Sosem látott izgalmakat hozhat a mai pécsi közgyűlés, de az is lehet, hogy unalomba fullad az ülés. A helyszínen vagyunk, kövessék velünk a történéseket!

A cikk a hirdetés után folytatódikA legnagyobb falat az idei költségvetés lesz, amit ma el kell fogadnia a testületnek. Több témával előzetesen foglalkoztunk, itt, itt, és itt. Persze mindig a SZÓPÁRBAJOK a legizgalmasabbak, azokból biztosan lesz ma is bőven.

9.12: Éééééééééés kezdődik!!!!!

Kunszt Márta napirend előtt a tervezett meszesi piacról. Az Origo ház belső tereiben lenne a piac, Kunszt szerint sokan jelezték neki, hogy a lakók szerint ez nem megfelelő helyszín, nehezen megközelíthető, főleg a vasasiaknak, hirdieknek. Javaslata: a Budai vám környékén legyen a piac, ami logisztikailag jobb lenne.

Páva Zsolt: egyetért a felvetéssel, de ez a piac nem önkormányzati projekt, nincs beleszólásuk a helyszín kiválasztásába. DE vizsgálják, hogyan lehetne egy piacot kialakítnai a Budai vár környékén, de semmi konkrétumról nem tud még beszámolni – mondja.

Oszoli Dénes, a körzet Fidesz-KDNP-s képviselője megerősíti, hogy nem túl jó a helyszín és szerinte TUDOMÁNYOSAN bizonyított, hogy a Budai vám környéke lenne a megfelelő helyszín.

Fodor Ibolya (független): a Melinda parkban uralkodó állapotokról. Azt kéri, célzott rendőrségi ellenőrzések legyenek. Rugós késsel támadtak valakire a közelmúltban. Fodor Ibolya úgy tudja, hogy itt és az Illyés Gyula iskola körül és a Csontváry utca környékén késsel kényszerítettek szexuális “szolgáltatásra” egy lányt. Azt mondja, hogy a szülők egy része a saját kezébe venné a rendfenntartást. Azt kéri, hogy Mellár Tamás országgyűlési képviselő ahelyett hogy az Európai Unióért aggódna, ilyen ügyekben lépjen fel.

Páva Zsolt: soron kívül meg fogja keresni a rendőrkapitányt az ügyben, de lesznek közterületi kamerák, amik talán javítanak a helyzeten valamit.

9.35: Rövid zárt ülés után Páva Zsolt sorolja, ebben az évben normatív alapon milyen támogatások érkeznek a pécsi önkormányzathoz. Azt mondja, soha akkora adóbevétele nem volt a városnak, mint tavaly. Idén nem lesz adóemelés ígéri Páva. Választási évben furcsa is lenne – tesszük hozzá.

A költségvetés főösszege 55 milliárd felett van. Azt kéri, fogadják el a képviselők. Jön a VITA!!!

Gulyás Emil (MSZP): általában alacsony az önkormányzatok finanszírozása. Támogat minden olyan javaslatot, ami hosszú távon, stratégiailag segíteni tud a pénzügyi helyzeten, de generálisan javítani kell a helyzeten. Kőváriról azt mondja, támogatja az ő korábbi javaslatait is, bár ő szerinte része volt az önkormányzatiság meggyengítésének akkor, amikor a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciójának tagja volt. Nem fogják megszavazni a költségvetést.

Kővári János (ÖPE): megint nincs érdemi javaslata a szocialistáknak. “Örömmel venné”, ha a szocialisták polgármesterjelöltje itt lenne és ilyenkor megszólalna.

Kunszt Márta (DK): ez a szemfényfesztés költségvetése, választási költségvetés. Úgy teszünk, mintha ennek a városnak nem lenne adóssága, 9,5 milliárdos adósság át van tolva a következő évre. Úgy állították össze ezt a költségvetést, mintha nem lenne probléma, és majd a következő testületre rázúdulnak a problémák. Kvíáncsi, hogy a PSN Zrt és a Pécsi Kommunikációs Központ hogyan fog gazdálkodni úgy, hogy megnyirbálták a költségvetésüket. Nem támogatja a költégvetést.

