Elkezdődött a kultikussá vált Trónok harca című tévésorozat nyolcadik, befejező évada. A Szabad Pécs lehetőséget kapott, hogy a Park moziban megnézhesse az összes részt egyben. Elmondjuk, mit láttunk. VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!!!!

A cikk a hirdetés után folytatódikVaskos meglepetést tartogat a rajongóknak a fantasztikus Trónok harca utolsó évada. Illetve tartogatott eddig, mert mi most eláruljuk, mire számíthatnak a nézők, úgyhogy aki meg akar lepődni, semmiképpen ne olvasson tovább!

A lényeg: pécsi helyszíneket, pécsi közéleti témákat és szereplőket szőtt bele az utolsó, talán legizgalmasabb évad cselekményébe a sorozat alkotógárdája. Ha hiányzott Önnek eddig mondjuk Óriásvész Tormund mellől Hoppál Péter, akkor az új sztori minden igényét ki fogja elégíteni.

Az első rész azzal indul, hogy az Éjkirály a holtak serege élén sajnos elfoglalja Westerost, de a várakozásokkal ellentétben nem mészároltat le mindenkit és nem semmisíti meg a Hét Királyságot, hanem úgynevezett kompetitív autokráciát hoz létre. A teljes mértékben illiberális rendszerben a különböző főnemesi házak életben maradt képviselői is lehetőséget kapnak az érvényesülésre, amennyiben többé vagy kevésbé, de együttműködnek a jégszívű Éjkirállyal, aki egy volt kolostorban kialakított óriási puritán hűtőszekrényből irányítja a birodalmat. Nem akarunk minden poént lelőni, csak a történet néhány pécsi vonatkozású szálát mutatjuk be. (A fotókat és videókat filmnézés közben mobiltelefonnal készítettük, a minőségért elnézést kérünk!)

Páva of the Queen

Százmilliárd aranysárkány hitelt vesz fel a Vasbanktól Királyvár. A főváros úrnője, Cersei Lannister Segítője (Hand of the Queen), Páva Zsolt tanácsára dönt így. Utóbbi azzal érvel az asszonynak, hogy nem baj, ha csődbe megy a város, az Éjkirály úgyis megmenti, de ha a Mások Rokonai Zrt. fejlesztheti ebből a pénzből a királyvári közjegesítő rendszert, az hasznos lehet a későbbiekben Cersei és családja számára.

Bánki & Bolton

Bánki Erik (balra) és Ramsay Bolton lóháton a sajtótájékoztatón

Csalódást kell okoznunk azoknak, akik tapsoltak a sorozat legkegyetlenebb szereplőjének halálakor az előző évadban. Jégstadiont épít az Éjkirály a pécsieknek, a közbeszerzésen a B Bolton & Nyúzó Kft. a befutó. Bánki Erik (Fidesz-ház) és a Kft. ügyvezetője és tulajdonosa, Ramsay Bolton, akit ezek szerint nem faltak fel teljesen a saját kutyái, közös sajtótájékoztatón jelenti be, hogy a Fal lerombolásakor keletkezett nagy mennyiségű jég újrahasznosításával nemcsak spórolnak, de a Westerosi Környezetvédelmi Stratégia szellemében száz százalékban környezetkímélő anyagból építik fel télen a létesítményt. Egy balliberális blog munkatársának kérdésére, miszerint mi lesz nyáron, Ramsay először heréléssel fenyegeti az ?újságírót?, aztán azt válaszolja, hogy ha a város lakói az őszi helyhatósági választáson az Éjkirály jelöltjét ültetik a polgármesteri székbe, akkor egy 400 milliárd aranysárkányos westerosi forrás felhasználásával megoldják a problémát és nem fog elolvadni jövő június végére a stadion.

A Lannister-párti Mellár égetne

Mellár Tamás (Független-ház) egyik Arryn-völgyi lakossági fórumán elárulja, hogy alapvetően nincs baja a sárkányokkal, mire a Sasfészek Ma nevű propagandaújságban megjelenik, hogy embereket égetne el a ?Lannister-párti? politikus.

