Teljes terjedelemben közöljük a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által, március 15. a magyar sajtószabadság napja alkalomból kiadott közleményét.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleménye

Budapest, 2019. március 14., csütörtök (OS) – Március 15.-e a magyar sajtószabadság napja.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) ezen a napon hivatalos levélben csatlakozik ahhoz a panaszbeadványhoz, amelyet az Európai Bizottsághoz nyújtottak be a kormánypárti média kormányzati reklámok útján történő tiltott állami támogatása miatt. A magyar sajtó Európában példátlan működési anomáliáját szóvá tevő beadványt a Klubrádió állította össze a Mérték Médiaelemző Műhely és Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője közreműködésével.

Ez már a második panasz a Bizottság előtt az eltorzult magyar médiaviszonyok ügyében: az elsőt ugyanez a kör nyújtotta be 2016-ban a közmédia (az állami rádiók és televíziók, valamint az állami hírügynökség) minden észszerű határt túllépő, a közszolgálati feladatokkal nem indokolható, a magyar sajtópiacot súlyosan deformáló állami támogatása miatt. A MÚOSZ azért csatlakozott a mostani panaszbeadványhoz, mert meggyőződése, hogy a magyar sajtószabadságra a legnagyobb veszélyt jelenleg a kormány szélsőségesen elfogult, kizárólag a politikai lojalitás szempontját követő és ezzel az állampolgárok pártatlan, sokszínű tájékoztatáshoz való jogát csorbító finanszírozási gyakorlata jelenti.

Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

A Szabad Pécs kommentárja:

A közleményt a Magyar Távirati Iroda azért tiltotta le, mert véleményük szerint sérti ?a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit?.

A véleményem szerint: a közmédia szervezeteinek jó hírét a közmédia szervezeteinek tevékenysége rombolja, míg az üzleti érdekeiket a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kiszolgálása garantálja.

KategóriákPUNK