Bánki Erikről, a Főtávról, elszámoltatásról, és arról is kérdezte lapunk a választás előtt Péterffy Attilát, a Mindenki Pécsért Egyesület és az ellenzéki összefogás pécsi polgármesterjelöltjét, hogy kell-e attól tartaniuk a szavazóknak, hogy egy ellenzéki vezetésű város nem kap forrásokat a kormánytól. Nagyinterjú.

A cikk a hirdetés után folytatódikÖn nem politikus. Illetve eddig nem az volt. Hogyan viselte azt a hadjáratot, ami ön ellen indult?

Az üzleti világban nem úgy ülünk le tárgyalni, hogy előtte bedobunk az ablakon egy féltéglát valami vaskos lejárató üzenettel, ez tény. Bár készültem rá, hogy érnek támadások, bevallom, ezek kifacsart logikája, vehemenciája, olykor az aljassága még így is meglepett. Ám azt is látni kell, hogy valódi fogást nem találtak rajtam. Amivel meg támadnak, azt még ők maguk sem hiszik el, saját maguknak sem. Másrészt pedig, annak lenne a legszomorúbb üzenete, ha meg sem próbálnának lejáratni – akkor valamit nagyon rosszul csinálnék. Így viszont szerencsére ezek szerint erről még szerintük sincs szó.

Ön egy, a Fővárosi Önkormányzat alá tartozó cég, a Főtáv egyik igazgatója. Hogyan lehetséges, hogy még nem tették ki a cégtől? Mi lesz, ha mégsem nyer Pécsett? Visszamehet? És mit szólnak ahhoz, hogy az utóbbi hetekben önt munkanapokon is lehetett látni Pécsett kampányolni?

A Főtávhoz én szakmai alapon, szakemberként, a szakmai pályafutásomban elért eredmények alapján kerültem, nem politikai alapon. Egész addig szükség volt a munkámra, ameddig én magam nem jöttem el fizetés nélküli szabadságra. Augusztus eleje óta fizetés nélküli szabadságon vagyok, ezért tudok munkanapokon is kampányolni. Már nem tudtam összeegyeztetni a munkámat és a kampányt. Természetesen arra is készen álltam, hogy ha nem tudok eljönni fizetés nélküli szabadságra, akkor felmondok. Abban bízom természetesen, hogy nyerek, és nekem Péccsel kell majd foglalkoznom a jövő héttől. De nagyon komolyan mondom, hogy ha ez nem így történne, akkor sem érdekelne, hogy ki, milyen szemmel nézne rám a munkahelyemen azért, mert ellenzéki polgármesterjelöltként a pécsi vezetés leváltása mellett kampányoltam.

Péterffy Attila a 2019. január eleji pécsi kormányellenes tüntetésen mond beszédet – Ezt követően jelentette be a DK, a Momentum és az MSZP, hogy támogatja a független polgármesterjelölt indulását – Fotó: Pál Zsombor

Jó az Pécsnek, ha ellenzéki polgármestere van? Netán még ellenzéki testülete is? Ön a gyakorlatban hogyan képzeli ezt a munkát? És mit mond azoknak, akik nem akarnak Várira és/vagy a Fideszre szavazni, de felteszik maguknak ugyanezt a kérdést?

A kétkedőknek szerintem elég végignéznie Pécs előző tíz évén, és látni fogják, van-e értelme váltani, vagy maradjon minden inkább így, a csődben, a kormány gyámsága alatt, a sor végén kullogva, nézve tovább, ahogy Pécs mellett elszáguld a többi magyar nagyváros. Én úgy képzelem, hogy az ellenzéki összefogás kerül többségbe a közgyűlésben, és bábok helyett felelős emberek döntenek, tehát a város érdekeit, és nem fideszes oligarcháét szem előtt tartva. Ezen Pécs biztosan nem veszíthet.

Azt mondta korábban, hogy nem osztogat előre pozíciókat. Már tudja, kikkel szeretne dolgozni és hogyan? Például szakítana azzal a gyakorlattal, hogy a polgármesternek szinte csak protokolláris szerepe van, s az operatív munka javát az alpolgármesterek végzik?

