?A fejedelem sokféle lehet, de nevetségesnek nem szabad lennie soha, mert az a vég” – írta Niccolo Machiavelli jó ötszáz évvel ezelőtt, a modern politika alapművében.

A cikk a hirdetés után folytatódikOrbán Viktort szerdán brüsszeli sajtótájékoztatóján hangosan kinevették, amikor azt mondta, nem kampányolt Juncker ellen. Valaki még azt is bekiabálta, hogy ?liar?, azaz hazug.

Orbán

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Ez a szituáció, a kinevettetés úgy jött létre, hogy a Fidesz, illetve dehogy a Fidesz, olyan nincs, szóval Orbán Viktor gyengeséget mutatott, és ki kellett állnia (ülnie) ezt megmagyarázni, amiből persze az lett, hogy erőnek füllentette (szakszóval: kommunikálta), de ez nem változtat a nyilvánvalón.

Ők maguk is megszavazták a saját felfüggesztésüket, asszisztáltak saját megalázásukhoz, csak hogy ne kelljen – ahogy korábban ígérték erre az esetre – kilépniük a Néppártból. Orbán elárulta magát, elrántotta a kormányt az utolsó pillanatban, és ezzel a helyére került, beárazták, kiismerték. Elárulta, hogy nem érzi magát elég erősnek a Néppárton kívüli élethez. Fél. Lehet, hogy most még, de fél. Ugyan egyértelművé tette, hogy abban bízik, az európai választás után számára kedvezően változnak majd az erőviszonyok, magyarán taktikai okból hunyászkodott meg, de ez nem változtat azon, hogy a kormánypropaganda által egy ideje már Európa erős embereként emlegetett Orbán praxisában példátlanul nagy, kül- és belföldről egyaránt látványosnak tűnő hátraarcot csinált. Erre utal, hogy akármilyen lazának is próbálta mutatni magát a sajtótájékoztatón, csak kicsúszott egy olyan mondat a száján, hogy bár vén csatalónak tartja magát, de olyat még nem látott, mint a mai közgyűlésen.

Mivel a brüsszelező plakát- és egyéb kampányokkal Orbán a magyar politika, sőt a mindennapok részévé tette az európai politikát, pávatáncának most bemutatott nagyon határozottan védekező, megadást jelentő lépései nemcsak kifelé, az uniós szereplők felé mutatnak gyengeséget, hanem befelé is. Túl gyorsan tűntek el az utcákról a junckeres-sorosos plakátok, és egy jó ideig biztosan nem is lesznek hasonlók, amíg a vizsgálat tart, addig biztosan nem, utána pedig nem lehetne újrakezdeni jelentős arcvesztés nélkül az állítsukmegezést.

Mondjuk az arcvesztés már most is jelentős. Ha mindezeken túl még marad a CEU is, akkor tényleg nem lesz kérdés határainkon belül sem, hogy Orbán Viktor nem szabadsághős, nem legyőzhetetlen hérosz, nem félelmetes diktátor, hanem csak egy egyszerű, az elveit rugalmasan kezelő reálpolitikus, aki ha kell, behúzza fülét-farkát és bekussol. Az olyanokat pedig le lehet váltani.

Babos Attila jegyzetét ugyanebben a témában itt lehet elolvasni.

KategóriákPUNK