Kővári János: minden évben vannak javaslataik, most is így lesz. Valóban takarékos költségvetés, de a számok mögé kell nézni, hogy ez valóban tartható lesz-e. A tömegközlekedésre pl. 1,7 milliárd van elkülönítve, amikor tavaly ennél egy milliárddal több volt. Nem lesz tartható így a költségvetés, hozzá kell majd nyúlni. Kérdés, milyen áron takarékos ez a költségvetés. El kell menni a “végekre” és cégvezetőkkel beszélgetve. Pengeélen táncolnak az önkormányzati cégek, nagy erőfeszítés árán lehet biztosítani a vros működését. Forradalmi változást akar elérni az ÖPE. Ne csak a megtakarításokról legyen szó, mert annak a szolgáltatások látják kárát. Azt lássák a pécsiek, hogy dinamikus fejlődés indul a városban.

Négy javaslatuk van:

  1. Soron következő közgyűlésen legyen határozat arról, hogy a 2017-ben elfogadott “Okos város” javaslatokat hogyan, milyen ütemezéssel kívánja megvalósítani a város.
  2. Az intézményeknél nem megszorításokra van szükség. Egyházaknak, civil szervezeteknek kellene átadni városi feladatokat, intézményeket.
  3. Legalább száz hektáros iparterületek kialakítása. Nincsenek ilyenek a városban. Ne csak a nagy cégekre gondoljunk, hanem a kis- és középvállalkozások fejlesztésére is. Csak úgy lehet visszfizetni a Kunszt által említett 9,5 milliárdot később, ha a város gazdasága fejlődik.
  4. A “Zöld Főváros” cím megpályázása, ami nem csak egy címet jelent, hanem egy korszerű városüzemeltetést is.

Fogarasi Gábor (Jobbik): itt ülnek a Magyar Államkincstárral részéről is az ülésen, nekik minden egyes forintos utalást jóvá kell hagyniuk régóta, nyilván ez egy közös munka volt az államkincstárral, ezért takarlkos a költségvetés. Néhány éve Páva Zsolt azt mondta, nincs adóssága Pécsnek. Ez most újratermelődött, és ha semmi nem változik, újra is fog termelődni mindig is.

Erb József (Fidesz-KDNP): Az önkormányzati médiát is működtető Pécsi Kommunikációs Központtal kapcsolatban van egy javaslata. Minden évben jelentős támogatást kaptak a várostól. Jelenleg is 50 millió forint van beállítva. (Ez elvileg fele a tavalyi támogatásnak, és negyede a két évvel ezelőttinek, a szerk.) Vizsgálják meg, hogyan lehetne segíteni a PKK működését – szól a javaslata. (Nem lennénk meglepve, ha azért sikerülne legalább a tavalyi szinten tartani idén a médiaközpontként funkcionáló PKK támogatását, a szerk.)

Decsi István alpolgármester (Fidesz): Kővári felvetésére: a tömegközlekedés kapcsán tavaly 2,7 milliárd volt atámogatás. Idén 1,6 milliárd + 400 millió forint van a Tüke finanszírozására. Folyamatosan monitorozni kell a cég működését és takarékoskodni kell és ha korrigálni kell a támogatási összeget, akkor lépni kell.

Őri László alpolgármester (Fidesz): Kunsztnak: a PSN 890 millió forintot kapott a magyar kormánytól idénre, tehát a PSN működése 2019-re biztosított. Van egy megállapodás a kormánnyal, a működésre (azaz a hiány miatt, a szerk) adott kormánytámogatást 2020. december 31-ig kell visszafizetni. Újra elmondja az Expo Center megépítésére, a szocialista városvezetés időszakában felvett hitelt a mai napig fizeti a város.

Páva Zsolt: Fogarasinak: nem voltak adóemelések az elmúlt években. Kővárinak: iparterületek kialakítása folyamatban va, a kkv-k támogatásáról nincs elég információja a városlakóknak, sokszor a kkv-k sem tudják, milyen támogatások léteznek.

