Lesz-e ünnepi hangulat vagy parázs viták várhatók húsvét előtt? Rettentően kíváncsiak vagyunk, úgyhogy újra itt vagyunk a pécsi városháza üléstermében. Hoppál Péter in da house!!!!!!

A cikk a hirdetés után folytatódikNem sokszor ül már össze ez a testület, hiszen közelednek az őszi helyhatósági választások, élvezzük hát ki e csodás esemény minden pillanatát.

9.10: Páva Zsolt megnyitja az ülést!!!!!!!!

Fodor Ibolya (független) 4200 aláírást akar átnyújtani Páva Zsoltnak, de egyelőre nem sikerül, viszont két témát is javasol napirend előtt tárgyalni, minkettő állatokkal kapcsolatos, ha jól értem.

Fodor Ibolya: radikális állatvédők fordultak a képviselőhöz azzal, hogy cirkuszokban vadállatok ne léphessenek fel, mert ez állatkínzás, 4200 aláírást össze is gyűjtöttek ennek érdekében. Legyen Pécs az első, ahol az ilyen állatkínzást – akár fokozatosan -, de betiltják – mondja Fodor Ibolya. A másik téma: az országban elterjedt a hír, hogy a pécsi vásárban “szaporítók” árulják a kutyákat, és az ideúton a kölyök kutyák egy része elpusztul.

Páva Zsolt: átvette az aláírásokat, de nem ismeri a témát, bár hallotta, hogy van ilyen kezdeményezés. Igyekszik a legalaposabban körüljárni a témát.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Zárt ülést rendelt el Páva Zsolt.

BRÉKING!!!! Nem kisebb személyiség tisztelte meg jelenlétével az ülést, mint Hoppál Péter országgyűlési képviselő. Hiába, a kampány az kampány. Iszonyúan kíváncsi vagyok, mit tervez a száguldó karnagy. Rövidesen kiderül.

Hoppál szót kért és kap is azonnal. A pécsi politkatörténetben példátlan eseményről beszél, a pécsi DK-ból hét elején kiszivárgott hangfelvételről. Megdöbbentő szerinte, hogy a Gyurcsány-párt tagjai milyen jelzőkkel illetik egymást és szövetségeseiket. Kóbor Józseftől (LMP) kérdezi, hogy mit szól ahhoz, hogy Kunszt Márta azt mondta róla a hangfelvételen, hogy nem találná meg a a folyosón a villanykapcsolót. A felvételen hallható álláspontja szerint cigányozást is kikéri magának. A rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy ellenzéki politikusok arról beszélnek, hogy bűnözésből szerzett pénzből kerültek be a pécsi közgyűlésbe. Ez rendjén való az ellenzék számára? – kérdezi. Most Péterffy Attila független polgármesterjelöltet is megemlíti, akinek szerinte el kell döntenie, hogy ilyen támogatást elfogad-e. Szerinte el kell döntenie az ellenzéknek, hogy egy ilyen szövetség fenntartható-e. Lehet-e bűnözői pénzekből politizálni Pécsett – kérdezi Hoppál. Kunszt Márta nem volt képes kiállni az emberek elé, nem történt bocsánatkérés, a DK listás képviselőjének le kéne mondania. Drámai helyzet, mondja, ilyen még nem volt, cezúra van. Kíváncsi, hogy az általa nagyon tisztelt Keresztes László Lóránt hogyan tud együttműködni ezek után a DK-val.

Reggel nem értettem, hogy a helyi Fidesz-média képviselői miért vannak olyan magas számban az ülésen. Az érdeklődés nyilván Hoppál Péternek szólt. Megérezték, hogy jön a fideszes politikus? Kínzó kérdés.

Hoppál Péter éppen történelmi pillanatokat él

Kunszt Márta elhagyta közben az üléstermet, hogy mikor, Hoppál beszéde előtt vagy közben, azt sajnos nem láttam, igazából azt sem tudom, itt volt-e egyáltalán, elnézést kérek. 🙁

Kóbor József (LMP): Hoppál Péter valamikor viszonylag liberális ember volt a református gimnázium igazgatójaként, egy nyílt gondolkodású ember, aki sokszor a tanárokkal szemben is a diákoknak adott igazat. Sajnálja Hoppált, hogy ide jutott, hogy most az ő feladata a helyi leszerepelt Fideszt kihúzni a kátyúból Pécsett. Van jó pár sztorija arról, hogy mondjuk a Fidesz képviselői milyen véleménnyel vannak egymásról. Nem kell jó viszonyban lennünk ahhoz, hogy együttműködjünk, mondja. Egy olyan párt képviselője moralizál most, akinek a sajtója befényképez egy fiatal lány szoknyája alá. Ön attól fél, hogy az ellenzék most együttműködik Pécsett – mondja Kóbor.

