Jakab Péter és Gyimesi Gábor, a Jobbik politikusai a pécsi Néprajzi Múzeumot, és annak csupasz homlokzatát választották háttérnek ahhoz, hogy elmondják Orbán és a Fidesz elpocsékolja az uniós forrásokat. A párt nem akar gazdasági bevándorlókat, de már nem EU-szkeptikus.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Zsolnay-szobornál, Pécsett tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délután Jakab Péter, a Jobbik parlamenti képviselője és Gyimesi Gábor, a jobboldali párt pécsi városházi képviselője.

A helyszínválasztásban nem is a Zsolnay-szobor motiválta őket, habár Pécsett mostanában akár a Zsolnay is lehet szimbóluma annak, hogyan is mennek a dolgok, de ennek a sajtótájékoztatónak most az EP-választás és az uniós források felhasználása volt a tétje. Márpedig a Zsolnay-szobor közelében áll a felújítás  alatt álló pécsi Néprajzi Múzeum, amelynek a homlokzata hónapok óta vakolatlan, de tégláig le van kaparva, és így (a Jobbik szerint valószínűleg) kiválló hátteret jelentett ahhoz, hogy rámutassanak, az uniós pénzek felhasználása nem túl hatékony.

A Jobbik ugyanis úgy látja, hogy az EP-választás tétje az, hogy benn maradunk-e az EU-ban, vagy sem, illetve a kilépésnek milyen sansza lesz május 26-át követően, illetve hogy az EU-s pénzek felhasználása szerintük nem hatékony, pazarló, jórészt nem értelmes, nem értéket teremtő, és nem munkahelyeket teremtő beruházásokra megy, hanem látványosabb, pénznyelő fejlesztésekre, miközben a NER kegyeltjei gazdagodnak. Jakab Péter szerint Orbán Viktornak bejött a számítása az uniós pénzekkel kapcsolatban, mert az ő ?strómanja?, Mészáros Lőrinc az elmúlt években a leggazdagabb ember lett Magyarországon. Orbán Viktorék szerinte abban sem érdekeltek, hogy megállítsák a gazdasági bevándorlást, amit pedig a Jobbik és Jakab is szeretne, de ahelyett most inkább az van, hogy a szerb és ukrán vendégmunkások után törökök is érkezni fognak majd hozzánk. A cél viszont az lenne, hogy értékes munkahelyek jöjjenek létre, nyugati bérekkel, és a magyar munkavállalók itthon maradjanak. Ehelyett nem csökkent a kivándorlás, a különbségek pedig nőttek,  egy átlagos baranyai munkavállaló például egy átlagos budapestihez képest kb. 100 ezer forinttal keres kevesebbet ugyanazért a munkáért.

A Szabad Pécs a sajtótájékoztató végén Jakab Pétert a Jobbik EU-politikájáról kérdezte, amit videónkban láthatnak és hallhatnak. Íme

KategóriákMETÁL