Hurráoptimista sajtóközleményt kapott a Szabad Pécs a múlt héten arról, hogy a Budai Nagy Antal utcai óvoda és bölcsőde felújítása milyen jól áll. Nagyon nagy kár, hogy ez így egyáltalán nem igaz. Legfeljebb bizonyos viszonyítás mellett. De még lehet, hogy úgy sem.

A cikk a hirdetés után folytatódikSajtóközleményt kapott a Szabad Pécs a Pécsi Polgármesteri Hivataltól. Szép fotót is kaptunk hozzá, nem csak szöveget. Nekünk persze, megtűrt, szélsőséges balliberális (stb.) blogként(!) az efféle kegyet meg kellene becsülnünk. Azaz akár mindenféle megjegyzések és nyavalygás nélkül leközölni, amit kaptunk, lehetőleg szó szerint, vagy lényegében szó szerint. És időnként tényleg megtesszük. Ha az ingerküszöböt megugró témáról van szó, és legalább nagyjából a lényegről és a valóságról írnak a közleményben. Csakhogy olyankor, mint most is, amikor arcátlan csúsztatásról kapunk infót, akkor azt nem tudjuk ?csont nélkül? közölni a T. Olvasóval. Vagyis nem is az utólagos, “esemény utáni” közlemény az elsődleges problémánk.

A mi szakmánkban közhely, vagyis kb. alap, de álljon itt: a hír a legtöbbször nem az, amit politikusok sajtótájékoztatón, maguktól el akarnak mondani (és ennek nyomán az sem a legjobb kérdés, amire úgy kezdik a választ, hogy nagyon köszönöm a kérdést…), hanem éppen az, amit titkolnak. Mégis szomorú, hogy nem kaptunk meghívót a pécsi önkormányzat egyik múlt heti, sokakat érintő, közérdekű és fontos sajtóeseményére. Egy óvoda és egy bölcsőde felújítása abszolút ugyanis.

Ezt a szép fotót kaptuk a polgármesteri hivataltól a felújításról és a munkaterület-bejárásról

Páva Zsolt polgármester egy munakterület-bejáráson vett részt a múlt héten, a Budai Nagy Antal utcai ?módszertani? bölcsőde és óvoda területén járt, a két szomszédos épület felújításának helyszínén.

A megtekintés egyben sajtónyilvános esemény is volt – habár erről csak később szereztünk tudomás. Más, a hatalommal nem túl kritikus lapok tudósításaiból derült ez ki. A Szabad Pécs a fenti eseményről, mint írtuk már, csak a sajtóesemény utáni sajtóközleményből értesült. Félő, hogy a pécsi vezetés efféle eljárásai nem az Alaptörvény szellemében születtek, idézzük:

?Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. (…) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit”.

A Pécsi Polgármesteri Hivatal által jegyzett sajtóközleményről azonban természetesen tudósítunk, csak nem “csont nélkül”. Már a címe beszédes:

?Jó ütemben halad a Budai utcai óvoda és bölcsőde teljes felújítása?.

És a polgármesteri munkaterület-megtekintésről tudósító közlemény be is váltja, amit a cím ígér: igazi pécsi sikertörténetről számol be, repkednek a milliók, a polgármester elégedett, a projekt remekül áll.

A legfontosabb állításokat pontokba szedtük

A Budai Nagy Antal utcai óvodát és bölcsődét mintegy félmilliárd forintos fejlesztési forrásból teljesen felújítják.

A munkálatok jól haladnak, immáron 80 százalékos a készültség.

Az ?apróságok? a nyártól visszaköltözhetnek a falak közé.

Pécs polgármestere a bejáráson azt mondta, korábban a városvezetés célul tűzte ki, hogy a pécsi óvodákat, bölcsődéket azok állaga szerint rangsorolva folyamatosan felújítja egy többéves program keretében.

Városszerte több mint egy tucat óvoda és bölcsőde újult meg Pécs legkülönbözőbb területein, összesen mintegy 2,5 milliárd forint értékben.

A legfőbb cél, hogy az intézmények modernek legyenek és energiatakarékosakká váljanak.

Amit elvégeztek: hőszigetelés, nyílászárók cseréje, belső burkolatok cseréje, a világítás, a fűtési és használati meleg vízellátás korszerűsítése, a konyhák felújítása, az épületek akadálymentesítése.

?A Budai Nagy Antal utcai óvoda és bölcsőde felújítása fejlesztési forrásból (TOP) valósul meg?. (Figyeltek? Fejlesztési forrásból!! Így mondják szépen, újmagyarul az uniós (=brüsszeli) pénzt. – megj.: B. A.)


Szóval fontos fejlesztésről van szó. Már csak ezért sem érthető, miért volt szükség arcátlan, ordenáré csúsztatásra. OK, értjük, azt mégsem mondhatták, hogy kb. pont egy év csúszásban van a projekt, ahhoz képest, amit szerettek volna, illetve amit a legeslegelején ígértek, hogy majd mikorra és hogyan újítják fel a szóban forgó két kisgyermek intézményt.

A közlemény azonban még akár a projekt csúszásának elhallgatása mellett is lehetett volna tisztességes, vagy legalábbis sokkal tisztességesebb, így a közvélemény tájékoztatása is.