Hoppál Péter elhagyta a termet, rövid, de drámai látogatás volt ez.

Közben a pécsi rendőrkapitányság beszámolóját hallgatjuk, de ilyen történelmi pillanatban nehéz erre a témára figyelni. Na, azért megpróbálom. Emelkedett a közterületi bűncselekmények száma, de csak azért, mondja a rendőri vezető, mert kiterjesztették a közterület fogalmát jogilag. Tizennégy kiemelt bűncselekmény volt, ami kevés, szándékos emberölés nem volt tavaly és testi sértésből is kevesebb történt, hogy miért, nem tudja megmondani a rendőrkapitány. Kábítószerügyben nagy a látencia, ezért örülne, ha növekedne az ilyen ügyek száma. Összesen három autópolás történt 2018-ban.

Közben Kunszt Márta visszatért / megérkezett az ülésterembe.

Berényi Zoltán (ÖPE): vasasi, somogyi, hirdi polgárőrök fordultak a polgármesterhez, hogy a kameratelepítésből kimaradó keleti városrészekre a későbbiekben kiemeltebben kéne figyelni.

Fodor Ibolya: a napokban a Pécsi Est Café-nál történt tömegverekedésről kérdezi a kapitányt. A politikus szerint külföldiek vertek magyar diákokat, egyikük súlyosan megsérült. Azt kérdezi, méltóak-e arra, hogy egyetemi hallgatók legyenek, akik ilyet csinálnak. A kapitányt kérdezi, hol tart az ügy.

Cserfainé dr. Kovács Ágnes (MSZP): a médiában több pozitívumnak kéne megjelennie a rendőrségről, mert a negatívumok befolyásolják a lakosság szubjektív biztonságérzetét.

Kunszt Márta (DK): a meszesi területre hívja fel a figyelmet, ahol sok változást nem tapasztalnak az ott lakók. A másik terület a kertvárosi Csontváry utca a Spar előtt, szipusok és hajléktalanok zavarják a lakók nyugalmát.

Oszoli Dénes (Fidesz-KDNP): a Komlói úti utcalányokkal kapcsolatban fokozottabb ellenőrzéseket vár és nagyon várja a kamerarendszer bővítését a városrészben.

Csizmadia Péter (Fidesz-KDNP): az éjszakai órákban kiemelt jelenlétet kér a rendőröktől. Itt a tavasz, jön a jó idő – mondja. A Krisztina téren például a közterületi padokhoz közel vannak az ingatlanok, és a fiatalok az átbulizott éjszaka után még levezetnek a padoknál, ami zavarja a lakókat. A szabálysértési kategóriát elérik ezek a cselekmények.

Fogarasi Gábor (Jobbik): Hoppál Péterről beszél először. Elképesztő, hogy ezt sikerült előadnia, elképesztő, hogy nem reagálhattak rá. Páva szól, hogy a témáról beszéljen. A statisztikák az ismerté vált bűncselekmények tartalmazzák, de szerinte sokan nem tesznek feljelentést. Feltörték a kocsiját nemrég, mondja, de a rendőrségen kiderült, hogy ez csak szabálysértés, nem bűncselekmény, tehát nem fog bekerülni a statisztikába. Két kérdése van a kapitányhoz. Sokan mondanak fel a rendőrségnél. Ez helyi szinten mennyire érint bennünket? Ehhez kapcsolódik, hogy egy éjszaka hány járőr teljesít szolgálatot? Igaz-e, hogy egy holttestet találtak a Lánc utca környékén?

Kóbor József (LMP): a téli tömegtüntetésekről beszél, szerinte annak ellenére, hogy a közvilágítás helyenként ki volt kapcsolva, a rendőrök magas színvonalon tudták biztosítani a rendezvényeket. Az önkormányzati bérlakások helyzetét szerinte rendezni kell, sok a lakossági panasz ezekkel kapcsolatban. Azt kérdezi, mi a létszámhelyzet a pécsi rendőrségen.

