Nemzeti tragédiát okozott Magyarországon a Fidesz nemzetromboló stratégiája miatti elvándorlás, jelentette ki Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke Pécsett. Keresztes azt mondta, be fognak jutni az Európai Parlamentbe.

A cikk a hirdetés után folytatódikMinden hatodik magyar gyermek már külföldön születik, az elmúlt 7-8 évben pedig 600-700 ezer ember hagyta el az országot, és magyar sajátosság, hogy arányaiban nagyon sok magasan képzett ember  ment el az országból, mondta Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke Pécsett, sajtótájékoztatón.

Keresztes László Lóránt az LMP európai parlamenti választásra szóló országos aláírásgyűjtési kampánya kapcsán járt ismét Pécsett, és maga is gyűjti az aláírásokat.    

Mint mondta, azért is Pécsett beszélt erről, a szerinte legfontosabb hazai problémáról, mert sajnos saját városa ebből a szempontból szimbolikus helyszín, mivel kifejezetten sújtja Pécset az elvándorlás. Való igaz, hogy nőtt az országba visszatérők száma, de még mindig nagyon sokan, a visszatérőknél többen mennek el külföldre, és még sokkal többen akarnak elmenni, ami tragédia. Ráadásul a Fidesz politikusai vagy el sem ismerik a probléma létezését, vagy megpróbálják megmagyarázni, például azzal, hogy működik a közös európai munkaerőpiac, miközben családok szakadnak szét és teljes családok mennek el, itthagyva az országukat, és úgy, hogy nem is akarnak már hazatérni.

Ezért is fontos szerinte, hogy olyan pártokat küldjenek az Európai Parlamentbe is a választók, mint például az LMP, amely igazi nemzeti politikát folytat, és az LMP esetében egyben zöld politikát is.

Televíziós újságíró kérdésére Keresztes László Lóránt beszélt a főpolgármesterválasztásról is. Azt mondta, téves az a sajtóhír, hogy az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt, Puzsér Rübert kiszállt volna az előválasztásból. Szerinte éppen arra lenne szükség, hogy a múlt heti ?baloldali? diktátumot visszavonják, és az előzőleg írásban tett vállalásukat a pártok betartsák.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Keresztes többször is új SZDSZ-ként emlegette a Momentumot és centrumpártokként a Jobbikot és az LMP-t. A Szabad Pécs megkérdezte ezért tőle, hogy   vége van-e az úgynevezett XXI. századi pártok remélt szövetségének, amelyet új LMP-társelnökként ő vezetett be az országos politikába, és amely alatt az LMP-t, a Jobbikot és a Momentumot értette. Arra is utaltunk, hogy a Momentum a pécsi ellenzéki őszi koordinált jelöltállításról szóló sajtótájékoztatón a Momentum pécsi elnöke, Péderi Tamás finoman reagált is erre a közös asztaluknál, a Momentumot centrumpártnak nevezve. Keresztes László Lóránt úgy felelt, hogy bízik benne, hogy a XXI. századi pártok együttműködésére még van esély, és látják, hallják is azt, hogy a Momentum tagjai közt  élő szándék is van arra, hogy visszatérjenek azokhoz az időkhöz és célokhoz, amikért a Momentum megalakult, és amelyek sok tekintetben az LMP számára is vállalható elvek voltak egy esetleges együttműködéshez.

A Szabad Pécs azon kérdésére, hogy nem kerülhet-e veszélybe május 26-a, az EP-választás után Keresztes, de akár Demeter Márta pozíciója, mivel a jelenlegi egyik legfrissebb publikált közvéleménykutatás szerint 1 százalék körül mérték az LMP támogatottságát, Keresztes László Lóránt azt mondta, hogy nem is kívánja kommentálni a szerinte sokkal inkább politikai nyilatkozatnak megfelelő, és a valóságtól távol álló ?mérést?. Arra emlékeztetett, hogy az LMP-vel kapcsolatban az elmúlt években már sokszor felmerült, hogy nem fognak bejutni a parlamentbe, vagy az EP-be, de ezekre mindig rácáfoltak, és ezt az általa látott mérések is alátámasztják. Visszakérdezésünkre azt mondta, hogy az LMP-nek minden esélye van mandátumokat szerezni az új Európai Parlamentben is.

KategóriákMETÁL