Az utóbbi kérdéssel kezdem: nem bábnak jelentkeztem, nem erre kérek mandátumot a pécsiektől, hanem valódi városvezetőnek. Természetesen vannak elképzeléseim, természetesen folytattam már tárgyalásokat, természetesen nem fogok most neveket mondani. De azt, kérem, higgye el: még nincs teljesen kialakult árnyékönkormányzatom. Azt már korábban is felvázoltam, hogy ha győzünk, az üzleti életben már bevált modellben gondolkodom: minden területnek hozzáértő és számon kérhető felelőse lesz. Ez így fair a választókkal szemben és így is hatékony, látjuk, hogy működik az ellenkezője.

Sokan tartanak attól, ha Vári nyer, nem sok minden változik a város életében. De még köztük is lehetnek olyanok, akik attól is tartanak, hogy önnel is nagyjából ugyanaz menne tovább, mint ami Pávával és a Fidesszel ment. Persze más szereplőkkel, más haverokkal, más pályázati nyertesekkel. Mi garantálja, hogy nem így lesz, ha ön nyer?

Én garantálom. Meg az ellenzéki összefogás, amely öt párt jelöltjeit és civileket is tömörít. Ennél komolyabb garancia arra, hogy valóban csak a város érdekeit szolgáló döntések kapják meg a közgyűlésben a szükséges többséget, szerintem nincs.

Hogyan alakítaná át az önkormányzati cégek működését? Szükségesnek tartja-e a racionalizálást?

Finoman szólva sem nevezném átláthatónak még magának az önkormányzatnak a működését sem. Az a mód és módszeresség azonban, ahogyan a pécsi önkormányzati cégeknél folyó gazdálkodást rejtegeti a fideszes vezetés, az szinte már detektívregénybe illő. Egy biztos: ennek a gyakorlatnak azonnal véget vetek. A választópolgároknak joguk van tudni, hogy mi történik az adóforintjaikkal. Ha pedig csak a fele igaz annak a tartozásállománynak, mint amit ezeknél a cégeknél rebesgetnek, akkor lesz velük nem kis munka, és igen, látatlanban is szükséges a racionalizálás. Természetesen az első lépések egyike lesz a városi cégek alapos átvizsgálása.

Mennyit lehet spórolni? Mert takarékoskodnia biztosan kell majd annak, aki Pécs polgármestere lesz. Vannak erre számításaik?

Számítások akkor lennének rá, ha átlátható lenne a város, az intézményrendszere és cégei gazdálkodása. Ami már most biztosan látszik, az egy évi százmilliós nagyságrendű spórolás lehetősége a haveri tanácsadói szerződéseken. Ezt az összeget boldogan fogom megspórolni a csókosokon a pécsieknek.

Tavasszal meghirdetett egy 12 pontos vállalást, kb. az első polgármesteri évére. Aztán elkészült az 52 oldalas polgármesterjelölti programja. A legsürgősebb teendőknek továbbra is a 12 pontos ígéretek teljesítését tartja?

Egyelőre nem látok sürgetőbbet, haladunk sorban a vállalások teljesítésével. Az első, ahogy ígértem, a rabszolgatörvény érvénytelenítése lesz a városi intézmény- és cégrendszerben. Persze nem ragaszkodunk görcsösen a 12 ponthoz, ezt az üzleti életben sem lehet megtenni, ha előáll bármilyen sürgetőbb teendő, természetesen lépünk.

Mi az, ami ön szerint a legerősebb pontja Vári Attilának, és mi a leggyengébb? El tudná azt képzelni, hogy jó polgármester lenne?

A legerősebb a vízilabdázás. Körvonalazódik, hogy a helyismeret és a cégvezetés már nem megy ennyire jól, de nem tudom, mi a leggyengébb pontja, ennyire nem ismerem. És nem, nem tudom elképzelni polgármesternek.