Őri László (Fidesz, alpolgármester): a kedvező trend nem tört meg, csökkent a bűncselekmények száma, tíz év alatt jelentősen. Rendőrségi statisztikai adatokat elemez hosszan, mélyen, igen magas színvonalon OKTATJA közönségét, a rámás keretben a falon lévő Kossuth Lajos mintha felé fordítaná a tekintetét elismerésként.

A közbiztonsághoz MINDENKI ért szerencsére, most Kővári János (ÖPE) hozzászólása következik: mindannyiunknak feladatunk a közbiztonság megteremtése, például a politikusoknak is. A nem megfelelő, például félelemkeltő politikusi megnyilvánulások is befolyásolhatják a szubjektív biztonságérzetet. Utóbbi szerinte a kedvező statisztikák ellenére romlik. Drogfogysztás: megelőzni kell a fogysztást mondja, például közösségi házakban szervezett programokkal. Tárt karokkal várják a dealerek a fiatalokat például Kertvárosban, mondja, a pécsi polgároknak oda kell figyelniük erre.

Fogarasi Gábor (Jobbik): sok pécsi drogdealer feltűnő életvitelt folytat, luxuséletet élnek anélkül, hogy soha nem volt munkahelyük, tanácsokat ad, hogyan kéne kezelnie a rendőrségnek ezeket. Szerinte a statisztikák nem fedik a valóságot és ezért nem fogják megszavazni a beszámolót.

Végre reagálhat a rendőrkapitány, Korontos Zoltán a felvetésekre, szakértésekre.

Idővel TERMÉSZETESEN lehetnek kamerák a keleti városrészekben is.

Az Est Cafénál történt garázdaság kapcsán nem tud mit mondani, folyamatban van az eljárás.

Meszes + Csontváry utca + deviáns magatartású személyek = klasszikus rendőri eszközökkel ezt nem lehet kezelni. Nem két közterületről van szó, hanem sokkal többről. Ha kapnak jelzést, megnézik mindig, mit tehetnek.

Komlói út: általánosan látványosan csökkent a prostituáltak száma, de tavasszal mindig emelkedik a számuk a közterületen.

Közterületi zajongás: visszatérő járőrözéssel tudják ellenőrizni a területeket.

Látencia: mindig is volt. Szerinte a bűncselekményeket bejelentik az emberek, kisebb szabálysértésekre lehet inkább igaz, amit Fogarasi mondott. Autófeltörés: jogi kérdés és nem a statisztika manipulásálása, hogy minek számít, elloptak-e valamit, mekkora a rongálási érték, stb.

Létszám: az állomány megtartása nagy probléma, főleg az alacsony rangú rendőrök körében, akiknél alacsony a fizetés, de ebben lehet a későbbiekben előrelépés.

Nem tud Lánc utcai holttestről.

Önkormányzati lakások: nem kíván ebben az ügyben állást foglalni.

VÉGE!!!!!!! Mármint a rendőrségi beszámolónak. Megszavazták, elfogadták, nagy kő esett le mindenki szívéről.

Tíz perc szünet.

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: Mindjárt dél, és még csak az első napirendi pontnál tartunk, nem vagyok türelmetlen, nem azért mondom, de azért ez kicsit túlzás.

Borteleki Gábor főhadnagy számol be a pécsi tűzoltóság tavalyi működéséről. Pécsett MINDEN csökken, úgy tűnik, ugyanis a riasztások száma csökkent. A téves jelzések száma viszont emelkedett. Csak négy szándékos megtévesztés volt.

Továbbra is az a terv, hogy két tűzoltólaktanya épül majd Pécsett, egy a jelenlegi helyszínen, egy pedig – hol máshol, mint a – Tüzér utcában.

Gulyás Emil (MSZP) azt emeli ki, hogy az elmúlt tíz évben méltatlan körülmények között dolgoztak a tűzoltók Pécsett.

Őri László alpolgármester, Gulyás Emil hozzászólására reagálva: a beszámoló szerint a gépjárműpark kitűnő álapotban van és egy új vízszállítót is sikerült beszerezni.

Megszavazta a közgyűlés a beszámolót.

A polgárőrség beszámolója következik. Komolyan mondom, elkezdett hiányozni Hoppál Péter.

Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke: mozgalmas évet zártak, Pécsett 25 ezer szolgálati órával. Patacson megalakult a Pécs-Nyugat Polgárőr Egyesület, ami bejegyzés alatt áll. Tavalyelőtt nagyértékű motorkerékpárokat vettek át a belügyminisztériumtól, de ezek tárolása egyelőre probléma. Csökkenő támogatásokról beszél az elnök. Megalapozatlan, rosszindulatú bejelenteések érkeztek polgárőrökkel kapcsolatban, nem volt alapjuk szerinte. 2018-ban etikai vizsgálat polgárőr ellen nem indult. Vidéki egyesületek részt vesznek határvédelmi feladatokban. Kamerarendszerek figyelésében nem vettek részt, mert nem kaptak erre felkérést, noha erre a törvény lehetőséget ad. Pécsett 6 autóval, 2 motorral, 12 kerékpárral, 8 robogóval rendelkeznek.

Elfogadták a beszámolót.

Folytatódnak a szavazások, de csak az érdekesebbekkel fogunk foglalkozni, ígérjük.

Egy szabálytalan Alkotmány utcai építkezés miatt módosítanák a Pécsi Építési Szabályzatot, Kővári János azt mondja, nem tudják szavazatukkal támogatni a módosítást. Fogarasi Gábor ehhez csatlakozva azt mondja, szerinte a szóban forgó vállalkozóval már számos probléma volt. A jobbikos képviselő arról beszél, hogy korábban szerinte olcsón adott el a fideszes többség szavazatával a város egy ingatlant, amiből hatalmas hasznot húzott az azt megvásárló vállalkozó. Azt mondja, hogy akkor azzal érveltek az olcsó eladási ár mellett, hogy alacsony a beépítési magasság, ám – hogy hogy nem – később megváltoztatták a szábályozást. Ez a gyakorlat szerinte akár a korrupció gyanúját is felvetheti.

Megszavazták az előterjesztést.

Medvegy Gabriellát, a PTE műszaki karának dékánját megválasztották a Tettye Forrásház Zrt. igazgatósági tagjának.

Fogarasi Gábor: a jegyzőt kérdezi a városházán bevezetett dresscode-ról, azaz az öltözködési szabályokról. Az épület legnagyobb részén nincs klímaberendezés, ezért nyáron ez nem okoz-e problémát majd az itt dolgozóknak.

Lovász István jegyző: senkinek nem írunk elő krokodilbőr cípőt és Armani öltönyt, hanem csak azt várják el, hogy a mindennapi feladatokat tükrözze az öltözék. Százmilliós költség lenne az épület klimatizálása, erre nincs keret egyelőre.

Páva Zsolt: felmondta a szerződést az önkormányzati épületeket védő Civil Biztonsági Zrt. a várossal. Amíg az új közbeszerzés le nem zajlik, átmeneti szerződést kötött a város az őrzésre, erről szavaztak a képviselők.

Kedves Olvasók! Átadom a szolgálatot Gűth Ervin kollégámnak, mivel a tachográf azt jelzi, pihennem kell. További jó szórakozást!

12.52 Úgy tűnik nem tart szünetet a közgyűlés, haladni szeretnének a képviselők. Illetve még meglátják, hogy mi legyen, hiszen lesznek fajsúlyos kérdések.

A Zöld Főváros címért szeretne ismét elindulni a város, erről tegnap az ÖPE sajtótájékoztatóján is szó volt.

Páva Zsolt szerint akkor is van értelme az indulásnak, ha nem nyeri el város a címet, hiszen így is nagyon jó célok valósulhatnak meg a program égisze alatt. A mandulafa sikere is jól mutatja, hogy szakmailag és a közönség számára fontos programokat érdemes felkarolni. Ez az előterjesztés nem egy kész anyag, inkább szándéknyilatkozat, ami egy munkacsoport létrehozásáról szól.

