A Grammy-díjas gitárművész-zeneszerző március 15-én koncertezett ismét Pécsett, a Kodály Központban, fellépése előtt vette át Pécs Város Kulturális Nagydíját Páva Zsolt pécsi polgármestertől.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz indoklás szerint Al Di Meola a pécsi közönség számára nyújtott páratlan kulturális és művészeti élmény szolgálata, a zene iránti szenvedély átadása, illetve Pécsnek mint a kultúra városának nemzetközi promóciója terén végzett tevékenysége elismeréseként kapta meg Pécs Város Kulturális Nagydíját.

Idén ismét a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan adták át Pécs város sajtódíját, a Várady Ferenc-díjat, amit ebben az évben Vígh Gabriella kapott meg. Az indoklás szerint a Pécs-baranyai és regionális eseményekről szóló hiteles, valósághű, sokoldalú közösségi tájékoztatás, továbbá Pécs kulturális adottságainak változatos bemutatása terén elért sikereinek elismeréseként adományozta Vígh Gabriella részére a díjat a pécsi önkormányzat.

Vígh Gabriella
Fotó forrása: Facebook.com

Az elismerést csütörtökön este adta át Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Vígh Gabriella – tíz éves pedagógusi pályát követően? 1996-ban a Magyar Televízió Rt. Pécsi Körzeti Stúdiójánál szerzett hírszerkesztői, újságírói végzettséget. A Magyar Rádió Pécsi Körzeti Stúdiójában, majd a Petőfi Rádió Péntektől péntekig című műsorában dolgozott tudósítóként, a Regionális Híradóban hírbemondóként, tudósítóként, riporterként, társszerkesztőként, szerkesztő-riporterként. 2004-től a Mediterrán Rádió hírszerkesztője, hírolvasója, közben a Pécs TV Kommunikációs Kft. szerkesztője, riportere. Kiemelt szerkesztői munkái a Határtól határig regionális heti hírösszefoglaló, a Regionális magazin, az országos Sorstársak rehabilitációs és a Magyarország ma műsorok, az öt ország tartományi televíziójának nemzetközi magazinja, az Alpok-Adria, a Publikum kulturális városnéző magazinműsor, a Művészpalánta fiatal tehetségeket bemutató portrésorozat, a Zenésportré, a képzőművészeti kiállítások szakszerű bemutatása, a Tárlatvezetés – áll a televíziós újságíró méltatásában.

Csütörtökön egy másik, a március 15-i forradalom évfordulója kapcsán megtartott esemény is volt Pécsett. Wittner Mária ?56-os forradalmár, Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Őri László pécsi alpolgármester részvételével leplezték le azt a domborművet, amely a kommunista diktatúrák áldozatainak szimbolikus alakját, a pécsi születésű Kovács Bélát ábrázolja. A műalkotás az egykori, kommunisták által a negyvenes évek közepén elhurcolt kisgazda politikus patacsi szülőházának falát ékesíti mostantól. Az alkotás Fábos György pécsi képzőművész műve. Az arckép a Kosztolányi Dezső Céltársulás és a pécsi önkormányzat támogatásának köszönhetően készülhetett el.

Fotó forrása: pécsi önkormányzat
KategóriákPOP