Kővári és Erb javaslatait megszavazták.

Elfogadták a költségvetést.

10.23: Megszavazták a házasságkötéshez kapcsolódó díj módosítását.

Páva Zsolt átadja az ülés vezetését Őri Lászlónak és elhagyja a termet.

10.30. A társaikért életüket áldozó bányamentők emléktábláját az Ágoston téren állítják fel, nem messze az ottani bányászemlékműtől.

10.34.: A pécsi Nyugdíjasházban üresen álló 16 lakást bő 35 millió forintból felújítják, hogy azokat később ki tudják adni.

10.37.:A város a Semmelweis egyetemmel közösen szerzi be már évek óta a gázt és az áramot, ezt az együttműködést folytatják idén is.

SZÜNET

Páva Zsolt vezeti újra az ülést.

11.15: Megszüntetik az Újhegyi Városrészért Közalapítványt. Haász János (Fidesz-KDNP): a sportpályát, szabadidőparkot működtette ez az alapítvány, amelyik annyi támogatást kapott, amit ő a képviselői keretéből biztosított. A szóban forgó szabadidőpark a céljának továbbra is megfelel, a játszóteret a Biokom fenntartja, a sportpályát nyitva tartanák, hogy a környékbeliek használni tudják, a kiszolgáló épületet, amire riasztót szereltek fel, viszont lezárnák, így megakadályozva a további károkozásokat. Ezt az épületet semmilyen civil szervezet nem akarta kezelini, mert egy nem túl jól sikerült beruházás, nehezen használható közösségi célokra.

Berényi Zoltán (ÖPE): érdemes lenne megnézni, hátha talál a város olyan civil szervezetet, amely hasznosítani tudná az ingatlant.

11.29: az uránváros, Veress Endre utcai energetikai fejlesztésére kiírt közbeszerzés lezárásáról döntenek, biztosítják hozzá a fedezetet.

11.38: Zsolnay-negyed Budai vám kerékpárútról döntöttek. Itt írtunk a témáról. A lényeg: hozzá kell még csapni pár millió a projekt költségvetéséhez, ami közel 200 millió forint lesz.

11.40: Benyújtanak egy pályázatot a hirdi közösségi ház felújítására. A Fidelitas-, és Fidesz-közeli Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület a projekt gazdája.

11.45: A pécsi nyári színházat ettől az évtől a Pécsi Balett fogja szervezni.

SZÜNET

12.01: A vasasi Szövetkezet utca 40-es zsámú házat a helyi polgárőröknek adja haszonkölcsönbe a város. Huba Csaba (Fidesz-KDNP), a vasasi tűz miatt érkezett adományokat fogja itt tárolni a polgárőrség.

12.08: A volt Kinizsi pályát a PSN rendelkezésére bocsátja a város a fociakadémia építése miatt felvonulási területként.

Kunszt Márta: a PSN anyagi helyzetére kérdez rá. Miért kapott állami támogatást a cég és miért kapott kölcsönt a Pétávtól. Javaslata: legyen egy önkormányzati vizsgálat a PSN-nel kapcsolatban.

Páva Zsolt: az állami támogatás megérkezéséig volt szükség a Pétáv-kölcsönre, ez mára “annulálódott”. Volt vizsgálat a PSN-nél, a cég ennek hatására “korrigálta működését”. A PSN olyan fontos szerepet játszik a sport utánpótlásnevelésben, ami miatt meg kell találni a tartós finanszírozás lehetőségeit, hiszen a mostani állami támogatás csak erre az évre szól.

12.15: 80 millió forinttal kell támogatnia idén a városnak a közmunkások bérének finanszírozását, mivel az állam ezt eddig száz, most már csak 80 százalékban támogatja.

Berényi Zoltán: nagy probléma, hogy a civil szervezetknél 70 százalékra csökkent a közfoglalkoztatottak bérének támogatása, ami nagy problémát jelent ezeknek a szervezeteknek.

Kunszt Márta: csökkent-e a közmunkások száma Pécsett?

Páva Zsolt: Csökkent, jelentősen.