12:56 Kővári János kér szót: az egyik legfontosabb napirendi pont ez, hiszen a jövőről szól. Fenntarthatóságról, a jövő generációiról és konkrét célkitűzésekről beszél az ÖPE polgármesterjelöltje, aki ellenzékiként vezetheti a munkacsoportot, ha a fideszes többségű közgyűlés rábólint. Kővári szerint többször egyeztettek a jelenlegi polgármesterrel a témáról, és ebben az előterjesztésben felsorolják a fenntartható városfejlesztést segítő programokat. Azokat is, amik már megvalósultak, és amelyek 2022-ig megvalósulhatnak. Ezt a pályázatot már nem önmagában az önkormányzat nyújtja be, hanem partnerségben az egyetemmel, akik zöld egyetemként vesznek részt a programban. Minden párt támogatását kéri.

13:07 Kóbor József zöldpárti képviselőként azt mondja, hogy a polgármesternek is kétségei lehetnek a program kapcsán, legalábbis a felvezetésből ez derül ki számára. Kiemeli, hogy egyedi szerepe van Pécsnek hiszen egyszerre két atomos ügy is tényezőként felmerül. Atomtemető és uránbánya. Komolyan kellene venni ezeket a külső tényezőket és ezt nem teszi meg a városvezetés, így hiteltelen egy ilyen zöld programon való pályázat. Felemlegeti a Tettye Forrásház 3 milliárd forintba kerülő visszahódítását is, és az azt követő tettyés üvegpalackokat, amik azóta – mivel csak kampányfogáként jelentek meg – egyszerűen eltűntek, pedig most milyen jól mutatnának a pályázatban, amikor mindenki a műanyagpalackok kiszorítására törekszik.

A biomassza tüzelésű erőmű Európa-szerte “híres”, ezt is fel kellene tüntetni egy ilyen pályázatban. Akárcsak a szelektív hulladékgyűjtés problémáit. Kóbor szerint inkább a polgármesternek kellene vinnie ezt a programot, így lenne hiteles. Így tudná bemutatni, hogy felvállalja valóban ezeket a zöld programokat, zöld politikát. Furcsa ez az egész felállás, hiszen Kővári János nemrég éppen a városvezetés ellenében akart népszavazást. Szavazást kér a munkacsoport vezetőjének személyéről.

13.19 Páva szerint vannak ügyek, amik pártok felett összehoznak minket, ebben egy zöld pártnak pláne részt kellene vennie, és nem érti miért kell így kívülről beleszólogatni.

13.20 Kővári szerint katyvasz volt Kóbor hozzászólása. Az LMP csak szövegel, cselekvésre van szükség. Az ÖPE bejelentkezett ügyfélként az uránbánya ügyébe, míg az LMP nem, és még következetlenek is. Hogyan áll be az LMP egy olyan szövetségbe, aminek a vezetője Péterffy Attila, aki pár éve még a biomassza tüzelés volumenével dicsekedett. Az LMP csak akadékoskodik és vádaskodik. Inkább sorolja fel, hogy az LMP mit tesz Pécs fenntartható fejlődéséért. Ez nem pusztán zöld program, hanem egy racionális program, mivel az EU következő finanszírozási ciklusa a klímavédelemről fog nagyrészt szólni.

13.25 Kóbor felhívja Kővári figyelmét, hogy ne próbálja megszabni neki miről mit mondjon. Civil szervezetként működik az ÖPE, de pártként viselkedik. Kővári egykori frakciótársa – Hoppál – pont nem szól semmit a pécsi zöld ügyekért a parlamentben. Az LMP párt és pártként viselkedik, de így nem is jelentkezhetett be ügyfélként az atomos ügyekhez azonban együttműködő szervezetek igen. Kővári nem az alapvető problémák megoldására törekszik, és ez az egész egy összejátszás Páva és Kővári között.

13.29 Kővári szerint ez borzasztó vita, ami nem visz előre. Vannak tények – ilyen az energetikai korszerűsítés – amik egész egyszerűen bizonyítják, hogy a város tesz a fenntartható városfejlesztésért. A Tubes ügyét hozza fel ismét a képviselő. Sőt, a hozzászólás végén meg is hívja Kóbort a munkacsoportba.

13.32 Páva szerint szét kell bontani a szavazást, külön kell szavazni a munkacsoport vezetőjének személyéről. A programot egyhangúlag támogatja a közgyűlés. A munkacsoport vezetését 18-3-1 (igen-tartózkodás-nem) arányban szavazzák meg: az ÖPE ellenzéki polgármesterjelöltjét bízzák meg a feladattal.

SZÜNET – Előreláthatólag 14.45-kor folytatódik a közgyűlés

KategóriákMETÁL