez a zsigeri, kaján cinizmus, amivel ezt az ügyet rendezték, vagy azt hiszik, hogy rendezik, az már nem is asztalráborító vagy bicskanyitogató helyzet.

Vajon a kormányfőt hetente interjúvoló Kossuth Rádió tudósítója ott lehet az Orbáninfón? Az MTI? Az M1? Az ECHO Tv? Az Origo? Stb, stb. És a többi szolgamédium képviselője, akik nem voltak elzárva a miniszterelnöktől, sem tavaly, sem korábban? Sőt!

Nekik vajon jut hely? Ha ezen múlik, és nincs más lehetőség, őket kell kihúzni a listáról. Amúgy senkit sem szabadna, nyilván.

De, ha ez az egy megoldás, akkor azokat kellene kihúzni, helyhiányra hivatkozva, akikre nem hazudja, nem hazudta azt alantas, aljas, számító módon, na és persze gyáván Orbán, hogy az féknyúzgyár, mint pl. az Indexre. És, amelyeknek a képviselőit még nem hallottuk tiltakozni a sajtó egy részének az ignorálása miatt. Hát ezért is szégyellhetik magukat! 

Hiszen azért ne feledjük: Orbán ezt arra a kritikára reagálva ígérte meg kb. fél éve, hogy több médium képviselői gyakorlatilag sosem tudják kérdezni Magyarország jelenlegi miniszterelnökét. Erre a kormánnyal szemben kritikus sajtó (és mi más is lenne a feladata a politikai sajtónak?) nagy részét ezzel az ócska szöveggel távol tartják.

Van azonban egy olyan lehetőség, amivel lehetséges lenne a Magyar Hangot, Klubrádiót, Mércét stb. szintén beengedni. Mondjuk eleve olyan helyre szervezni a miniszterelnöki sajtótájékoztatót/rendkívüli Kormányinfót, ahol elférnek az újságírók. Vajon, pl. a Budai várban lévő volt Karmelita-kolostorban nem volt ilyen hely? Vagy nem akarták, hogy legyen?

Reméljük, a független lapoknál dolgozó kollégák feltesznek legalább egy-két kérdést a kívül rekedtek helyett is! A Szabad Pécs már nem is regisztrált, mert Orbán Viktor emiatt azt érdemelné, hogy el sem mennek a független lapok, vagy otthagyják a sajtótájékoztatót tiltakozásul. Ez lenne az egyik lehetséges, vagy elsődleges forgatókönyv, morálisan. Persze ott van az a felelősség is, hogy most akkor végre legalább ők kérdezhetnek. És ez is legalább olyan felelősség és erkölcsi alapvetés.

Ha pedig mégis lesznek ?vendégkérdések? és helyettünk valaki megkérdezné azt, hogy Vajon egy olyan korrupciós bűnügyben, amilyen a pécsi Volvo-buszok zűrös beszerzése, és ami nem ment a közgyűlési (Fidesz-KDNP-s) többség jóváhagyása nélkül, meddig terjedhet a politika és a politikusok felelőssége a Miniszterelnök Úr szerint? – azt természetesen nagyon megköszönnénk.  

Erre még annál is kíváncsibbak vagyunk ugyanis, mint arra, hogy Orbán szerint frankó dolog-e magánterületté nyilvánítani egy kizárólag közpénzből felépített, gyakorlatilag közösségi funkciót betöltő kétmilliárdos sportlétesítményt.

Kiemelt fotó: Szabad Pécs

KategóriákPUNK