12.18: Páva Zsolt: előregedett a faállomány a pécsi temetőben, ennek a problémának kezelése sokkal nagyobb odafigyelést és forrást igényel, ezt a munkát a Biokom fogja mostantól ellátni.

12.29: Páva Zsolt: a kertvárosi többkorosztályos játszóteret készíti elő az önkormányzat. A Pétávtól ehhez bérbe vesznek egy területet, amiért bérleti díjat nem kér a Pétáv, erről szavaztak.

12.32: Őri László: A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya a Szabadság út 2-ből elköltözik a Földhivatal volt belvárosi ingatlanába, az Apáca utcába. Az üresen maradó ingatlant továbbra is kulturális célra használja majd a város, Néptánc és Népzene Háza lesz belőle, a Mecsek Táncegyüttes kapja meg használatba.

Kővári János: helyes, ha létrejön egy ilyen ház, de kapkodónak tűnik ez a döntés. Azt kéri, ne rohanjanak, és a következő közgyűlésen tárgyalják ezt a témát. A Pécsi mamut című nemrég megnyílt kiállítást például nem kellene elköltöztetni. Az új épület jó helyen van, de az átalakítása nem megy majd gyorsan, hiszen műemlékvédelmi védettsége van az Apáca utcai ingatlannak. Felvetése: lehet, hogy a Zsolnay negyedben jó helyen lenne a természettudományi múzeum éppúgy, mint más pécsi múzeumok.

Őri László nem ért egyet a szavazás elnapolásával, ennek ellenére elnapolták, a fideszesek véletlenül igent nyomtak.

Kunszt Márta napirend után: az elbontott Melinda utcai játszótér kapcsán sok jelzést kap helyiektől, hogy jó lenne pótolni a játszóteret. Van-e erre lehetőség.

Páva Zsolt: nem terveznek oda új játszóteret, de a közelben lévő Melinda park korszerűsítése megoldást jelenthet erre a problémára.

Juhászné Müller Marianna újra akar szavazni a Szabadság úti ingatlan kapcsán.

Fogarasi Gábor: minek ülnek itt, ha nem figyelnek, kérdezi a fideszesektől, akik véletlenül megszavaztrák Kővári János elnapolási javaslatát.

Kővári János napirend után: a négy évvel ezelőtti élményfürdőígéretről kérdez. A lapunk által megírt, tervezett kútfúrást is említve azt kérdezi, miért kell erőltetni az aquapark ötletét? Ez az a 25 milliárd forint, amit a városüzemeltetés korszerűsítésére lehetne fordítani. Szerinte tény, hogy a nagykozári-bogádi kút megfelelő lenne, nem érti, miért kell a bőrgyár területén fúrni, ahol szerinte 28 fokos víz van csak. Meddig tart még az előkészítési folyamat és mennyibe fog kerülni? Egy fenntartható fürdőt kellen építeni, mondja.

Páva Zsolt: senki nem erőltet semmit. Egy megállapodást kötött a miniszterelnökkel négy éve, ennek egyik elem volt az aquapark, határidő nem lett szabva. A kormányfő a maga részéről 2022-ig kívánja lezárni ezt a programot, szóval van még idő. Igen, sok év telt el, és azt nem sikerült eddig kideríteni, honnan lesz a víz. A nagykozári kút egy szakértői vélemény szerint nem megfelelő helyszín, ezért akarnak most kutat fúrni a bőrgyár területén. Ha kiderül, hogy nem fenntartható a projekt, ő maga fogja elvetni.

Visszatérnek az elszúrt szavazásra. Újra napirendre veszik a múzeumköltöztetést, bár Gulyás Emil szerint ez nem korrekt és nem vesznek részt a szavazáson. A jegyző szerint az szervezeti és működési szabályzat erre lehetőséget ad. Minősített többség kell ahhoz, hogy újra napirendre vegyék a múzeum egyszer már megszavaztatott ügyét. Napirendre vették és megszavazták az előterjesztést.

Sajnos VÉGE! Egy hónap múlva is tartsanak velünk!

KategóriákMETÁL