Mellár Tamás égetne

Mellár Tamás égetne – Coub – GIFs with sound by Ferenc Nimmerfroh

Ami halott, nem halhat meg többé

A Vas-szigeteki L. L. Keresztes pártja nevet változtat. Tekintettel a megváltozott körülményekre eztán a Lehet a Másoké a Politika (LaMaP) néven védi majd a zord, érintetlen területet a múlt század általa megvetett pártjaitól. A LaMaP jelmondatát a Greyjoyoktól kölcsönzi: ?Ami halott, nem halhat meg többé?.

Soha többé Vörös Nászt!

Észak nem felejt címmel szervez Békemenetet Hoppál Péter (Fidesz-ház) az Ikreknél a Vörös Nász emlékére. Hoppál szerint, ahogy a tragikus esemény elnevezése is mutatja, Robb Stark és társainak bestiális meggyilkolása a kommunisták lelkén szárad. SOHA TÖBBÉ VÖRÖS NÁSZT, SOHA TÖBBÉ KOMMUNIZMUST – kiáltja elszántan a film egyik legemlékezetesebb jelenetében Hoppál, aki nem ismeri el, hogy a sok áldozattal járó egykori eseményen maga is részt vett, de nem mert beavatkozni, inkább a hátsó ajtón távozott. A Stark TV alábbi felvétele viszont ennek ellenkezőjét bizonyítja.

Trónok Harca – Hoppál Péter a Vörös Nászon

Trónok Harca – Hoppál Péter a Vörös Nászon – Coub – GIFs with sound by Ferenc Nimmerfroh

“Nem én vagyok itt a rendész”

Tormund a Főkefénél

Óriásvész Tormund (balra) és Hoppál Péter a sorozat egyik jelenetében

Hoppál Péter a híres vad harcossal, Óriásvész Tormunddal barátkozik, ezzel is bizonyítva szociális érzékenységét. Tormundot az Éjkirály a Mások sikerét akadályozó tevékenységéért büntetésként Bravoosba száműzi, ami persze másoknak jutalom lenne, hiszen kétmillió aranysárkányt keres a híres Főkefe gárda kapitányaként.

Tyrion és Attilák

A Kaszter-hegy élére pályázó Péterffy Attila (Független-ház) újabb két vállalást jelent be: amennyiben megválasztják Nyugat őrzőjének, ötven centiméterrel magasabbá teszi Tyrion Lannistert és ugyanennyivel alacsonyabbá Vári Attilát, a Westerosi Sport Nonprofit Zrt. elöljáróját. Utóbbit a nyugati pletykák szerint a Fidesz-ház elindítaná Péterffy ellen a mindent eldöntő őszi lovagi tornán, az Éjkirály azonban még nem adta áldását az ötletre, mert Vári hozzá képest túl magas.

Dothrakiak Meszesen

Egy Lannister-óriásplakát Bolhavégből

Sötét bőrű, üvöltöző, életveszélyes eszközökkel hadonászó, primitív, nőerőszakoló dothrakiakat akar betelepíteni az üresen álló Áper laktanyába és Munkácsy utcai rendelőbe az ismert deresi származású milliárdos fattyú, Havas János által pénzelt Emberség Erejével Alapítvány – ez a Lannisterek által terjesztett pletyka sokkolja Királyvár lakóinak egy részét. Bolhavégen és Meszesen majdnem meglincselnek egy pónin közlekedő, kérdőívekkel mászkáló szemüveges, vézna szociológust, mert a sarki giroszos szerint hasonlít Khal Drogóra.

Nem szarnak aranyat a Mészárosok

A Modern Városok Program keretében Cersei Lannister által megsemmisíttetett pécsi Magasházat a Mészáros-ház építheti meg újra. A Ház szóvivője cáfolja azt a Westeros-szerte terjedő pletykát, hogy a ház tagjai már aranyat szarnak.


KategóriákFake News