Sajtótájékoztatót tartott szerda délután az LMP. A párt szerint Páva Zsolt és a fideszes városvezetés megbukott.

A cikk a hirdetés után folytatódikKanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője elmondta, ha rajtuk múlna, minden száz forintból húszat az oktatásra költenének, és megteremtenék a lehetőségét, hogy mindenki ingyen tanulhasson a felsőoktatásban. 

Keresztes László Lóránt rámutatott, Pécsett különösen létfontosságú az oktatás helyzete, hiszen az egyetem a legnagyobb foglalkoztató. Éppen emiatt a felsőoktatásban dolgozók bérét rendeznék elsősorban, és tovább növelnék a hallgatói létszámot. Ha nem lennének tandíjak, akár újra lehetne harmincezer hallgatója a pécsi egyetemnek, ahogy az régen is volt. Aggódnak viszont amiatt, hogy a beígért 20 milliárdos fejlesztés nem valósul meg úgy, ahogy kellene.

Keresztes kitért a város gazdasági helyzetére is. Mint mondta, ők is rendkívüli közgyűlést szerettek volna tartani – képviselőként alá is írta a jobbikos képviselők által készített ívet – azonban ehhez nem mindenki csatlakozott, ami miatt csalódottak.” Ennek ellenére bíznak abban, hogy szeptemberben sor kerülhet az ülésre, ahol a városvezetés végre tisztázza, mekkora hiánya van Pécsnek, és hogy az miből adódik. Hozzátette, 2014-ben Páva Zsolt azt mondta a ciklus kezdetén, hogy Pécs életében új fejezet kezdődik, egy korszak lezárult, végre kikerült az adósságcsapdából a város, most már rajtuk múlik minden. Ehhez képest semmi gazdaságfejlesztés nem történt, sőt. Keresztes a következő adatokkal világított rá a helyzetre:

– az ingatlanadó 1,4 milliárdról 3,5 milliárdra nőtt (ennyit a helyi adók csökkentéséről), 

– a városban 41 ezer főállású foglalkoztatott volt, most 36 ezer van, 

– Pécs a nagyvárosok közül az utolsó helyen áll, itt a legkevesebb az iparűzési adóbevétel is, 

– 2009 óta Pécs lakossága 13 ezer fővel csökkent.

Mindezek miatt Keresztes úgy véli, Páva Zsolt becsapta a pécsieket, a fideszes városvezetés pedig megbukott. 

KategóriákMETÁL