Venyigét égettek a Szársomlyón, a tűzbe belekapott a szél és elvitte a parazsat. A lángok a szél segítségével átterjedtek az egész hegyre.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltói Siklósról és Pécsről három-három, Mohácsról kettő, míg Sellyéről egy egységgel érkeztek helyszínre. Munkájukat a szélen kívül az is nehezítette, hogy a meredek, sziklás hegyoldalt nem lehetett fecskendővel megközelíteni. Ezért a tűzoltók elsősorban gyalogosan, kéziszerszámokkal oltották a tüzet – írja a Baranya Megyei Kataszrófavédelem. Pénteki tudósításunkat a tűzesetről itt olvashatják.

A tűzoltók két irányból próbálták megakadályozni a tűz terjedését, és ezzel a közeli erdőt, valamint a szőlőcsemetést védték. A tűz terjedésének megfékezése érdekében munkagéppel földsáncot állítottak, illetve ellentüzet is gyújtottak.

A tűz oltásában a Villány, a Baranya, a Palkonya és a Határszél Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei is segítséget nyújtottak.

A tüzet végül késő délutánra sikerült teljesen megfékezni, eloltani. Az eset során személyi sérülés nem történt. A Szársomlyó természetvédelmi terület, a szakemberek szerint a húsz hektáron tomboló tűz a nemzeti parkban kárt nem okozott.

A hónapok óta tartó aszály miatt egyre több a tűzeset az országban, csütörtökön például Farmoson égett le 200 hektárnyi védett élőhely. A Nébih alábbi térképén látszik, mely megyékben van tűzgyújtási tilalom, Baranyában egyelőre nincs.

A szárazság mérséklődésére egyelőre nincs esély, komolyabb eső az Időkép előrejelzése szerint a következő napokban sem várható Baranyában.

KategóriákMETÁL