Véleménycikket olvashatnak az alábbiakban, de nyilvános, megválaszolásra váró újságírói kérdést is. A kérdés nem csak Hoppál Péterhez szól.

A cikk a hirdetés után folytatódikHabár éppen Hoppál Péter volt az, aki levelet írt Péterffy Attila pécsi polgármesternek, hogy engedje el a helyi vállalkozók bérleti díját.

Van azonban legalább egy, ebből eredő jogos kérdés az országgyűlési képviselőhöz. Sőt Bánki Erikhez, Hargitai Jánoshoz és Nagy Csabához is, a többi baranyai fideszes vagy KDNP-s országgyűlési képviselőhöz is.

Merthogy az jogos és helyes, hogy egy országgyűlési képviselő szívén viseli a hazai kis- és közepes vállalkozások sorsát.

Azaz például Mellár Tamásnak is dolga, de Hohn Krisztinának, Keresztes László Lórántnak és Tóth Bertalannak is dolga, hogy ezügyben érdeklődjön, vagy lobbizzon a pécsi polgármesternél is.

Hogy amit csak lehet, tegyen meg a helyi cégekért.

Habár, valószínűleg ők azt sem feledik, hogy pont Pécs, pont az előző öt évben a várost vezető Fidesz-KDNP ténykedése miatt 8,5 milliárdos kölcsön visszafizetését kapta a nyakába 2020-ra. Ami a lehetőségeket szűkíti, akkor is, ha most esetleg azt nem kell majd visszafizetni.

Ők talán azt sem feledik, hogy a magyar önkormányzatok (régóta egyébként) alulfinanszírozottak. És egyre inkább az év végi, egyesek szerint “pofára menő” osztogatásból tudják a működést nagyjából helyrebillenteni. Ami, mármint “a pofáramenés” nagyon jól mutatja, mennyire elátkozott rendszer működik itt hosszú évek óta.

Ők talán még azt sem felejtik, hogy a járványhelyzet miatt rendkívüli intézkedések vannak érvényben.

Megjegyzés: a járványhelyzetről sem Soros György, sem Orbán Viktor nem tehet – és a menekültek sem.

És azt is tudják, hogy éppen a kormány döntése alapján az önkormányzatoktól is elvettek bevételeket, a védekezésre, miközben egyéb forrásaik is csökkentek és csökkennek.

És miközben azért pl. a futballkluboknak továbbra is lehet adakozni az adóból a tao-rendszer alapján.

Mindezektől függetlenül valóban fontos a pécsi polgármestert arra kérni, tegyen meg mindent a helyi vállalkozások védelméért. Ha jól, ha rosszul végzi a dolgát, ha tehet róla, ha nem. Mert felelőse a városnak, s mert kérdezni, lobbizni jó és fontos, különösen jó ügy érdekében.

Az pedig már Péterffyn és stábján múlik, hogyan reagál erre. Ha a felelősség nagy része, szerinte nem rajta áll, hanem például a kormányon, akkor azt mondja el. Mindegy, mi a következménye, vagy melyik fideszes politikus milyen hülyeséget beszél emiatt. A lényeg, hogy az igazságot mondja. Mindegy, mi az előjele és kit érint. Ha kell és jogos, Orbánt és a Fideszt kell dicsérnie.

Méfg fontosabb kérdés talán, amire utaltam fent.

Hogy vajon írtak-e a baranyai-pécsi fideszes és KDNP-s országgyűlési képviselők Orbán Viktornak és a kormánynak hasonló levelet. Írt-e Hoppál Péter vagy éppen a parlament gazdasági bizottságát vezető Bánki Erik a pécsi, baranyai és a magyar vállalkozásokért a kormánynak?

Érdeklődtek-e Orbánnál, például arról, lesz-e a vállalkozásoknak az eddigieknél jobban segítő “csomag”.

