25 ezer főnél több magyar halt meg tavaly március óta mostanáig koronavírusban (“Elhunyt 205 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 184 főre emelkedett”). Balogh Robert jegyzete.

A cikk a hirdetés után folytatódikTudtad, hogy 25 ezer ember nézi meg egy átlagos napon a római Szent Péter bazilikát? És hogy 25 ezer kötetnyi könyv hever a Szépművészeti múzeum szabadpolcain? Tudtad, hogy 25 ezer forintért már kaphatunk akár egy négyfős vacsorát jobb étteremben? De két ütős játékot a konzolhoz, két üveg drága vodkát, egy egyszerűbb okosórát, de ennyibe került minden Hévíz-Balaton reptéren leszálló utas a magyar adófizetőnek – a reptérfejlesztés közpénzből támogatása miatt (2018-as adat). Tudtad, hogy 25 ezer forint most úgy 70 eurót ér (2021. április közepén), tíz éve 90 eurót ért, de 25 ezer forintos állami támogatást kapható a KRESZ-vizsgára, tudtad? 

És azt tudtad, hogy 2020 decemberében Magyarországon 25 ezer forintra bírságoltak meg egy hajléktalant egy vasútállomáson a kijárási korlátozás idején, mert “nem a lakó-, tartózkodási-, vagy szálláshelyén tartózkodott.” De azt tudtad-e, hogy 25 ezer forintba kerül a legolcsóbb komplex nyelvvizsga?

És azt tudtad, hogy március 19-én 25 ezer magyarnak volt szerencséje az EuroJackpot sorsoláson, sajnos csak az alacsonyabb nyerőosztályban, így 78 millió forintot osztottak szét közöttük.

Hát azt tudtad-e, hogy 25 ezer ügyből felhívásból*** kétszer jelentett kartellgyanút a magyar Közbeszerzési Hatóság? Tudtad, hogy 2021-ben 25 ezer forint a KATÁ-sok iparűzési adója? És szintén 25 ezer delegált kísérte figyelemmel az utolsó önkormányzati választásokat! Ahogy a Puskás Stadion megnyitó mérkőzésére néhány óra alatt elkapkodtak 25 ezer belépőjegyet! Arra emlékeztek, hogy a Kéfarkú Kutyapárt 2019-ben az EP választásra 25 ezer aláírást gyűjtött?!

És azt tudtátok-e, drága Biri Béláim, hogy 25 ezer virágot ültettek ki 2020 őszén Gyulán? Hogy előfordul, hogy a tatai Öreg-tavon 25 ezer vadlúd telel?! Hogy 25 ezer lopott régészeti emléket adott vissza Franciaország Marokkónak 2020 őszén? És azt tudtátok-e, hogy a vastag hótakaró miatt 25 ezer éve már olvadni kezdett egyszer a permafroszt az Alpokban! És azt tudtátok, hogy 25 000 szupernagy tömegű fekete lyuk látható a LOFAR rádióteleszkópos felmérés legújabb térképén? Pont annyi, 25 ezer.

És azt tudtátok-e, hogy 25 ezer kecskerák elfér egy kisbuszban ládákba zsúfolva! Nagylaknál fogták el őket, Bulgáriából csempészték volna Belgiumba, a szállítmány becsült értéke egymilliárd forint.

Tudtátok-e, barátaim, hogy 25 ezer eurót fizetett ki a bécsi Dorotheum aukciósház árverésén a boldog tulajdonos Ferenc József kalapjáért 2020 őszén?!

Tudtátok, hogy 25 ezer ember csak akkor fér el a budapesti Hősök terén, ha lezárják a forgalmat is. 

És azt tudtátok, hogy 25 ezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyből?

Hát azt, hogy 25 ezer ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon egy év alatt (2016-os adat)?

Tudtátok, hogy 25 ezer ember hal meg szuperbaktériumok okozta megbetegedésekben Európában (2019-es adat az antibiotikum rezisztenciával kapcsolatban)?

És arra emlékeztek, hogy naponta 25 ezer ember hal éhen (2012-es ENSZ adat)?

Azt is tudtátok, hogy 25 ezer fertőzöttet azonosítottak Baranyában 2021. április közepére?

Hát azt tudtátok-e, hogy meghalt Magyarországon 25 ezer ember egy bő év alatt koronavírusfertőzésben? 

Huszonötezer ember több mint Komló teljes lakossága (2021-re 24544 főre becsülték)!

Tudjátok 25 ezer ember mennyi?

Forduljunk valaki máshoz, aki elmagyarázta egyszer.

 „Akkor számoljunk: a Margit híd hossza 600 méter, szélessége 21 méter. Ha tehát a híd zsúfolásig tele van, akkor 25 ezer ember van rajta, amennyiben négyzetméterenként két főt számolunk” – írta Bayer Zsolt a Méterek és emberek című írásában.

Hát, leszakadt a híd.

Utóirat: Március 22-én 25 ezer keresztet festettek Prága főterére, a kockakövekre, a cseh áldozatok emlékére. Április 1-jén a budapesti Margit-szigetre 20 ezer festett követ tettek ki az áldozatok emlékére, bő két hét és a negyedével bővíthetik… Londonban 150 ezer szívvel festettek le egy Temze-parti falat.

*** Frissítve és pontosítva hétfőn, 19.45-kor, a Közbeszerzési Hatóság jelzésére.

KategóriákPUNK