Újra vandál módon pusztítják a partmenti fákat Siófokon. A polgármester megelégelte az új építésű apartmanházak előtti vegyszerezéseket, fűrészeléseket, ezért kihirdette, hogy minden egyes elpusztított fáért 100 ezer forint jár annak, aki ?lebuktatja? a siófoki fapusztítókat.

A cikk a hirdetés után folytatódikEzen kívül Lengyel Róbert siófoki polgármester nemrég élt azzal a jogával, hogy nem járult hozzá két új partmenti apartmanház építési engedélyének kiadásához.

Egy éve írta meg a Szabad Pécs, hogy több évtizede a Balaton partjára ültetett fák száradtak ki Siófokon, tövük körül a fű sem zöldell. Az elszáradt fák közös jellemzője, hogy újonnan épült apartmanházak lakásai elől takarták ki a balatoni panorámát?

Luxus elérhető áron vs. A Balaton mindenkié!
Siófoki építkezés és egy üzenet
Fotó: Fónai Imre

Elfűrészelt fűzfák

A siófoki városháza kertészei az elmúlt napokban újra hasonló pusztítássorozatot észleltek. Erről Facebook-oldalán is beszámolt.

?Tavaly ősszel sok gyönyörű fűzfát telepítettünk a parti területeinken. Szépen el is kezdtek fejlődni, nagyon örültem nekik – mondta dr. Lengyel Róbert független polgármester a Szabad Pécsnek. – Most a Club Aranypartház előtti partszakaszon munkatársaim azt észlelték, hogy 5 új telepítésű fűzfánkból 4-nek a tövét sumák módon, a talajszinten félig átfűrészelték, majd, hogy az észlelést késleltessék, a vágást földdel befedték. Ezzel a növényeket halálra is ítélték. Alig egy hete küldtem feljelentést a rendőrségre, miszerint kifejlett fűzfáinkat vegyszerrel pusztítják egy másik partszakaszunkon??

A városvezető hozzátette: a vélhetően egyesek szabad balatoni kilátását zavaró öreg, vagy épp most még fiatal fák vegyszerek, avagy fűrészek, puszta kezek áldozataivá válnak immár rendszeresen Siófokon.

?A feljelentéseket megtesszük, de most eggyel tovább is kívánok lépni. Az, aki önkormányzat tulajdonában lévő fa szándékos rongálóinak a nyomára vezet, nyomravezetői jutalomra tarthat majd igényt. Lépjünk fel közösen a városunk természeti szépségeit gazemberek módjára tönkre tevő fagyilkosok ellen!?

Minden fa 100 ezret ér – vagy még többet is

A Lengyel Róbert által kiadott közlemény szerint a fapusztítás alkalmas a rongálás vétségének megállapítására. A Polgári Törvénykönyv idevágó passzusa értelmében a polgármester nyomravezetői díjat tűz ki annak a részére, aki a nyomozást folytató Siófoki Rendőrkapitányságnak érdemi információval szolgál a tettesek kilétéről. Minden fa 100 ezer forintot ér ebből a szempontból – áll a közleményben. Sőt, akadt olyan kommentelő, aki miután kikerült a közlemény a polgármester Facebook-oldalára, felajánlotta: hasonló összeggel megtoldja a nyomravezetői díjat.

Ez biztos, hogy nem vizelet…

Az Index.hu-nak az akkori siófoki fapusztítás kapcsán tavaly a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta:

az eljárást megszüntették, tekintettel arra, hogy a cselekmény nem bűncselekmény, hanem köztisztasági szabálysértés. Két fűzfát érintett a vizsgálat, s ?a helyszíni szemlén vett talajmintából a szakértő megállapította, hogy vegyszer nem mutatható ki, és a fák elszáradását a túlzott vizeletszennyezés okozta?.

Csakhogy, írta meg a Szabad Pécs már tavaly is, nem csupán fűzfák estek áldozatul, hanem például jókora nyárfák is. Melyeknél a helyszínen járva jól látható volt, hogy szinte szabályos körben nem nőtt ki még a fű sem a fa körül? Az idei esetek pedig, amelyeknél egyértelműen baltát, fűrészt használtak, már végképp kizárják a ?túlzott vizeletszennyezést?. Lengyel Róbert egyébként ez utóbbi variációt lapunk kérdésére már tavaly is teljes képtelenségnek nevezte. És, ha már a tavalyi eseteket említjük, arról is írtunk, hogy valaki nem csak a fákat, hanem a nádast is pusztítják.

Polgármesteri vétó

Korábban arról is írtunk, hogy a független siófoki polgármester panorámaadó kivetését javasolta a balatoni panorámával rendelkező parit ingatlanokra, ám a fideszes többségű képviselő-testület az ezt tartalmazó előterjesztést előkészítetlennek tartotta. Miközben amúgy nem csak ő, és nem csak független vagy “ellenzéki” polgármesterek, politikusok vélekedtek így.

A téma azóta sem került napirendre, a városvezető azonban a minap településképi eljárás keretében, a parti sétányra tervezett két apartman ház tekintetében, hatósági jogkörében eljárva (most először) nem javasolta az építési tevékenység engedélyezését. Lengyel lapunknak elárulta: elsősorban a látványtervekre, illetve főépítész véleményére alapozott, mivel a tervezett épületek az adott terület látképébe, hangulatába, közvetlen környezetébe nem illenek.

A Szabad Pécs rákérdezett arra is, hogy ennek tudatában hogyan folytatódik az eljárás. A polgármester azt mondta: ?Az már más lapra tartozik, hogy az építtetni szándékozó befektetők miként fogadják a döntésemet. Az én álláspontom konzekvens és azt gondolom, városunk lakóinak többsége is egyetért velem abban, hogy valahogyan megállt kéne parancsolni a panorámát elvevő, a szabad vízhez jutást akadályozó társasházépítési cunaminak? Döntésem ellen nincs önálló fellebbezési lehetőség. Az építtető majd csak az építési hatóság döntését támadhatja meg, ha a javaslatom alapján például elutasítják az engedélykérelmét.?

KategóriákMETÁL