Lezajlottak a legnagyobb létszámot megmozgató érettségi vizsgák, jelentette be pénteken sajtótájékoztatón Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Mint mondta, a nehezén túl vannak, fennakadás és probléma nélkül.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Minden fennakadás, probléma vagy botrány nélkül lezajlottak a héten az érettségi vizsgák a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben is – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

A köznevelési államtitkár a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a magyar, matemetika, történelem és angol vizsgák után pénteken a német érettségi is lezajlott, és ezek voltak a legtöbb tanulót „megmozgató” tantárgyak.

Lesznek még május 21-ig vizsgák, de már csak „kis létszámú” tantárgyak vannak hátra. A nehezén tehát „már túlvagyunk” – közölte.

Megjegyezzük, hogy éppen az államtitkár után nem sokkal, ugyanennek a sajtótájékoztatónak a részeként ismételte el újra azt Müller Cecília országos tisztifőorvos, igaz, ő a vidéki enyhítéssel kapcsolatos tapasztalatokra utalva, hogy a koronavírus lappangási idejétz figyelembe véve majd csak nagyjából két hét múlva derül az ki biztosan, hogy mit hoztak a járvány szempontjából az enyhítések, az ország nagy részén érvénybe léptetett lazább szabályok. Ami, és ez még mindig a mi megjegyzésünk, nyilvánvalóan ugyanígy igaz az érettségire is. Reméljük persze mi is, hogy tényleg minden rendben lesz.


Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az érettségi nem volt „könnyű menet”, mindenkin nagy volt a nyomás. Kiemelte, hogy nem könnyítette meg a munkájukat az a nyomás sem, amelyet az ellenzék és a média gyakorolt rájuk, esetenként szerinte „hisztérizálva” a közvéleményt a várható körülmények ügyében.

Majd azt mondta, hogy utólag megállapítható, hogy a számításaik helyesek voltak, és semmi nem úgy történt, ahogy az érettségi mostani megtartását ellenzők mondták.

És itt ismét elvesszük a szót Maruzsa-államtitkártól, hogy megjegyezzük: mint fentebb mondtuk, reméljük, hogy tényleg minden rendben lesz.

De óvatosságra int egy ősi dakota mondás, majd ókori bölcsesség: este kell dícsérni a kellemes napot/nyugtával dícsérd a napot.

Persze, itt most kereszténydemokrácia van, de elhangzott ugyanez az írásban is:

Ne dicsekedjél a holnappal, hisz nem tudod, mit hoz az eljövendő nap!

Reméljük, Maruzsa-államtitkárnak van igaza. Abban mindenképpen igaza lett, hogy a vizsgák technikailag lezajlottak, rendben mentek, nem tudni arról, hogy bárhol fennakadás lett volna.

KategóriákMETÁL