Írtaké-e olyan lelvelet, amiben közlik, hogy elégtelennek tartják a magyar, köztük a pécsi és baranyai vállalkozásoknak nyújtandó eddigi és eddig megismert kormányzati támogatást.

Mert a vállalkozók egy nagy része annak tartja a kormányzati intézkedéseket: gyérnek és elégtelennek.

Amik, persze lehetséges, hogy a maximum, amit meg lehet tenni.

De akkor azt szeretnénk hallani, a kormánytól, Orbántól, hogy nincs rá több vagy, hogy tudjuk, hogy vannak elégedetlenek, de ezt mi elégségesnek tartjuk, szerintünk másoknak nem jár vagy nem jár több.

Habár hallottuk, hogy az első kisebb, és a második nagyobb csomag után lesz egy harmadik csomag is – egy tehát még hátravan. De ennél többet nem tudunk. Sem az időpontját, sem a kedvezményezettek körét, sem a “matekot”.

Csak azt halljuk nagy általánosságban, hogy oltári sok pénz van, felülről nyitott a védekezési alap, s hogy majd lesz újra annyi munkahely, amennyi megszűnik és megszűnt. Hip, hip, hurrá!

Csak akkor, mondjuk, nem igazán érthető a vállalkozókban csalódottságot keltő eddigi állami segítség. Mert a csalódottság, az kézzelfogható.

Hoppál Péter ugyan azt énekelte a minap, hogy „csak egy távoli bolygón jártam, lehunyt szemekkel”, de annyira azért ettől függetlenül is mindenképpen a Földön kell járnia, hogy lássa, mi is történik körülötte és az országban.

Igaz, a problématérképből kiolvasott konkrétumot bárki megmondta volna neki. És persze azon sem csodálkoznék, ha a Hoppálnak leveleikkel segítő pécsi vállalkozók szóba hozták volna, hohgy a kormányzati gazdasági mentőcsomagokat nem tartják elégségesnek.

Mert nem csak azt mondják a vállalkozók és cégtulajdonosok, hogy sokkal többet vártak, és hogy “vérszegények” a kormányzati intézkedések, de azt is, hogy túlságosan bürokratikusak, különösen ilyen helyzetben. És láttuk, hogy vannak más megoldások, válságkezelési gyakorlatok a nemzetközi porondon.

Vagy ott van déli szomszédunk, Horvátország példája, ők alapjövedelemmel segítik a polgárokat – és ezáltal nyilván a cégeket is.

Jogos kérdés tehát az is, hogy Péterffy Attila után, vagy inkább előtt, kereste-e Hoppál Péter, keresték-e a kormánypárti parlamenti képviselők esetleg Orbán Viktort is.

Azzal például, hogy jó volt, hogy a 13. havi nyugdíj kommunikációját ugyanakkorra időzítették. Mert nagyobb figyelmet is kapott végül a jövő évi nyugdíjemelés, mint a vállalkozásokat segítő gyengécske csomag.

Szóval kérdés, hogy megkérdezik-e, vagy megkérdezték-e Bánkiék, Hoppálék a kormánytól, a kormányfőtől, hogy lesz-e az eddig megismertnél érdemibb, a való életet jobban figyelembe vevő intézkedési csomag. És sürgősen lesz-e?! Mert a vállalkozóknak, pécsieknek és nem pécsieknek, fideszes és momentumos szavazó vállalkozóknak, sőt, kdnp-s vállalkozóknak is így tudnak segíteni igazán, gyors és hatékony lépésekkel. És erre akkor is szükség lesz és van, ha lesz mód a közeljövőben enyhíteni a gazdaságot súlyosan érintő korlátozásokat.

Mert, ha igen, ha ezeket megkérdezték vagy megkérdezik Hoppálék, az becsülendő, nagyon is.

Akkor is, ha nem érnek el vele eredményt. Mert egyrészt volt már példa erre is. És mert sportnyelven szólva a részvétel is fontos. És itt már az is fontos lenne.

KategóriákPUNK