A civil szervezet nem fizet. Ha a PSN Zrt. nem adja ki az általuk kért adatokat, bíróságra viszik az ügyet.

A cikk a hirdetés után folytatódikKözérdekű adatigénylést nyújtott be március elején a Társaság a Közérdekű Adatokért 2019 (TAKA) az önkormányzati tulajdonban lévő Pécsi Sport Nonprofit Zrt-hez – derül ki a pécsi civil szervezet Facebook-oldalára ma délután felkerült posztból. A poszthoz a következő kommentárt fűzték: “Milyen adatokat titkol Vári Attila és a PSN Zrt. a pécsiek elől?!”

A posztra kattintva három dokumentumot találunk, a közérdekű adatigénylést, a PSN vezérigazgatójának, Vári Attilának a válaszát, és a Taka 2019 összegző sajtóközleményét.

A TAKA 2019 a közlemény szerint azt kérte a PSN-től, hogy “a 2015-2019-ig terjedő időre adják ki az arra vonatkozó adatokat, hány munkavállalót foglalkoztattak, ennek mennyi volt a bér- és járulék költsége. Mennyi üzemanyagot és útiköltséget számoltak el. Milyen vállalkozásokkal, közreműködőkkel álltak jogviszonyban, küldjék meg a szerződéseket, a teljesítési igazolásokat, továbbá, hogy mikor, milyen összeg került kifizetésre ezek terhére. Kértük annak közlését, milyen sportágak tekintetében részesültek állami támogatásban egyesületenként, szakosztályonként, akár adójóváírás formájában. Kértük annak közlését, milyen gépjárműveket vásároltak, béreltek, ennek mi volt a költsége. Amennyiben volt Állami Számvevőszéki vizsgálat, akkor ennek jelentését küldjék meg. Kértük, ha volt szerződés ügyvédi, tanácsadói, reklám, PR stb. tevékenységre, akkor az erre vonatkozó szerződéseket adják ki.”

Vári vezérigazgató azt válaszolta, hogy a kért adatok kiadása
négyórás munkaidőnél többet igényel, és hangsúlyozta, elektronikus formában rendelkezésre nem álló adatokat kértek, aminek a rendelkezésre bocsátását kilenc munkavállalóval is csak 1439 óra alatt tudná teljesíteni. Továbbá közölte, mivel ez jelentős költséggel jár, fizesse meg előre a TAKA 2019 ennek a díját, 4.841.000 forintot, mert a törvény szerint ezt joga van kérni.

A civil szervezet közleményében többek között azt írja: “Vári Úr válaszával ellentétben ezen adatok szükségszerűen, jogszabályokban írtaknak megfelelőn elektronikusan rendelkezésre állnak….A Zrt-nek van éves költségvetése, könyvelése, amiben a kért adatok minden évben összegzésre kerülnek az adóhatóság által ellenőrizhető módon elektronikus formában,
számítógépen. Egy közepes képességű könyvelő a számszaki adatokat egy két óra alatt a meglévő nyilvántartásokból ki tudja gyűjteni….A PSN Zrt. válaszában közöltek joggal való visszaélésnek minősülnek. A kért adatok közérdekűek, melyek megismeréséhez minden állampolgárnak joga van, azok nem titkosak és nem titkolhatóak a pécsiek elől…”

A közlemény azzal zárul, hogy felszólítják Várit, tegyen eleget adatkiadási kötelezettségének, különben megteszik “a szükséges jogi lépéseket”.

A TAKA első, a Tettye Forrásházat érintő akciójáról itt írtunk, az egyesület vezetőit pedig ebben a cikkünkben mutattuk be. A PSN-nek dobott kormányzati mentőövről többek között ebben a cikkünkben olvashatnak.

KategóriákMETÁL