Újabb beruházás készült el a PTE Modern Városok Program részeként. Hétfőn adták át Pécsett, a PTE Idegen Nyelvi Központja és a Nemzetközi Oktatási Központja Damjanich utcai épületét.

A cikk a hirdetés után folytatódikA PTE által kiadott sajtóanyagban is emlékeztetnek arra, hogy a Modern Városok Program keretében az egyetemfejlesztés egyik célja az idegen nyelvű képzésekben résztvevő hallgatók létszámának jelentős növelése. A magyar kormány az MVP részeként mintegy 25 milliárd forint összeggel támogatja ugyanis a Pécsi Tudományegyetemet, hogy az intézmény versenyképességét erősítse, az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlessze, a külföldi hallgatói létszámot növelje, és az ahhpz szükséges infrastrukturális feltételek biztosítsa.

E cél elérésének érdekében tehát nélkülözhetetlen a jelenlegi nyelvi és szakmai előkészítők, téli/nyári egyetemi és külföldi célcsoportoknak szervezett különböző időtartamú kurzusok kínálatának bővítése, és az ehhez szükséges infrastruktúra megfelelő kialakítása is.

Éppen ezért döntöttek úgy az egyetem vezetői, hogy a Pécsi Tudományegyetem Idegen Nyelvi Központja és a Nemzetközi Oktatási Központja a Damjanich utcai épületbe kerül. A két szervezet funkcionális igényei részben eltérőek, de ezt a tervezés során figyelembe vették.

Az emeleten alakították ki a több, mint kétszázharminc fő befogadására alkalmas konferenciatermet, amely mostantól Álmosné Kajdy Ella (1957?2016) nevét viseli. Álmosné Ella, ?Lili? neve összefonódott a Nemzetközi Oktatási Központéval, aminek 23 éven keresztül volt a vezetője. Elévülhetetlen érdemeket szerzett számos, az egyetem életében fontos nemzetközi projektben. Nevéhez kötődik az első Erasmus szerződés megkötése, az első oktatói ösztöndíjprogram megszervezése az Egyesült Államokba, avagy éppen a magyar, mint idegen nyelv képzések és az egyetemi előkészítő programok elindulása.

Saját tervezés, NER-kedvenc kivitelező

Kifejezetten előremutatónak mondható, hogy ?házon belül? oldották meg a tervezést, az épület átalakítására szóló kiviteli tervek készítője, a tervező ugyanis a PTE Műszaki- és Informatikai Kara volt. Az építési kivitelező azonban már egy pécsi-baranyai NER-kedvencnek mondható vállalkozás, a budapesti székhelyű, de pécsi és paksi fióktelephellyel is rendelkező B. Build & Trade Kft. volt. A beruházás költsége 909 millió forint volt.

Kapcsolat az egyetem és a középiskolák közt

A PTE elképzelései és várakozásai szerint az új a külföldi hallgatói létszám növeléséhez érdemben hozzájáruló fejlesztés készült most el, az új egység pedig kapcsolódási pont lesz a pécsi középiskolák és az egyetem között.

KategóriákPOP