Több helyen is nyilatkozta korábban, hogy tárgyalni kell a kormánnyal is, vagy hogy ha nyer, akkor le kell ülnie a kormánnyal. Hogyan tudná ezt elérni, és miért ilyen biztos ebben?

Szerintem elég könnyen el fogom tudni érni. És kivételesen meg merném jósolni azt is, hogy miről fogunk beszélgetni. Szerintem viszonylag gyorsan jelentkezni fog a kormány a városnak kölcsönadott milliárdjaiért. Vagyis nem lesz más lehetőségük a 9,5 milliárdos állami kölcsön visszafizetéséről biztosan tárgyalniuk kell az új szereplővel, akárki is lesz. Nem beszélve arról, hogy Pécs a Dunántúl legnagyobb városa. Ha a Mindenki Pécsért adja a polgármestert, és remélhetően a képviselők többségét is, akkor a pécsiek felhatalmazásával fogok tárgyalni, illetve előtte arról egyeztetést kezdeményezni. Nekem más a véleményem, de ha esetleg mégsem akarnának tárgyalni, akkor az egészen biztos, hogy én teszek róla, hogy erről a pécsiek értesüljenek. És teszek arról, hogy ne csak a pécsiek értesüljenek róla. De a kormánynak a magyar embereket kell szolgálnia, kutya kötelességük ezt tenni, és a magyar emberek közt ott vannak a pécsiek is. A nem Fideszre szavazó pécsiek és a Fideszre szavazó pécsiek is.

Lehetségesnek tartja, hogy ha ön nyer, azaz nem a fideszes jelölt, a kormány változtat az adósság visszafizetésének a feltételein, a határidőn vagy más feltételeken?

A 9,5 milliárdos hitelről a Kormány és Pécs Városa közti támogatói szerződésben visszafizetési ütemezés szerepel. Annál hamarabb nem kérheti az állam. Én viszont egyértelműen arra készülök, hogy megpróbálom újratárgyalni a támogatói szerződést. Nyilván egy olyan ütemezést szeretnék letárgyalni a kormánnyal, amely reális haladékot ad Pécsnek, akár hosszú évekkel hátrébb tolva az adósság visszafizetését. És mint mondtam, ha megválasztanak polgármesternek, azonnal megrendelek egy, az önkormányzatot és cégeit érintő gazdasági átvilágítást. Tudni kell, hogy hol folyik el a pénz, ki, hol, mikor és kikkel kötött haveri szerződéseket. Erre szerintem a kormány tárgyalópartnerei is kíváncsiak lesznek. Ha lesznek bűncselekmény-gyanús ügyletek, akkor azokat fel fogjuk tárni és a kormány tárgyalójának az orra alá tenni, hogy nézze meg, ilyen kétes ügyletek miatt (is) nőtt meg a város hiánya, és annak következtében újból az adósságállománya.

Péterffy Attila a Mindenki Pécsért független pécsi polgármesterjelöltje tavasszal 12 pontos vállalást hirdetett meg, amelyet hétreől hétre közöltek a Facebook-oldalán
Fotó forrása: Facebook.com

El lehet érni egy ilyen tárgyaláson jó eredményt? És hogyan? Keményebben kell tárgyalnia, mintha fideszes polgármester lenne?

Persze, hogy el lehet. Ráadásul a kormánynak és a városnak is ugyanaz az érdeke, a pécsi önkormányzat gazdálkodásának a rendbetétele. Nekem biztosan kőkeményen kell azonban tárgyalni, és erre számítok is. És egészen biztosan akkor majd erre fogok készülni is. De addig is van más ügy, előbb nyerni kell, még kampány van, most arra koncentrálunk.

Ha az adósságot sikerül is letárgyalni és visszafizetni, az attól még az életnek csupán az egyik oldala. Honnan lenne pénze a városnak? Olyan plusz bevételek, amelyek eddig nem voltak? És esetleg arra is kell számítani, a források általános gyengülése miatt, hogy talán még annyi sem lesz mindazokból a forrásokból, mint amennyi eddig volt.