Persze, az igazán tisztességes az lett volna, ha azt mondják, hogy ?Nagyon sajnáljuk, hogy egy évet csúszik a projekt, nem (vagy csak részben) a mi hibánk, ennek ellenére is szánjuk-bánjuk. Viszont, ha már volt egy év csúszás, akkor legalább erre most a szokottnál is jobban figyelünk, nem nyúl be senki a közösbe, a minőség az első, és ezért is jelentjük büszkén, hogy a munkálatok valós kezdetéhez és az új, módosított tervhez és dátumokhoz képest képest jól áll a projekt.?

Vagy legalábbis valami nagyon hasonlót kellett vagy lehetett volna mondaniuk, szerintem. Megjegyezzük, hogy a kiírás szerint tavaly júliusban indult ás április 11-i kivitelezési befejezési határidővel elfogadott építkezés, ha egy hónnappal a vége előtt 80 százalékosan áll, az még nem is a legeslegjobb talán, persze a szokotthoz képest szuper.

Személyes megjegyzéssel folytatom. Joggal kérdezik, hogy miért csúsztunk mi is, miárt kb. egy héttel később írunk a programról. És miért is jegyzetben?

E sorok szerzője volt a Szabad Pécs ügyeletese, amikor a sajtóközleményt megkaptuk. Azt olvasva pedig azonnal tudtam, hogy várnom kell, és elkezdeni számolni. Némi túlzással ezt a számolást csak most hagytam abba.

Érintett vagyok ugyanis, ami azt is jelenti, hogy vannak a projektről nem csak újságíróként szerzett információim. Az én fiam ebbe a bölcsődébe járt egy évet, 2017 szeptemberétől. A módszertaniról minden ismerősünk, aki ismerte, jót mondott (és nem is csalódtuk, sőt, sőt, ezért innen is, ezúton is köszönjük). A választásunk másik oka az volt, hogy a bölcsőde a felújítás idejére a pécsi belvárosba, a ?48-as térre költözik (ebben is volt korábban variálás, de 2017 tavaszán már a Vargha Damján volt a kijelölt hely). És ez nekünk kapóra jött. Ehhez képest mégsem lett meg a költözés 2017 nyarán, sőt szeptemberében sem, majd októberben sem, de még novemberben sem. Aztán már 2018 tavaszáról kezdtek beszélni. Végül 2017 végén, a karácsonyi szünetben költöztették el a bölcsődét, anyukák és apukák hathatós és a helyszínen látva, nagyon is fontos segítségével.

2017 végére tehát ki lett ürítve a bölcsi. Ehhez képest 2018 nyarának közepénvégén indult csak el a munka. Vagyos nagyjából pont akkorra, amikorra eredetileg be kellett volna fejeződnie a fejlesztésnek (persze oka az volt a késlekedésnek, alultervezhették a költségeket, drágult az építőipar etc., bonyolultabb lett a megfelelő kivitelező megtalálása, a pályáztatás stb., a szokásos).

Na, ehhez képest írták azt nagy büszkén a múlt héten, hogy nagyon jól áll a projekt. Tényleg, szerintem is. Ezért is kezdtem el egy nagyon hosszú számolásba, mielőtt megírtam.

A víz már az orrunk alatt van, de még mindig nem süllyedünk.

Bónusz

Hári József, az egyik pécsi városházi fideszes képviselő Páva Zsolt Facebook-oldalán azon “röhögött” a múlt héten, hogy ezt a hírt biztosan nem írja meg a Pécsi Pravda. Csak sejtem, hogy ránk gondol, netán a Pécsi Stopra – vagy akár mindkét lapra együtt (ki tudja, mi jár valójában egy ilyen képviselő fejében). Páva Zsolt ugyanis megosztotta a sajtóeseményről beszámoló Pécsma-cikket a saját oldalán. Tessék, Hári Úr, megírtuk, kicsit késtünk, bár nem annyit mint a projekt maga.

Bónusz 2.

A Budai Nagy Antal utcai óvoda udvarán áll egy szabadtéri, fedett kis gyermek futballpálya. Tudomásunk szerint politikusi lobbival, segítséggel került oda, talán más intézményekbe is. Úgy tudjuk, Hargitai János országgyűlési képviselő járt közben, talán ő is adta át. Mindez történt kb. 2017-ben, emlékeim szerint nem sokkal a nyári óvodai szünet előtt. Nem állítom, hogy nem használta még senki, de nem vagyok benne teljesen biztos, hogy ha használták is, kellene a másik kezem is a számoláshoz. És persze minden ajándéknak örülni kell, pláne egy kis stadionnak, de az óvisok szülei akkoriban eléggé idegesek voltak, többekkel is beszéltem, amiatt, mert közben alapvető dolgokat nekik kellett bevinniük az intézménybe, hogy legyen, vagy legyen elég a kicsiknek a mindennapokra. Lefotóztuk most, meg lehet nézni, milyen jó állapotban is van. Szépen fog mutatni a 2019 nyarán/őszén remélhetően megnyitó, megújult óvoda udvarán. És még szinte vadonatúj lesz.

Kis futballstadion az óvoda udvarán a jövő Puskásainak


KategóriákPUNK