Úgy tűnt, a(z) kormányhoz Orbánékhoz hű média bajban volt szerdán este, hogy mégis miként tálalja azt, ami történt Brüsszelben szerdán. Hiszen azt mégsem írhatták, hogy Orbán ismét kapott egy pofont, csak most nem csintalan hülyegyerekeset, kisdiktátorosat, hanem kijózanító nagy sallert.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Európai Néppárt (EPP) időlegesen felfüggesztette a Fidesz tagságát, sorsukról később döntenek, és ezt le tudták nyomni a Fidesz torkán is. Úgy tehetnek, mintha ez egy közös egyezség lenne.

Az, hogy az Origo ordas nagy hazugságként hatalmas Fidesz-győzelemről beszél, és  terelésként Soros fiát is bele tudta keverni a történésekbe, az az amúgy is vicces magyar kormányhű média paródiája is egyben.

Nyilvánvaló, hogy a Fidesz nem nyert. Ugyanakkor nem értékrelativista most az, aki szerint a Fidesz is nyert. Hát, hogy a francba ne nyert volna?

Ha az EPP-ben igazán gerinces, következetes, a korrupciót, az étkezőasztal fölé guggolást, a szemünkbe köpést és a pofánkba röhögést kíméletlenül elutasító politikusok döntöttek volna, és nem a taktikázó, hatalmát és befolyását féltő, a saját seggét védő vagy karrierjét építgető kör kerekedik felül, kizárják vagy határozatlan időre felfüggesztik a Fideszt.

Persze számos engedményt meg kellett tennie Orbánnak és a Fidesznek, másként nem mehettek be ebbe az utcába. És még nem tudjuk, mi lesz májust követően, miről egyeztek még meg, de az tényleg kérdés, hogy igazuk van-e azoknak, akik ebben egy kielégítő, már-már zseniális, keménytökű européerek által alakított megoldást látnak. Amellyel visszaszoríthatók például a szélsőségek, az egyik legismertebb fenegyerek megregulázásával. És, hogy ezzel elejét is tudják venni annak, hogy a szélsőségesebb, sőt euroszkeptikus politikusok helyett a mérsékeltek győzzenek ismét. Lehetséges, hogy így lesz. Félő azonban, hogy akár ennek az ellenkezője is történhet, hiszen nem rúgták ki Orbánt sem. Megtartották, egyelőre cserecsatárnak, de ott van a kispadon, a mégiscsak többségében vállalható, mérsékelt konzervatív játékosok csapatában.

Én utóbbira hajlok inkább, ami a következményeket illeti. Csakhogy most sem a következményeket tartom elsőszámúnak, a fontossági sorrend most is az, nálam, hogy egy már megismert helyzetre hogyan reagáltak. A már megtörténteket hogyan reagálják le. A legelemibb, morális vonalon, úgy hiszem, rosszul. Idehaza is sokan azt kérdezték és kérdezik, miért szavazzanak másra, ha csak rosszabb jöhet. Pedig az a kérdés, hogy miért szavazzunk olyanra, akit leváltanánk, azonnal, gondolkodás nélkül, ha úgy gondolnánk, hogy van alternatívája. Hiszen éppen azért váltanánk le, amit tett, amit biztosan megtett, vagy amit nagyon nagy bizonysággal gondolunk róla, hogy megtett. Az EPP előtt nem kérdés, mit tett a Fidesz az EU (=Brüsszel/Juncker/Soros) ellen, vagy azzal szemben. De sajnos nagyon is jól tudják, mit tesz idehaza, Magyarországon. Tudják, hogy olyat, amit nem kívánnának a saját hazájuknak, és ami szembe megy a közös európai alapértékekkel. Mégsem voltak bátrak és egyenesek. Mert sokkal fontosabb volt nekik a saját hatalmuk, mint az egyik tagállamnak és lakóinak a sorsa. Az megmaradhat Orbánék játszóterének és kísérleti laboratóriumának. Főleg, ha a nekik legfontosabb ügyeket ott, az ő hazájukban is elrendezik.

Nimmerfroh Ferenc jegyzetét ugyanebben a témában itt lehet elolvasni.

KategóriákPUNK