Súlyosításért fellebbez a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) volt vezérigazgatója és társai büntetőügyében a Pécsi Ítélőtáblán március elsején meghozott másodfokú ítélet ellen. Az eljárás harmadfokon a Kúrián folytatódik – tudatta a vádhatóság csütörtökön az MTI-vel.

A cikk a hirdetés után folytatódikA közlemény felidézte, hogy az új eljárásban a másodfokú bíróság az ügy valamennyi vádlottját bűnösnek mondta ki. Kocsis István volt vezérigazgatót társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és sikkasztásban találta bűnösnek, és ezért öt év börtönbüntetésre ítélte a tábla. Mellékbüntetésként szintén öt évre eltiltották a közügyektől, valamint gazdasági társaság vezetői tisztségének betöltésétől is.

A másodfokú határozat ellen mindhárom vádlott védője felmentésért fellebbezett az ítelethirdetés után, az ügyész akkor erre három munkanapot tartott fenn. A fellebbviteli főügyészség csütörtökön közölte: fellebbezésükben a kiszabott szabadságvesztés, foglalkozástól eltiltás és közügyektől eltiltás hosszabb tartamban történő megállapítását, valamint pénzbüntetés kiszabását, továbbá annak megállapítását indítványozta, hogy a vádlottak bűnszövetségben követték el a terhükre rótt bűncselekményeket.

Frissítés 14.45

A Pécsi Ítélőtábla határozata, a másodfokú eljárás ellenére sem jogerős az ügy első-, másod- és harmadrendű vádlottjára nézve, mivel az ő esetükben az első- és a másodfokú eljárás utáni határozatokban vannak ellentétes döntések. Ilyen esetben a jogerős ítélet először harmadfokon, ebben az ügyben a Kúrián születik meg. És ezért sem kellett a másodfokú eljárás lezárulta után, a letöltendő börtönbüntetésről szóló döntés ellenére sem börtönbe vonulnia az első- és a másodrendű vádlottak egyikének sem. (B. A.)

Illusztráció: Pixabay.com

KategóriákMETÁL