Nem várt helyen bukkant fel az egyik legismertebb magyar politikai aktivista, Gulyás Márton arcképe: a rendőrség honlapján, a körözött személyek közt. Ő is a sajtóból értesült minderről.

A cikk a hirdetés után folytatódikPénteken adott ki elfogatóparancsot a rendőrség Gulyás Márton ellen, amit a kormánybarát online kiadvány, a PestiSrácok.hu vett észre.

Az elfogatást a Pesti Központi Kerületi Bíróság rendelte el egy, garázdaság gyanúja miatt lefolytatott ügyben. A péntek esti hír körbejárta az országos sajtót, az aktivistát azonban nem lehetett elérni.

Az Indexnek dr. Matlák Gábor, Gulyás Márton ügyvédje beszélt a történtekről.

Matlák azt mondta,hogy Gulyás ellen egy 2016-os városligeti tüntetésen történtek miatt indítottak eljárást.

A Szabad Pécs megjegyzése, hogy az aktivistát egy építkezési területet elválasztó védőtakaró megrongálása miatt gyanúsították garázdasággal. Gulyásék a Liget-projekt miatt tiltakoztak a városligetben, és egy olyan védőtakarót vágott le egy késsel, amely eltakarta, hogy mi is folyik a területen. Azt követően két férfi a fnoman szólva sem finom úriemberekként nem egyszer a civilek ellen fellépő biztonsági emberek közül azt állította, hogy Gulyás a késsel meg is sértette őket. Habár már akkor roppant gyanús volt mindkét sérülés, amiket a kormánypropagandába teljes mellszélességgel beleálló sajtótermékekben mutogattak. A netre felkerült felvételek szerint ugyanis nehezen elképzelhető, hogy ezeket a sérüléseket Gulyás okozta volna.

Az Index cikkében elhangzott, hogy az ügy miatt jó ideje tart a büntetőeljárás, ám Gulyás Márton néhány hónappal ezelőtt az egyik tárgyalásra nem ment el, feltehetően emiatt adtak ki ellene körözést. Az ügyvéd azt nyilatkozta, hogy nincs tudomása arról, hogy ezt megelőzően megkísérelték volna védence előállítását.

Amikor azonban Gulyás fotója kikerült a rendőrség oldalára, és a sajtó ezt közreadta, Gulyás Márton, több ismerőse társaságában bement a VII. Kerületi Rendőrkapitányságra, ahol kihallgatták, majd őrizetbe vették.

Gulyás Márton közéleti műsorának, a Partizánnak a hivatalos Facebook-oldalán megjelent egy tájékoztatés, miszerint Gulyás is a sajtóból értesült arról, hogy körőzik, ezt követően befáradt a rendőrségre, ahol a szabályok szerint őrizetbe vették. Feltehetően hétfőig Budapesten, a Gyorskocsi utcában lesz őrizet alatt.

Frissítés ? április 1. 13.00h – Kiengedték Gulyás Mártont az őrizetből

Hétfőn délelőtt 11 órakor kezdődött Gulyás Márton meghallgatása a Markó utcában, azt követően szabadon távozhatott. A peres eljárás is folytatódik, amely miatt – egy tárgyalás elmulasztása miatt – elfogatóparancsot adtak ki ellene pénteken, majd aznap őrizetbe is vették. Az ügyben a következő tárgyalási napot május 10-én tartják.

Matlák Gábor, Gulyás Márton ügyvédje a Mércének azt mondta, hogy szokásosan az elfogatóparancs után bíró elé kellett volna vezetni Gulyást, de a pénteken délutáni időpont miatt hétfőre csúszott a meghallgatása. Az úgyvéd azt mondta, szerinte szerint “tárgyalási őrizetbe vételt” is elrendelhettek volna, a május 10-i tárgyalási előtt egy nappal. Abban az esetben is bent töltött volna egy éjszakát, de másnap reggel a tárgyalásra az őrizetből állították volna elő.

Frissítés – április 1. 14.05 – A Partizán Facebook-oldalán köszöni Gulyás Márton

Hétfőn koradélután közéleti-politikai műsorának, a Partizánnak a Facebook-oldalán írt őrizetbe vételéről Gulyás Márton, megköszönve a sok biztatást is.

Fotó forrása: Facebook.com

Címkék:
KategóriákMETÁL