Kövér László ma sem engedélyezte, hogy letehesse a parlamenti képviselői esküjét Hadházy Ákos, ellenben két másik új képviselőnek erre megadta a lehetőséget, igaz, ők mostantól tagjai a T. Háznak. Dr. Heindl Péter jogász, jogvédő civil aktivista szerint teljesen törvénytelen, amit Kövér László tesz, s ezt írásban jelezte is a házelnöknek. Sőt, szerinte Hadházy jogosult visszamenőleg is a juttatásaira.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Budapesten, Zuglóban egyéni mandátumot szerzett, korrupciós ügyekkel foglalkozó független országgyűlési képviselő, csakúgy mint négy éve, most sem ment be a parlament alakuló ülésére. Hahdházy Ákos így bojkottálta az új parlament május 2-i, alakuló ülését, mert szerinte nem volt tisztességes és nem volt demokratikus az országgyűlési választás.

Két nappal később jelezte

Két nappal később, május 4-én azonban jelezte, hogy kész letenni a parlamenti esküt, már a soron következő parlamenti ülésen. Ez az, amit azóta sem engedélyezett számára Kövér László házelnök, a Fidesz egyik alapítója. Hogy mennyire is tarthatnak Hahdázytól, és próbálják korlátozni a munkáját, az is mutatja, hogyan viszonyul hozzá az Orbán Viktor szolgálatába állított propagandamédia, a Magyar Nemzet például már a május 2-i eskütétel előtt olyan című cikkel hangolta az orbánista híveket, hogy “A munkahelyére nem jár be, de a milliókat zsebre teszi Hadházy Ákos”.

Elsősorban nem a helyi ügyekre szerződött

Habár a képviselő erről már korábban, a visszafideszesítés előtti, azóta megszüntetett szekszárdi önkormányzati újságban, a Szekszárdi Vasárnapban, e sorok írója által készített interjúban beszélt arról, hogy ő alapvetően másként látja az országgyűlési képviselők szerepét, mint sok kollégája. Szerinte a képviselőnek nem fő feladata helyi ügyekkel foglalkozni – arra van az önkormányat –, pláne nem kijárni ezt vagy azt. Országos ügyekben kell szerinte a választók akaratát képviselni – például olyan törvényeket hozni, hogy a helyi önkormányzat átlátható módon hozzájusson a szükséges forrásokhoz és megcsinálhassa azokat a fejlesztéseket, amelyeket fontosnak lát. És így a jelenlegi helyzetben az egyik legfontosabb, amit tehet, az a korrupció elleni harc.

Még mindig nem

Hahdázy Ákostól tehát vélhetően tartanak. Ez lehet az oka, hogy még ma sem tehette le az esküjét, pedig ma két új, jobbikos képviselője lett a magyar parlamentnek – igazából régi-új képviselők, Ander Balázs és Dudás Róbert két immár volt jobbikos képviselő lemondása miatt kapott mandátumot mostantól.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke Facebook-oldalán a múlt héten írt arról, hogy az Országgyűlés Házbizottsága ülésén Kövér László házelnök arról beszélt, hogy a Jobbik két új parlamenti képviselője leteheti az esküjét, átveheti mandátumát. Aztán, egy momentumos képviselő kérdésére Kövér Hadházyról azt mondta, ő is leteheti majd az esküjét, hamarosan, de nem a jövő hétfőn (azaz nem ma) – és az egyelőre megvalósult, hogy Hahdázy ma nem tehette le az esküjét. Sőt, Hadházy korábbi trükkjéről is gondoskodtak, a képviselő ugyanis nemrég turistajeggyel ment be a parlamentbe, ezúttal erre már nem volt módja, ahogyan – teljesen nyilvánvalóan Hadházy mindenáron való kívülitartásának szándéka miatt – mások sem.

A Momentum elnöke szerint Kövér László korlátozza Hadházy Ákos jogait, ami „egyértelmű jogfosztás”, és követelik, hogy Hadházy letehesse a parlamenti esküjét.

Teljesen törvénytelen lehet, hogy akadályozzák a felvételt

És ugyanezt mondja dr. Heindl Péter jogász, civil jogvédő. Ő azt írta tíz napja a Facebookon, hogy fogadatlan prókátorként írt aznap Kövér Lászlónak. Emlékeztette a házelnököt, hogy Hadházy Ákos jelezte, hogy fel kívánja venni a parlamenti mandátumát, hogy választói érdekében gyakorolhassa politikai meggyőződésének megfelelően képviselői jogait ő azonban (Kövér) ennek ellenére mintegy fél éve már nem ad lehetőséget az eskütételre.

Heindl Péter arra hívta fel a figyelmét a házelnöknek, hogy az eljárása teljesen törvénytelen, és súlyosan sérti a szabad választáshoz való jogot, amelynek biztosítására az Emberi Jogok Európai Egyezségokmánya 1. kiegészítő jegyzőkönyvének 3. cikke is kifejezetten kötelezi a Magyar Államot.

Heindl felidézi, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága számos ítéletében mondta már ki több mint 60 éves fennállása során elvi alapon is, hogy a megválasztott képviselőt tilos megakadályozni a parlamenti mandátumának felvételében, s hogy az ilyen akadályozás a szabad választáshoz való jog súlyos megsértése – a hivatkozott dokumentum INNEN tölthető le.

Mindezek alapján Heindl Péter azt kérte tíz napja Kövér Lászlótól, hogy a törvényesség biztosítása érdekében haladéktanul, a legközelebbi parlamenti ülésen tegye lehetővé az eskütételt és a mandátum átvételét Hadházy Ákos számára. Kövér László ennek ellenére ezt nem teljesítette. Lehetnek, akik érdekesnek tartják mindemellett, hogy ugyanarról a Kövér Lászlóról és parlamenti házelnökről van szó, aki különböző politikusi, a T. Házban tett véleménynyilvánítások és ilyen akciók kapcsán csillagászati összegű büntetéseket osztogat ellenzéki képviselőknek.

Heindl Péter a Szabad Pécs megkeresésére azt mondta, hogy Kövér törvénytelen eljárása miatt (megj.: amit Orbán Viktor és a teljes Fidesz szó nélkül néz végig) szerinte Hadházynak a május 4-i bejelentkezését követő első parlamenti üléstől kezdve (mivel akkorra kellett volna Kövér Lászlónak kitűznie az eskütételt) megjár a képviselői illetmény, illetve a költségtérítés is.

Megkérdeztük erről Hadházy Ákost, aki azt mondta, hogy ez egyezik a saját álláspontjukkal és készül is már a beadvány, várhatóan azt hamarosan be fogja nyújtani, és kéri az utólagos kifizetést.

Mint ismert lehet ugyanis, Hadházy Ákosnak gyűjtést is kellett szerveznie azért, hogy tudja végezni korrupcióellenes munkáját, a megfelelő, alapesetben megjáró segítőkkel együtt.

Baranyában tett jelképes esküt

Hadházy Ákos egyébként nem a lábát lógatta május 2-án, sőt képviselői esküt is tett, szimbolikusan, és éppen Baranyában, Kisvaszaron. A helyszínválasztás természetesen nem volt véletlen, még a múlt évben, több helyi roma arról beszélt, hogyan csalta el szerintük a kisvaszari önkormányzat az ő megsegítésükre nyert több száz millió forintot. Az alternatív képviselői esküben Hadházy arra tett fogadalmat, hogy mindent megtesz azért, hogy az országot uraló korrupciós bűncselekmények ne maradjanak következmények nélkül.

KategóriákMETÁL