Vajon összejátszott-e korábban a miniszterelnöki vő érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. régebbi közbeszerzések kapcsán más olyan vállalatokkal, amelyekkel a piaci szabályok szerint éppenhogy versenyeznie kellett volna. Ezt vizsgálják Brüsszelben.

A cikk a hirdetés után folytatódikTiltott kartellezés gyanújával vonultak be öt magyarországi céghez a brüsszeli ellenőrök márciusban, a korábban Tiborcz Istvánhoz tartozó Elios volt az egyik, értesült a hírről az Index. A lap több független forrására, köztük a cégekhez kötődő informátorokra is hivatkozva.

Azt írták, az ellenőrzés egy hosszabb ideje tartó vizsgálat része, amely azt igyekszik kideríteni, hogy összejátszott-e az Elios Zrt. (És még /legalább/ négy másik cég) régebbi közbeszerzések kapcsán más olyan vállalatokkal, amelyekkel a piaci szabályok szerint éppenhogy versenyeznie kellett volna.

A meglepetésszerű ellenőrzést az Európai Bizottság emberei tartották március közepén egy, az Elios Zrt.-hez köthető vizsgálat részeként. Az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságának az ellenőrei összehangolt akciót hajtottak végre: ugyanazon a napon, ugyabannan az időpontban jelentek meg az érintett vállalatoknál, lefoglalták az elektronikus eszközöket, és ?átfésülték az adathordozókat?.

Az Index forrásai szerint olyan nyomok után kutattak, amelyek arra utalnak, hogy ezek a társaságok összejátszottak a piac egymás közötti felosztásáról.

Mint ismert, az Elios Zrt.-t az uniós források szabálytalan felhasználása miatt már vizsgálta az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF. A mostani nyomozásnak az Európai Bizottság azon gyanúja alapján indult meg, hogy az EU-s támogatások lehívásától függetlenül is jogot sértettek azok a cégek, amelyek az elmúlt tíz évben az Elios Zrt.-vel közösen nyertek közbeszerzéseket.

Ha bebizonyosodik, hogy tiltott módon megegyeztek egymással a piac felosztásáról (vagyis kartelleztek), avagy mesterségesen árazták a termékeiket, szolgáltatásaikat, és ezzel torzították a piaci versenyt, akkor jelentős büntetésekre számíthatnak. Az Index azt is írta, hogy ezt a vizsgálatot Brüsszelben fogják lefolytatni.

A teljes cikk ITT olvasható.

KategóriákMETÁL