Az nyilvánvaló, hogy az állami normatív támogatásokra a költségvetésünk ugyanúgy számítani fog, mint ahogyan eddig számított. A kormánynak az állami normatíva kifizetése kötelezettsége. (Erről egyébként a napokban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára is beszélt a Szabad Pécsnek – B. A.)

Megpróbáljuk elérni azt, hogy a fejlesztéseink egy részéhez közvetlen brüsszeli forrásokat tudjunk elérni.

Erről nemrég a Szabad Pécs is beszámolt, hogy a  már meglévő ilyen források mellett ezeket az alapokat szeretnék növelni és kiterjeszteni, amiért nem csak magyar ellenzéki EU-s képviselők lobbiznak Brüsszelben. Na, de mikorra lehet a plusz forrásokból eredmény?

Én számítok arra, hogy ez fél éven belül reális lehetőség lesz. És ez nem csak Pécset érinti, hanem minden majdani ellenzéki várost. És arra is számítok, hogy akár még működési költségekre is lehet majd ilyen közvetlen brüsszeli forrást szerezni. Illetve, hogy a majdanai ellenzéki polgármesterek ebben egységesen fel fognak tudni lépni és lobbizni tovább a brüsszeli ellenzéki politikusokkal.

Az elszámoltatásra már utalt ebben az interjúban is, de korábban a kampánya során is ígérte azt. Elképzelhetőnek tartja azt, hogy konkrét ügyeket és esetlegesen konkrét korrupciós szálakat is nagy bizonysággal fel tudnak tárni?

Igen, határozottan. És azt is tudni kell, hogy elsősorban nem az apparátust, nem a hivatalnokokat fogjuk majd vegzálni, sem nagyító alatt vizsgálni, hanem a politikusokat, politikai szereplőket. A politikai döntéshozók szerepét kell vizsgálni, hiszen akik esetleg még részt is vettek ebben, de nem voltak döntési helyzetben, jó eséllyel csak végrehajtók voltak, utasítások alapján jártak el. Sőt, még csak nem is kellett nekik feltétlenül tudni azt, főleg nem minden esetben, hogy miben vettek részt, mibe rángatták bele őket.

Mi lesz akkor, ha kiderül egy visszaélés?

Rendőrségi feljelentés, bírósági eljárások megindítása, ez teljesen egyértelmű.

Nemrég a 24.hu-n volt egy interjú önnel. Abban azt mondta, mindenkivel, akár Bánki Erikkel is együtt kell működnie majd. Ez bármely körön belüli fideszes politikus nevével is érdekes lett volna, és nem várt válasz, de pont Bánki Erikről van szó. Márpedig róla sokan azt gondolják, hogy Pécs esetében éppen ő az, akit ha nem tudnak falon kívül tartani, akkor semmi sem változik. Ezért nem (/sem) fognak sokan Várira szavazni például, mert attól tartanak, hogy újra Bánki lenne az úr (habár ő maga tagadja, persze, hogy ilyen befolyása lenne). Komolyan gondolta?

Amennyiben engem választanak meg a pécsiek, és ellenzéki közgyűlés lesz, akkor onnantól kutya kötelességem a pécsiek érdekét maximálisan szolgálni, az ízlésemtől függetlenül. Akár tetszik a tárgyalópartner személye, akár nem tetszik. Magyarán nekem kutya kötelességem profi módon, az érzéseimet félrerakva tárgyalni bárkivel, aki Pécs ügyét előre tudja vinni.

És ez pont Bánki Erik lenne?

Én a kormánnyal akarok tárgyalni, és ha a kormány Bánki Eriket fogja kinevezni hivatalból, mint tárgyalópartnert, mert ő a Fidesz régióigazgatója, akkor én nem tehetek mást, mint azt, hogy vele fogok tárgyalni. Erre utaltam egyébként az említett 24.hu-s interjúban is. Persze, bárki is lesz az, akivel le kell ülnöm, és olyan lesz, akiről esetleg az fog kiderülni az átvilágítás után, hogy kétes ügyekhez kapcsolódik a neve, akkor ezt is jelezni fogom a kormány felé.

KategóriákMETÁL