Napok óta nincs vezetékes víz Pécsbányán a Csákány utcában. Több mint egymilliót követel a lakóktól a Tettye Forrásház.

A cikk a hirdetés után folytatódikZvinka Lívia két kis gyerekével és férjével él a pécsbányai Csákány utcában, ahol a hét elején elzárta a vizet a szolgáltató. Azóta csak tűzcsapról tudnak maguknak vizet engedni.

?Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bár rendesen fizettünk, elzárta a vizet a Tettye Forrásház. Ásványvízzel főzök azóta, de ha tisztálkodni akarunk, ki kell mennünk a tűzcsaphoz és ott vizet engedni. Főleg idősebb emberek élnek itt, de azért vannak gyerekes családok is?

– mondta a Szabad Pécsnek Zvinka Lívia.

Ez egy sorházas rész, amit évtizedekkel ezelőtt társasházzá nyilvánítottak, részben ez is a probléma oka. Amint Zvinka Lívia elmondta, jogilag lehet, hogy ez egy társasház, de működését tekintve, gyakorlatilag nem az. Nem szednek közös költséget például, az alapító okiratot senki sem látta, közös képviselő az lesz, aki éppen elvállalja. A lakásokban hitelesített vízmérők vannak, ez alapján számláz a fogyasztóknak a szolgáltató.  A főmérőn azonban rendre magasabb volt a fogyasztás, mint a mellékmérőkön összesen, ezért a különbözetet – jogszabály szerint – ki is számlázta a társasháznak a szolgáltató. A különbözetet azonban bő két éve nem hajlandók befizetni a lakók, ebből adódott a mostani probléma.

Zvinka Lívia szerint a főmérőre csak néhány hónapja szerelt fel a szolgáltató egy úgynevezett visszacsapó szelepet, ami azt hivatott megakadályozni, hogy a vezetékben ne áramoljon ide-oda a víz. Bár hangsúlyozza, nem szakember, Lívia úgy véli, az lehetett a plusz főmérős fogyasztás oka, hogy ez a szelep hiányzott, és a főmérő fogyasztásként mérte a vezetékben áramló vizet.

Kértük a Tettye Forrásházat, küldje el nekünk álláspontját az ügyben.

A Tettye szerint ?az érintett felhasználási hely? 1974 óta bejegyzett társasház, az aláírt, visszaküldött szolgáltatási szerződés szerint is társasházként veszik igénybe a vízszolgáltatást. A több különálló ingatlan összesen egy darab főmérővel rendelkezik, így a szabályozások szerint a lakóknak elsődlegesen eszerint kell helyt állniuk a fogyasztás után, csak másodsorban egyénileg, a felszerelt mellékmérők fogyasztása alapján.

A Tettye azt mondja, a több épület közt futó vízhálózat az ingatlanok közös tartozékát képezi – a szolgáltató nem rendelkezik információval, nyilvántartással erről ?, a lakók gondoskodnak a karbantartásáról, és ha hiba van, a javításáról. A közös hálózat kockázata, hogy a lakók gyakran nem érzik magukénak a kapcsolódó kötelezettségeket. Pécsen több hasonló csatlakozó hálózat maradt fenn a bányaipari, szövetkezeti tevékenységekhez kapcsolódóan, általában elavult, szivárgó rendszerek.

A millió forint feletti vízdíjhátralék a Tettye szerint nem váratlanul keletkezett, 2016 óta folyamatosan magas a főmérő és a mellékmérők közti különbözet, amelyet azóta egyáltalán nem fizet a ház. Az egyre halmozódó tartozás miatt 2016 óta legalább hét átvett tértivevényes fizetési felszólítót kézbesített a szolgáltató. A Tettye Forrásház kereste meg tavaly a társasház képviselőjét, hogy segítse a megoldást, a szolgáltató javasolta a belső házi vízhálózat

átvizsgálását (a folyamatos különbözet ugyanis belső hibára utal), illetve tájékoztatta a képviselőt, hogy lehetőségük van kérni a főmérő pontossági vizsgálatát is.

A megbízott képviselő kérésére építették be tavaly a visszacsapó patront a főmérőhöz, ez azonban semmilyen hatással nem volt a különbözetre, annak mértékére, azóta is ugyanolyan magas, mint korábban. (A visszacsapó a kisebb hálózati nyomásingadozásokból adódó esetleges oda-vissza áramlások lehetőségét küszöböli ki.)

A Tettye Forrásház tavaly ellenőrzést végzett a társasházban, hogy segítse a különbözet okának felderítését; a szakemberek több rendellenességet, szabálytalanságot tapasztaltak, javasolták a belső hálózati hibák kijavítását, a hiányosságok pótlását és a rejtett hibák mielőbbi feltárását. Ilyen jellegű és mértékű különbséget leggyakrabban a főmérő és az első mellékmérési pont közti belső vezetékszakaszon fennálló meghibásodás, belső csőtörés okoz – véli a Tettye.

Hasonló esetekben megoldás lehet például a belső hálózat felújítása, vagy önálló bekötések kiépítése az ingatlanokhoz – ezek költsége a felhasználókat terheli.

A Tettye szerint az ivóvíz-szolgáltatás korlátozása mindig a legvégső, kényszerű lehetőség a szolgáltató számára is, amikor már minden eszköz elfogyott; ha a főmérőn gyűlik a tartozás – mint ebben az esetben is ?, és nem mutatkozik előrelépés a hátralék rendezésében, a szolgáltatónak jogszabály szerint is a főmérőn kell elzárnia a csapot.

Úgy tudjuk, a lakók ügyvédhez fordultak, jogi segítséget kértek az ügyben.

KategóriákMETÁL