Ha a Pécs mellett uránbányát nyitni szándékozó cég nem áll el szándékától, akkor az Összefogás Pécsért Egyesület népszavazást kezdeményez az ügyben.

A cikk a hirdetés után folytatódikKővári János, az ÖPE elnöke ma délelőtt a mecsekszentkúti erdészházhoz hirdetett meg sajtótájékoztatót. Azért pont oda, mert – mint mondta – a tervezett uránbánya vájatai Kővágószőlőstől egészen idáig, Pécs közigazgatási területe alá nyúlnának be.

A politikus elmondta, másfél éve zajlik a környezetvédelmi eljárás az uránbánya ügyében, az ÖPE ügyfélként bejelentkezett, hogy követni tudja a folyamatot. A bányát nyitni akaró cég, azaz a Magyar Urán Resources Kft. Kővári szerint elszánt, de az ÖPE is az, minden eszközzel megpróbálják megakadályozni az eljárás sikeres lezárását.

Ennek első lépése – mondta Kővári -, hogy ha a cég nem áll el szándékától, akkor két héten belül helyi népszavazást kezdeményez az ÖPE az ügyben. Ehhez 12-13 ezer aláírásra lesz szükség és arra, hogy a helyi választási bizottság elfogadja a népszavazásra bocsátandó kérdést.

A politikus úgy véli, a beruházás természet- és egészségkárosító lenne, ráadásul Pécsnek semmi haszna nem származna belőle, mivel az iparűzési adót is Kővágószőlős kapná.

Kővári János úgy tudja, több szakhatóság jelezte már, hogy nem lehet ebben a formában megvalósítani a beruházást, de a politikus szerint az a biztos, ha a pécsiek véleményt nyilvánítanak ebben az ügyben.

Az LMP tegnap tartott tájékoztató fórumot többek között az uránbányanyitásról Pécsett.

KategóriákMETÁL