Na jó, több mint tipp: nem hivatalos értesülés. Úgy tudjuk, március 18-án indul a projekt Kovácstelepen. Egy 2014 óta a közbeszerzéseken arató cég lehet a befutó.

A cikk a hirdetés után folytatódikBaranyában és Pécsett különösen jól szerepel 2014 óta a közbeszerzéseken a 2012-ben alapított B Build & Trade Kft., amelynek tulajdonosa Benik Balázs volt rallibajnok. A cég egyértelműen az elmúlt évek egyik nagy pályázati nyertese, rengeteg közpénzes projektet sikerült megcsípniük, nagyon úgy tűnik, hogy a NER-ben megtalálták a helyüket. Ha a közbeszerzési hatóság oldalán rékeresünk a cég nevére (a “nyertes ajánlattevő”-höz írjuk be!), pillanatok alatt elénk tárul a Benik féle cég sikertörténete.

A céges adatbázis szerint a Kft. székhelye korábban a Pest megyei Nagytarcsán volt, most Budapesten van. Bár már van fióktelepe Benikéknek Pakson és Pécsen, figyelemreméltó, hogy alapvetően nem dél-dunántúli cégként a közbeszerzéseket elsősorban a Dél-Dunántúlon, azon belül is Pécsen és Baranyában nyerik. Nyertes pályázataik 90 százaléka kötődik a Dél-Dunántúlhoz, háromnegyede pedig konkrétan Baranyához, azon belül is elsősorban Pécshez, másodsorban Mohácshoz. Mohácson dolgoztak például a mohácsi illetőségű, de egész Baranyában, sőt a régióban a Fidesz erős emberének számító Bánki Erik felesége tulajdonában álló cégnek egy lovarda kialakításán és más projektekben is. Ezek a mohácsi projektek az első nyertes közbeszerzéseik között voltak 2014-ben és 2015-ben.

Bánki Erik volt egyébként az, aki először beszélt a nyilvánosság előtt a tervezett projektről két évvel ezelőtt, egy tévéműsorban, ez arra utal és helyben is úgy tartják, a politikai döntéshozatal szintjén ő egyengethette annak útját. Ez nem meglepő, úgy tudjuk, fontosabb pécsi-baranyai sportügyekben a személye megkerülhetetlen.

A teljesség igénye nélkül: a B Build & Trade Kft. részt vett konzorciumi vezetőként a pécsi állatkert felújításában, két pécsi egyetemi projektnek is gazdája a Modern Városok Programban, két üzemcsarnokot épít a pécsi önkormányzat megbízásából, két helyi óvoda felújítását is megcsípték, de a tüskésréti tó és környékének felújítását is ők végezték, sőt, dolgoztak pécsi önkormányzati cégeknek is, a Pétávnak és a Biokomnak.

A Szabad Pécs nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a Nagy Pécsi Kedvenc, azaz Benik Balázs cége építheti a PMFC új akadémiáját is Kovácstelepen. A döntés nyilván már megszületett, hiszen rövidesen indul a kivitelezés, de a közbeszerzési adatbázisokban ennek egyelőre nincs nyoma.

A PMFC akadémiájának bejárata Kovácstelepen

Becslésünk szerint a beruházás értéke egymilliárd forint felett lesz, teljesen új pályák, öltözők épülnek és egy komolyabb kiszolgálóépületet is felhúznak. A kormány év végén megítélt a beruházásra közel 900 milliót, de úgy tudjuk, ennél többe kerülhet a létesítmény.

Illusztráció: Pixabay.com

KategóriákMETÁL